Олександр Курилюк: «Інвестиція в освіту – інвестиція в майбутнє»*

Олександр Курилюк: «Інвестиція в освіту – інвестиція в майбутнє»*
Новий навчальний рік у школах, вузах та інших навчальних закладах починається з хороших новин. До 1 вересня всі регіони отримали нові шкільні автобуси, школярі забезпечені підручниками. Діючі школи відремонтовані, побудовані нові. Для студентів вузів з 1 вересня майже на 40% підвищуються стипендії.

На Волині протягом нетривалого періоду вдалося втілити в освітній галузі чимало передвиборчих ініціатив, з якими Волинська обласна організація Партії регіонів йшла на вибори.

Про напрацювання та здобутки розповів заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк.

- Розкажіть, будь-ласка, про суть стратегії гуманітарного розвитку області і яке місце в ній займає будівництво нових шкіл і дошкільних навчальних закладів?

- Гуманітарну політику ми розуміємо і, що важливо, реалізовуємо як комплекс програм, послуг, дій, рішень, які спрямовані на громадянина. Звідси - і пріоритети. Один із них - освіта. Це стратегічний пріоритет. На цьому завжди наголошує Президент, про це завжди каже Прем’єр-міністр. Ці твердження на рівні держави підкріплені масштабними проектами і потужними капіталовкладеннями. Відповідні завдання визначає для себе і обласна влада. За ці два роки ми зробили чимало, і я впевнений, волиняни можуть це оцінити.

- Конкретизуйте, будь-ласка, реалізацію гуманітарної політики в області у цифрах та об’єктах.

- Якщо говорити про кошти, то цього року на будівництво, добудову, реконструкцію та капітальні ремонти тільки об’єктів освітньої галузі з державного та обласного бюджетів спрямовано майже 100 млн. грн. Ще 64 млн. грн. виділено з місцевих бюджетів. Крім того, залучено позабюджетних коштів (спонсори, фонди, власні кошти) – без малого 16 млн. грн. З початку року більше трьох десятків освітянських об’єктів вже збудовано, оновлено, реконструйовано чи добудовано.

До 1 вересня буде завершено, назву конкретно по населених пунктах: другу чергу школи у с. Видраниця Ратнівського району; після реконструкції з добудовою спортивної зали та будівництвом котельні Смідинську ЗОШ І-ІІІ ст.; другу чергу ЗОШ в с. Мостище Камінь-Каширського району (спортивна зала, санітарні кімнати, їдальня, класні кімнати); ІІ-ІІІ чергу загальноосвітньої школи в с.Карпилівка Ківерцівського району (6 класних кімнат, 3 адміністративні приміщення, спортивна зала, їдальня, майстерня, котельня); після реконструкції з добудовою Чевельську ЗОШ Старовижівського району; харчоблок в ЗОШ с.Дубове Ковельського району; спортивний зал в школі с.Седлище Любешівського району; гімнастичний зал в ЗОШ с.Льотниче Володимир-Волинського району; добудову до дошкільного закладу початкової школи в с.Марковичі Локачинського району. А також реконструйований з колишнього кінотеатру в смт Маневичі – Центр дитячої творчості.

Є ряд об’єктів будівництво яких розпочато у цьому році, а завершення заплановано через рік-два. Як приклад - будівництво школи № 27 у 55 мікрорайоні Луцька. Фактично це - перше будівництво школи у місті з часу проголошення Незалежності (в 1992 році була відкрита 26-та школа). Уряд підтримав нашу ініціативу, виділено 25 млн. гривень, роботи ведуться.

- Щодо садочків. Дошкільна освіта законодавчо є обов’язковою, але, не секрет, що з влаштуванням діток у садки є проблеми.

- Свого часу ми прийняли обласну цільову програму з розвитку мережі дошкільних закладів, оскільки ми розуміли, що нам в першу чергу потрібні дитячі садочки. У 90-ті роки була допущена велика помилка: садочки закривали, віддавали іншим організаціям, закладам або взагалі продавали. Цього не можна було робити. Як результат – сьогодні маємо безліч проблем, і з місцями, і з самими садочками. Тому ми визначили для себе завдання - збільшувати кількість дитячих дошкільних закладів.

У 2010 році, коли наша команда прийшла до влади, було близько 360 садочків в області. Сьогодні ми маємо їх більше 400. Це нові садочки, реконструйовані. Окрім цього, маємо 45 навчально-виховних комплексів.

Комплекс школа-садочок – дуже хороша модель організації роботи: все під керівництвом у директора, менше адміністративного персоналу, більше уваги дітям, раціональне використання коштів. Такі приклади, як комплекс школа-садочок, ми пропонуємо керівникам міст і районів для впровадження на місцях. Сьогодні багато районів йде таким шляхом.

Цього року новий дитячий садочок буде відкрито у кожному районі області, а в деяких і більше. Наприклад, в Маневицькому районі запрацює 4 садочки, Камінь-Каширському – 3 садочки. В жовтні планується відкриття садочка на 200 місць біля 27-ї школи у м. Луцьку.

