Якби не вмів дрижати, то замерз би: опалювальний сезон по-луцьки

Якби не вмів дрижати, то замерз би: опалювальний сезон по-луцьки
Справжнє ноу-хау вигадали можновладці в Луцьку: тепло – за заявками. Через серйозне похолодання у місті відновили подачу теплоносія. Але батареї в оселях лучан так і не потеплішали.

Про відновлення опалювального сезону у Луцьку пише Мирослав Ватащук для IA ZIK.

Наприкінці березня в Луцьку істотно потеплішало. Дедалі частіше можна було спостерігати картину із навстіж відкритими вікнами у багатоповерхівках. Таким чином люди рятувалися від «ташкентської» спеки.

Тож рішення Луцької міськради від 29 березня достроково припинити з 1 квітня подачу теплоносія у квартири виглядало логічно. Якби не одне але. Вже за два тижні температура повітря істотно знизилася. Понад те, перед Великоднем середньодобова температура три дні поспіль не перевищувала 8 градусів за Цельсієм. А в такому разі потрібно відновлювати опалювальний сезон.

Отож, 14 квітня оголосили про запуск теплоносія у мережі в найбільших містах Волині. Зокрема, у Ковелі та Нововолинську.

Тепло на замовлення

Секретар Луцької міськради, виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук підписав розпорядження № 208 «Про відновлення подачі теплоносія». Повідомлення у ЗМІ про цю подію соцмережі зустріли схвально.

Не відразу й звернули увагу на одне, як виявилося, дуже значуще речення у пункті 1.1 документу: «Забезпечити подачу теплоносія на послуги централізованого опалення житлових будинків за наявності письмового звернення більшості споживачів, що проживають в будинку (ОСББ, будинкового комітету чи ініціативних груп житлових будинків) про необхідність забезпечення теплом».

А цей нюанс став предметом обговорення як у соціальних мережах, так і на міських інтернет-форумах. Зокрема, головний редактор інформагентства «ВолиньPost» Анатолій Котлюк поцікавився у «Фейсбук»: «Люди, а в кого в Луцьку батареї теплі?»

У відповідь – десятки гнівних коментарів про холодні батареї.

Ще прозаїчніше висловлювалися на форумі «Луцька дошка», пояснивши «людською мовою» цей пункт розпорядження про відновлення подачі теплоносія.

«Це значить, якщо в будинку 160 квартир, то треба зібрати 81 підпис, і то перед Великоднем??? В будинку зі 160 квартир 19 квартир мають борг з опалення від 4000 до 48000 гривень, ще 23 квартири – борг від 1000 до 4000 гривень. Тобто, чверть квартир. Очевидно, що підписи з цих квартир будуть забраковані. А ті, хто живуть на першому поверсі, північна сторона будинку, – мусять мерзнути при замінених вікнах і дверях???» – обурюється один із користувачів.

А вагомі підстави для таких настроїв у лучан є. Часто температура повітря в оселях становить близько 14-16 градусів. А якщо вдома ще й маленькі діти, то це вже не просто дискомфорт.

Лучанин Олександр нарікає: «При включених газових камфорках на кухні у нас + 16. Електричні обігрівачі не витримає проводка. З нами живе сестра з чоловіком, племінниці – півтора року. Як бути?»

Упродовж Великодніх свят батареї у квартирах лучан так і не потеплішали.

Реакція влади

Зважаючи на такі думки лучан, у мерії почали виправдовуватися.

«Секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук зауважив, що через похолодання до міської ради надходить багато звернень щодо відновлення теплопостачання у житлових будинках. Однак, за його словами, ще більше людей просять цього не робити. Так, прийнято рішення, що за зверненням більшості мешканців будинку можна відновити подачу тепла», – повідомили у відділі інформаційної роботи муніципалітету.

