«Набити морду – багато досвіду не треба», – Ходирєв

«Набити морду – багато досвіду не треба», – Ходирєв
В’ячеслав Ходирєв керував волинською міліцією наприкінці 90-х років минулого століття, він керує нею і зараз. Тому, аналізуючи роботу свого відомства за рік, що минає, має змогу порівняти сучасність і реалії 10-річної давнини.

Про те, як правоохоронці переживають реформу, що зробили, а що ще б хотіли зробити, начальник УМВС України у Волинській області В’ячеслав Ходирєв розповів 20 грудня під час урочистостей з нагоди професійного свята.

Про те, що напрацювали за рік

«Багато чого зробили за цей рік. Волинь є Волинь. Дякуючи людям з Волині, стали жити краще по великому. Самий великий ріст ВВП на Волині. Завдяки цьому, я вважаю, і злочинність падає. Зниження буде порядку двох відсотків, якщо брати в абсолютних цифрах. Наприклад, квартирні крадіжки: було 525 в минулому році, то в цьому – 380 всього. Це теж показник. Люди працюють. Порушення закону є випадки. Як у кожній сім’ї є негаразди. Міліція – це дзеркало суспільства нашого. Який народ – така і міліція…»

Порівнюючи 1990-ті і 2010-ті

«Важко це порівнювати (роботу за минулої каденції і нині). Праця є праця. Майже нічого не змінилося, десь якісь зміни законів… Як крали, як вбивали – так воно і є. Єдине, що в цьому році є ріст вбивств. Якщо брати в цифрах, то у минулому році за рік було 24 вбивства, то в цьому році вже 38. Але якщо брати 2009-й – було більше 50. Але якщо проаналізувати всі ці вбивства… Одне вбивство – це труп жінки з Володимира-Волинського. Він має кримінальний ґрунт, і людина, яка скоїла цей, злочин сидить у камері. Розбираємося з ним. А всі решта – вбивства на побутовому ґрунті. Жінка чоловіка, чоловік жінку, мама синка, синок маму».

Про Руслана Карпа

«А що я вам скажу? Людина скоїла злочин. Організувала групу, яка перевозила сигарети, її затримали, порушили кримінальну справу. Він пішов по цій справі. На сьогодні він звільнений з посади. Це також є. Справа в тому, що на сьогодні УБОЗ не підлеглий міліції, випав з нашого підпорядкування. Вони самі по собі,вони тільки підпорядковуються нам в матеріальному плані. Ми їм зарплату, машини надаємо. А в порядку службової діяльності – вони прямо на Київ».

Про скорочення в міліції

«Ми маємо зараз 3147 працівників міліції. За моєї минулої каденції було 6400. Тобто вдвічі скоротили. Скорочення є скорочення. Я розумію, але дуже багато є таких звітів. І є такі моменти, що немає людей, аби наприклад, обробляти даккарти. Це робота важка. В нас на сьогодні не оброблено таких карт 71 тисяча. Був підрозділ три людини – їх скоротили. Їх обов’язки розподілили на всіх. Якщо людина за це не відповідає – яка це праця? Але і з цим розберемося».

Про міліцію з народом

«Міліція – це є захисник народу. І сьогодні, якщо ви знаєте виступ нашого міністра, то він сказав, що бачить міліцію прозорою. Аби вона відповідала вимогам сьогодення, європейського стандарту. І МВС вивчає досвід Євросоюзу, поліцейських структур, аби взяти їх на озброєння, аби ввести у нас. Я вважаю, якщо міліція відноситься з позиції сили, якогось зазнайства до народу – то це не працівник міліції. Адже ми працює для того, щоб захищати свій народ. А коли людина приходить, а в коридорі навіть стільчик не стоїть, ну, того не може бути. А з дрібниць складається головне».

Про силу закону

«Багато досвіду не треба, аби дати комусь кулаком у лице. На сьогодні наш пріоритет такий: якщо я взнав, або мені хтось скаже, що наш працівник в когось вибивав покази, мені такий працівник не треба. Тому що в нього немає нічого в голові, аби працювати. Він повинен бути озброєний законом, досвідом. В міліції вчать спеціальному предмету – ОРД (оперативно-розшукова діяльність). Отам всьому вчать: як розбиратися, як говорити, як розкривати злочини. Вибачайте, але набити морду – багато досвіду не треба».

Про зарплату міліціонерів

«Оптимізація особового складу була потрібна для того, аби ввійти в той бюджет, який сьогодні є. В моєму житті (а мені багато, ви стільки в житі не живете, я вже старий, найстарший начальник міліції ), то я скажу, що це вже третє скорочення... Зарплату піднімуть тоді, коли будуть піднімати усім. Це важке питання. Сьогодні треба розуміти, що в державі є проблеми, і ті реформи, які почалися з дозволу нашого Президента, вони не можуть бути гладкими, стабільними, аби в цей час піднімалася зарплата. Всі знають,коли я розмовляю з людьми: якщо у нас не пройде пенсійна реформа – державі буде труба. І в той же час ці політики кажуть з трибуни – от то-то-то… Не можна наводити порядок – і було так, як все хотілося. Людина так влаштована, що кожен щось хоче, і хоче вже і зараз. Тому що коли щось відбувається – так можна, треба (скорочувати). А коли стосується питання конкретної людини – то виникає питання: а чого мене зачепили? Тому треба до цього так відноситися».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.