Окрім того, буде відкрито ще 20 додаткових груп на 400 місць. На кінець 2012 року кількість місць в дитсадках збільшиться майже на півтори тисячі.

- А який стан виконання програми «Шкільний автобус»?

Школа в нашому розумінні – це хороший типовий класичний навчальний заклад, де є все, що необхідно. Є відповідне обладнання, класні кімнати, належні умови. І, звичайно, хороша школа неодмінно повинна мати свій автобус. Не тільки, щоб довозити на навчання дітей і на роботу вчителів, а й для екскурсій, подорожей, інших потреб учнівського та педагогічного колективів. Це – класична європейська модель школи.

Програма «Шкільний автобус» була започаткована ще у 2003 році, коли В. Ф. Янукович був прем’єр-міністром. Саме з його ініціативи розпочалася розробка та фінансування цієї програми. У 2009 році область не отримала жодного автобуса за цією програмою, було придбано лише кілька автобусів за кошти місцевих бюджетів. В 2012 році за цією програмою ми отримали 29 автобусів. 15 серпня на засіданні Кабінету Міністрів, прем’єр-міністр України М. Азаров говорив про те, що 1000 автобусів вже закуплено, тому роботи будуть продовжуватися. Завдання стоїть таким чином, щоб у 2013 році цю програму виконати в рамках потреби.

Нашій області ще не вистачає близько 20-ти автобусів. Впевнений у 2013 році ми їх отримаємо. Проте, навіть повністю задовольнивши потреби області у шкільному транспорті, програма буде функціонувати і надалі, оскільки наявний сьогодні автопарк вже дещо застарів і є потреба автобуси міняти.

А загалом у нас є напрацьовані стандарти, методики аби сьогодні сільський учень нічим не поступався міському. У цьому напрямку є хороший президентський проект – «Відкритий світ». Його суть – дати школам сучасне обладнання, в тому числі мультимедійне, інтернет, комп’ютери і все що сьогодні можливе для використання в школі, у відповідності із сучасними технологіями. Це технології вищого рівня, технології 4G. В рамках цього проекту в кінці серпня буде підписана угода між Україною і Китайською Народною Республікою, за якою 500 шкіл в Україні отримають сучасне обладнання. Це буде в першу чергу мобільний інтернет, що дуже важливо для сільських шкіл, «електронний вчитель» (електронна книга), та інше мультимедійне обладнання. З цих 500 шкіл у списку є 37 волинських. Кілька луцьких, решта – сільські школи.

Окрім цього, за програмою комп’ютеризації шкіл ми отримаємо ще 240 комп’ютерів, які підуть на заміну застарілих, перш за все у місті Луцьку, оскільки в обласному центрі вони з’явилися найперше. Вперше за останні роки до початку нового навчального року було надруковано нові підручники. 90 % потрібних підручників завезено для першачків; 98 % - для учнів 5-9 класів, 95 % - для учнів старших класів. Це говорить про те, що відбулися серйозні зміни в роботі міністерства, зміни в підходах до роботи. Все це відбувається завдяки тому, що відповідальності стало більше, на всіх рівнях.

- Досі ми говорили про об’єкти, кошти, транспорт. А як щодо кадрів? Педагог – особлива професія. Чи є стимули для працівників освітянської галузі?

- Українська освіта, завдяки нашим вчителям – це найкраща освіта. Тому велика увага приділялася і підтримці вчителя, як на загальнодержавному так і на обласному рівні. Насамперед – це цільові програми. Ми розуміємо, що вчителю треба давати мотивацію, щоб він мав можливість самовдосконалюватися, мав бажання працювати. Це різноманітні стипендії, нагороди за участь у творчих конкурсах, але найголовніше – це поступове збільшення заробітної плати.

З вересня 2011 року вперше була введена надбавка, відповідно до постанови Кабінету Міністрів за особливі умови праці для педагогічних працівників. Пізніше це було поширено і на працівників дошкільних закладів. Це суттєва підтримка.

Заохочення молодих людей до роботи в селі – це теж одне із завдань на найближчий час. Наприклад, що стосується сільського вчителя, то сьогодні ми повертаємося до виплати одноразової допомоги при виході на роботу в сільську місцевість, так звані підйомні. Це - кілька заробітних плат.

Важливим питанням є забезпечення вчителя житлом, саме тому розпочали роботу одразу декілька програм, в тому числі і програма «Доступне житло», яка віднедавна поширюється і на сільську місцевість.
Користуючись нагодою хочу привітати школярів та педагогів з початком нового навчального року. Смію стверджувати, що цьогоріч нам є що святкувати.

Розмовляла Світлана ЗАДОРОЖНА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Автору. Шановна автор Світлана Задорожна (Сніжана Шевчук)! Банальний заголовок, банальний текст, вкладений в вуста банального чиновника. Ці цифри не підтверджують значимість теми, а лише дратують за знищену в Україні освіту.
Відповісти
зробіть не банальний текст і вкладіть не банальному чиновнику!вперед!
Відповісти
Останні статті
Олександр Курилюк: «Інвестиція в освіту – інвестиція в майбутнє»*
28 серпень, 2012, 15:45