Не без турбот відновили опалення у дитсадках, школах та лікарнях. За даними відділу інформаційної роботи Луцької міськради, станом на 19 квітня без теплопостачання залишалися чотири школи (№№ 2,3,8 13) та один дитсадок (№ 34).

Як пояснила директор ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна, там були окремі котельні, які уже законсервовані, а сезонні працівники звільнені.

У прес-службі ДКП також пояснили, що й медичні установи опалюються не всі, а лише ті, керівники яких подали відповідне клопотання. Понад те, опалення у навчальних та медичних закладах – не цілодобове, а 16-годинне.

«Зазначимо, що ДКП «Луцьктепло» подає теплоносій в ДНЗ та лікувальні заклади за графіком подачі гарячої води. Тобто, подача теплоносія припиняється з 22 години і до 6. Температура теплоносія на подавальному трубопроводі в межах – 60 градусів Цельсія. Цього, як кажуть спеціалісти, – достатньо для того, щоб повністю прогріти приміщення дитячих садочків, шкіл та поліклінік», – йдеться у повідомленні прес-служби ДКП «Луцьктепло».

Гроші і маневри

Ймовірно, причиною таких маневрів влади із декларуванням готовності постачати тепло «на замовлення» є скрутне фінансове становище ДКП «Луцьктепло». Для підприємства відновлення опалювального сезону – задоволення не з дешевих.

Як ідеться у звіті виконання фінансового плану підприємства, протягом минулого року вдалося отримати дохід обсягом майже 411,5 мільйона гривень. І це при плановому показнику – майже 416 мільйонів гривень. А витрати становили майже 470,5 мільйона гривень. Тобто, ДКП «Луцьктепло» замість прогнозованих 18 мільйонів гривень збитків отримало за підсумками тільки минулого року збитки обсягом майже 59 мільйонів гривень.

При цьому видатки лише на собівартість реалізованої продукції у 2016 році перевищували загальний обсяг доходів на 35 мільйонів гривень. Тобто подача теплоносія в оселі людей для ДКП «Луцьктепло» навіть упродовж тижня означає тільки нарощення і так чималих збитків.

P.S.

А тим часом синоптики повідомили: найближчими днями суттєвого потепління очікувати не варто. За даними сайту Волинського обласного центру гідрометеорології, до 24 квітня включно можливі заморозки. А на 22 квітня прогнозують ще й мокрий сніг.

Тож лучанам, вочевидь, доведеться згадати народну мудрість: якби не вмів дрижати, то замерз би.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
стрибати - це так патрійотично, по-новому!
Відповісти
Показав Поліщук роботу??? Обовязково голосуйте за нього і наступну зиму будете грітися дровами! А ще через одну виселять з квартир за неоплату тепла! І будете бомжами!!!
Відповісти
Гнати в шию того Поліщука і його банду треба.....господарі з***ні...
Відповісти
У "Луцьктепло" скрутне фінстановище, а Малютіна хутко викидає кошти на заміну вікон в адмінкорпусі, без тендеру і по завищеним цінам. А також варто врахувати, що саме вона домоглася того, щоб взяти в оренду котельню на Карбишева. А зараз хочеш чи ні, а тепер щомісяця (і в літній період також) необхідно платити за оренду майже 800 000 гривень, з яких 10 відсотків налічкою іде "відкатом" їй в кишеню і це не враховуючи зарплатню працівникам тієї котельні. Ото "господарниця".
Відповісти
І ще Палац учнівської молрді без отоплення!!!! ЧОМУ НАШІ ДІТИ ПОВИННІ МЕРЗНУТИ?????
Відповісти
такої влади ще не було!!!!! як виключити опалення то підписів непотрібно..... а відновити то треба .. придумали сволочі... ото голосуйте за укропів і будете грітися......
Відповісти
керують містом представники укропа
мабуть вже місту наступає ...ОПА.
Відповісти
Останні статті
Якби не вмів дрижати, то замерз би: опалювальний сезон по-луцьки
20 квітень, 2017, 09:24