«І ставок, і млинок, і вишневенький садок»: декларація одіозного ексчиновника з Волині

«І ставок, і млинок, і вишневенький садок»: декларація одіозного ексчиновника з Волині
Колишній начальник відділу охорони культурної спадщини Волинської облдержадміністрації Віталій Стрільчук задекларував чималі родинні статки.

Про це пише Валентина Куць на шпальтах видання Сила правди.

Земельні ділянки під Луцьком, два будинки, квартира, дві автівки та чималі заощадження – такі родинні статки задекларував колишній начальник відділу охорони культурної спадщини Волинської облдержадміністрації Віталій Стрільчук. Фірма його дружини торік виготовляла документи на пам’ятки, які не затвердили у Міністерстві культури.

Посадовець оприлюднив електронні декларації про майно та доходи за 2022 та 2023 роки.

Подружжя Віталія та Тетяни Стрільчуків у 2022 році разом володіли шістьма земельними ділянками під Луцьком: у Лищі, Рованцях та Боратині. У 2023 році власниками однієї з ділянок у Рованцях, яка належала Віталію Стрільчуку, стали діти Вікторія та Денис. Також у їхній власності опинився і будинок на 155 квадратів, який теж належав посадовцю.

У власності дружини – квартира у Луцьку площею 44 квадратних метри та нежитлове приміщення у Боратині на 76 квадратів. Крім того, Тетяна Стрільчук зводить будинок площею 230 квадратів у Боратині.

Згідно з декларацією, у Віталія Стрільчука немає власного авто, а от на дружину зареєстровані дві автівки 2019 року випуску: Nissan Juke, вартістю 444,6 тисячі гривень, та Volkswagen T-Roc за 703 тисячі гривень.

Доходи сім’ї у 2022 році складалися із заробітної плати Віталія Стрільчука у сумі 266 тисяч гривень, та підприємницького доходу дружини – чотири мільйони гривень. У 2023 році Віталій Стрільчук заробив 233,6 тисячі гривень: 172,2 тисячі гривень – в обласній адміністрації, 61,4 тисячі гривень – в Луцькій міській раді, куди перейшов працювати восени. Крім цього, він отримав 165 гривень гонорару від Волинського регіонального центру підвищення кваліфікації. Тетяна Стрільчук у 2023 отримала 3,9 мільйона гривень від підприємницької діяльності. За інформацією аналітичної системи YouControl, дружина посадовця займається роздрібною торгівлею продуктами харчування та іншими товарами.

У 2022-му подружжя Стрільчуків зберігало понад три мільйони готівкою: Віталій – 300 тисяч гривень, Тетяна – 2,9 мільйона гривень. У 2023-му Віталій Стрільчук задекларував вже 350 тисяч гривень, а дружина – 1,9 мільйона гривень.

Раніше журналісти писали про те, як чоловік Тетяни Стрільчук, обіймаючи посаду начальника відділу охорони культурної спадщини Волинської ОДА, радив громадам замовляти документацію на історичні пам’ятки у фірми своєї дружини. Згодом Мінкульт забракував ці документи. Гроші громадам, звісно, ніхто не повернув. За інформацією аналітичної системи YouControl, Тетяна Стрільчук була засновницею та єдиною бенефіціарною власницею підприємства «Терези ТВ» з грудня 2020 року до осені 2023 року. Віталій Стрільчук вказав інформацію про це лише у деклараціях за 2021 та 2022 роки, але не згадав у деклараціях за 2020-й та 2023-й роки.

До речі, у декларації, яку посадовець подав перед звільненням з обласної адміністрації, він теж не вказав інформації про підприємство дружини.

– Якщо дружина володіла компанією, або була бенефіціарною власницею понад 183 дні (6 місяців), то тоді декларант зобов’язаний був відобразити це в декларації перед звільненням, – пояснює заступник голови Громадської ради при Національному агентстві із запобігання корупції Сергій Миткалик. – Якщо статутний капітал підприємства становить умовно тисячу гривень (авт. – статутний капітал ПП «Терези-ТВ» становить 1000 гривень), то за невнесення цих відомостей передбачена дисциплінарна відповідальність. Це може бути підставою для проведення повної перевірки декларації і можливості виявлення інших порушень.

Після інциденту з документами на пам’ятки Віталій Стрільчук звільнився з ОДА і влаштувався на схожу посаду в Луцькій міській раді. Колишні і теперішні начальники Стрільчука коментують ситуація неохоче, запевняють, що не наділені повноваженнями вживати щодо нього жодних санкцій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мерзотний чоловік. І як людина, і зовні.
Відповісти
Так і є
Відповісти
Останні статті
«І ставок, і млинок, і вишневенький садок»: декларація одіозного ексчиновника з Волині
29 січень, 18:30