Додати запис

Молодь може впливати на реформи: тренінг в Луцьку

Чому адміністративна реформа – найбільш актуальне питання найближчих 5 років в долі України, що означає «укрупнення та об’єднання громад», чи можливе в Україні повноцінне самоврядування та як молодь може вплинути на загальнодержавні процеси, - усі ці теми звучали під час тренінгу «Роль та можливі форми участі молоді у реформах України».

15-16 травня учасників з Волинської, Рівненської, Житомирської, Хмельницької та Тернопільської областей ознайомили з принципами впровадження адміністративної реформи в нашій державі.

Організували захід представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та ВОГО "Товариство польського мистецтва "Барви Рубежів".
Відкрив тренінг заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев, який пояснив присутнім принцип функціонування органів місцевого самоврядування.

Голова ВОГО «Фонд місцевого розвитку» Петро Верзун ознайомив учасників з причинами, передумовами та завданнями майбутньої адміністративної реформи. Він певен, що найближчим часом це буде найбільш актуальна тема для дискусій і кожен свідомий громадянин мусить розуміти суть цього явища, щоб провадити пояснювальну та просвітницьку роботу. «Ця реформа передбачає об’єднання та укрупнення громад, до прикладу об’єднання Луцька та прилеглої території радіусом в 30 км. Більшість населення не сприймає цього рішення через нерозуміння своєї вигоди. Помилково вважається, що адмінреформа захищає права містян. Наше завдання – пояснити, що це не так», - додав громадський діяч. Тренер також наголосив на децентралізації, тобто надання громадам право здійснювати повноцінне самоврядування на регіональному рівні.

На прикладі Швейцарії, Польщі та інших країн Петро Верзун пояснив, що таке децентралізація і як ефективно розвиватися громадам відповідно до європейської практики.

Наступного дня учасники під керівництвом тренера Володимира Брущенка (керівник ГО «Євроклуб «Право і захист», м. Київ) навчалися визначати актуальні проблеми своєї громади, формувати робочі групи та готувати проекти відповідно до визначених проблем, провадити громадські обговорення, працювати з донорськими організаціями. Володимир Брущенко також представив свій досвід проектної діяльності і зазначив, що з них успішними були більше сотні.

Цей тренінг перший із запланованих 8, що відбудуться в різних регіонах України з метою долучити молодь до реформ, які вже впроваджуються у нашій державі.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оце забрати усіх реформаторів на фронт щоб не страдали Х..
Відповісти