Робота в умовах війни: адаптація до нової реальності, поради від Jooble*

Робота в умовах війни: адаптація до нової реальності, поради від Jooble*
Ринок праці сьогодні пропонує близько 98 тис. вакансій по всій країні, що становить понад 85% від довоєнного рівня. Проте, спостерігається нерівномірність розподілу робочих місць. Якщо на Закарпатті через релокацію підприємств кількість пропозицій іноді перевищує число 2021 року, то у прифронтових територіях попит на працівників досі залишається невеликим.

Зараз на Jooble активно пропонується робота в Україні, а нові вакансії для кандидатів з досвідом та без нього з’являються щодня. У цій статі ми розповімо про можливості працевлаштування та адаптацію до реалій війни.

Актуальна ситуація на ринку праці: які тенденції спостерігають експерти


На другому році повномасштабного вторгнення, за статистикою Державної служби зайнятості, ми спостерігаємо зменшення кількості безробітних до 112 тис., в той час, як влітку 2022 року вона складала 297 тис. осіб. Цьому сприяли укріплення системи ППО та ряд державних програм, зокрема:

  • допомога у релокації підприємств до безпечніших регіонів;

  • виплати роботодавцям за працевлаштування ВПО;

  • гранти на відкриття власної справи.

  • Через значні руйнування енерго- та інфраструктури зростає попит на робітничі спеціальності. На ринку праці не вистачає будівельників, різноробочих, виконробів, електриків та електротехніків. Фахівці можуть знайти роботу із заробітними платами 15000-55000 грн.

    Необхідність постійних перевезень пасажирів, вантажів, гуманітарної допомоги, будівельних матеріалів спричинила підвищення попиту на водіїв та логістів. Зараз відкрито близько 1,5 тис. таких вакансій. Рівень доходів спеціалістів виріс у середньому на 11% та складає 30000-50000 грн.

    Сфера туризму теж набирає нових обертів у 2023 році, адже через закриті кордони люди все частіше подорожують до більш безпечних регіонів. Наприклад, зараз у вакансіях Jooble пропонується робота прибиральниця, офіціантом, кухарем, адміністратором ресепшену тощо. Заробітні плати у готельно-ресторанному бізнесі залишаються на рівні 15000-20000 грн.

    Пошук роботи під час війни: на що треба звернути увагу


    Ведення бізнесу в умовах війни змінило вимоги до кандидатів. Головний акцент роботодавці роблять на hard-skills, адже через вимушені переїзди працівників у безпечніші регіони та за кордон, відчувається дефіцит кваліфікованих кадрів. Дипломи, сертифікати, стажування, кейси, резюме – все це має значення для компаній. Разом із тим, рекрутери активніше запрошують на співбесіди студентів та кандидатів без досвіду, ніж у довоєнний час.

    Експерти компанії Jooble також виділяють ряд soft-skills, які роботодавці вважають необхідними:

  • Адаптивність – повітряні тривоги, відключення світла, перебої зв’язку навчили нас підлаштовуватися під нестандартні умови та швидко знаходити рішення у непередбачуваних ситуаціях.

  • Стресостійкість – новини та події кожного дня підвищують рівень стресу, проте сьогодні важливо, щоб кандидати вміли зберігати спокій, врівноваженість задля збереження ефективності роботи.

  • Самоорганізація – багато компаній перейшли на дистанційний формат праці, тому їм необхідно, щоб спеціалісти вміли правильно організовувати свій день, розставляти пріоритети та виконувати плани.

  • Командна робота – непередбачувані ситуації трапляються тепер частіше, тому працівники в колективі повинні допомагати одне одному та бути готовими забрати на себе частину задач іншої людини в разі форс-мажорів.

  • В умовах, коли необхідно активно відновлювати економіку країни, надзвичайно цінується орієнтованість працівників на результат. Під цим роботодавці розуміють готовність персоналу виконувати всі можливі кроки для завершення задач та шукати нестандартні підходи, навіть, у таких складних ситуаціях, як стабілізаційні відключення минулої зими.

    Ефективний пошук роботи під час війни – 3 корисних поради від Jooble


    Пошук варіантів зайнятості під час війни – це також робота, яка вимагає складання резюме, підготовки до співбесід, тривалих переглядів вакансій, залучення мережі професійних контактів тощо. Нижче ми дамо поради, які допоможуть вам економити час та отримувати кращі job-offer’и.

    Визначтеся з цільовими напрямами


    Багато шукачів орієнтуються на те, щоб вибрати вакансію з такою самою посадою, як на минулому місці роботи. Це надзвичайно звужує коло професійних можливостей. Замість цього пропишіть свої hard- та soft-skills, кар’єрні досягнення та визначте 2-3 додаткові напрями, в яких ви могли б працювати. Створіть окремі резюме для таких ролей та прикріплюйте їх до відгуків.

    Зробіть резюме цікавим


    CV повинно містити не тільки особисту інформацію, навички та досвід роботи, але й повинно переконати рекрутера в унікальності вашої кандидатури. При описі досвіду зазначайте наступне:

  • Назва позиції та назва компанії.

  • Дати зайнятості (рік, місяць початку та закінчення).

  • Опис обов'язків та досягнень.

  • В останньому пункті виокремить ваші досягнення та вплив, який ви мали на компанію. Подавайте інформацію числами, наприклад: «Виконав 25% плану продажів всієї команди в жовтні». До того ж адаптуйте навички та досвід, виходячи до вимог окремої вакансії.

    Розвивайте соцмережі та особистий бренд


    Соціальні мережі – потужний спосіб демонстрації своєї експертності та отримання пропозицій з кращих компаній. Створіть професійні сторінки у Facebook, LinkedIn та Instagram, найчастіше рекрутери шукають персонал там. Вкажіть в статусі «Open to work/Available for hire» та підписуйтеся на рекрутерів, керівників компаній.

    Якщо є можливість, проводьте вебінари або прямі ефіри в Instagram, TikTok на професійну тематику. Виступайте спікером на конференціях та зустрічах, щоб підвищити свою впізнаваність.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
    Теги: робота, Jooble
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
    Останні статті
    Робота в умовах війни: адаптація до нової реальності, поради від Jooble*
    26 жовтень, 2023, 17:03