Романюк проти «Аверсу», або За що мер образився на журналістів

Романюк проти «Аверсу», або За що мер образився на журналістів
Чиновники постійно ображаються на репортерів. Сюжети та матеріали про них – дуже часто необ’єктивні, перекручені, «замовні», - кажуть посадовці.

Останньою гучною образою відзначився луцький міський голова Микола Романюк. Він образився на журналістів телеканалу «Аверс», які в сюжеті про будинок на Данила Галицького 5 припустили що мер, мовляв, отримав хабара за дозвіл вести тут будівництво.

Автори сюжету стверджували, що будівництво це – начебто незаконне. Існують приписи адміністрації історично-культурного заповідника «Старий Луцьк», які забороняють забудову на цій ділянці. Втім, на думку авторів, сприяє тому, аби будівництво велося й далі, сам міський голова.
Міський голова зажадав від журналістів вибачення.

Земельна ділянка, про яку йдеться, спорожніла раптово і цілком неочікувано для сусідів. Ще початку ХХ століття тут стояв дерев’яний будинок так званої «жидівської забудови». З початком німецької окупації мешканці цього будинку разом з іншими лучанами єврейського походження були відправлені до гетто. В 1944 році під час нальоту в чотириквартирний будинок влучила радянська бомба.

З тих часів земельна ділянка була пустирем, зарослим лозами та заваленим будівельним сміттям. Сусідні будинки не мали каналізації, то ж на цю вільну ділянку зливали помиї.

Як розповідає дружина теперішнього орендаря ділянки Олена Голєва, на всіх повоєнних генеральних планах Луцька ця ділянка трактувалася як місце потенційної забудови. Та оскільки за радянських часів в умовах планової економіки та індустріалізації місту було потрібно багато робітників, то ж і гроші з бюджету виділялися на побудову багатоквартирних спальних районів. Більше 50 років пустир чекав на свого забудовника.

В 1997 році пустир за адресою Данила Галицького 5 міська влада виставила на аукціон. Право на довгострокову оренду 460 квадратних метрів дістав підприємець Микола Голєв. Відповідний документ підписав тодішній міський голова Антон Кривицький.

Оскільки будівництво на території заповідника вимагало цілої низки дозволів і погоджень, наступним кроком орендатора стало збирання необхідного пакету документів. До речі, дозвіл на будівництво підписував вже новий мер Богдан Шиба.

Наступним етапом стала розробка проекту будівлі. Олена Голєва демонструє документи: експертизи в санепідепідемстанції, в МНС, комплексну експертизу Української державної інвестиційної експертизи Волинської облдержадміністрації, узгодження проекту з працівниками Державної служби з питань національно-культурної спадщини Міністерства культури і туризму України. «Проведені розкопки не виявили на території ділянки ніяких важливих археологічних пам’яток. Підвал 3,6-2,8 метрів та шматки глиняного посуду істориків не зацікавили», - каже Олена Голєва.

В серпні 2008 року забудовник Микола Голєв отримав дозвіл на виконання будівельних робіт. Цей дозвіл, як і дозвіл на виконання робіт, підписав тодішній міський голова Богдан Шиба. Він також завізував два розпорядження про тимчасове припинення автомобільного руху по вулиці Кафедральній. Саме на перехресті Кафедральної та Данила Галицького і мало б вестися будівництво.

У коментарі ВолиньPost Богдан Шиба зазначив, що на той час, коли він в якості міського голови надавав дозвіл на будівництво, це можна було робити менш проблемно ніж сьогодні. "Зараз у зв"язку з законодавчими змінами встановлення паркану вимагає від забудовника взяття в оренду додаткової ділянки землі. Тоді цього не вимагалося", - пояснив Богдан Шиба.

Того ж року почалося будівництво триповерхового будинку за адресою Данила Галицького 5. Дерев’яним парканом огородили зону біля будівельного майданчику. Автомобільний рух вулицею Кафедральною перекрили, лишили тільки хідник для пішоходів.
«Великих незручностей паркан не створив. Навпроти будівельного майданчику знаходиться нотаріальна контора та один з корпусів медичного коледжу які не потребують вільного проїзду. Автівкою до цих установ можна легко дістатися бічними вулицями, наприклад Драгоманова або Троїцькою», - каже Олена Голєва.

«Корективи» внесла економічна криза. Будівельники не змогли вчасно завершити будівництво. Тож наступне розпорядження про тимчасове перекриття руху транспорту підписував вже новий міський голова Микола Романюк.

Романюк сьогодні запевняє: виконуючи вимоги безпеки за Державно-будівельними нормами і будучи вже третім з міських голів, хто підписував розпорядження про тимчасове припинення руху Кафедральною, він зовсім не очікував, що стане мішенню для журналістів «Аверсу».

На сайті Луцької міської ради виклали пакет документів, який засвідчує законність будівництва за адресою Данила Галицького 5.

Заступник міського голови Лариса Соколовська, яка власне і погоджувала питання встановлення паркану, теж запевняє: законність будівницвта і встановлення огорожі не може викликати сумнівів.

«Скажу чесно, папка з документами будівництва Голєва вже стала в мене мал не «настільною книгою», - розводить руками Соколовська.

За словами чиновниці кожен будівельний майданчик повинен бути огородженим парканом. Ще 2008 року був виданий дозвіл на будівництво, ордер на проведення земляних робіт і після того було підписане розпорядження про припинення руху транспорту.

«Ми розглянули прохання Голєва про призупинення руху транспорту вулицею Кафедральною і вирішили, що якщо документи в порядку, то будівництво повинно завершитись», - пояснює заступниця міського голови.

«Українське законодавство навіть не дозволяє Луцькій міській раді перевірити, чи відповідає це будівництво раніше заявленому проекту. Тому ми звернулися до інспекції архітектурно будівельного контролю, я особисто говорила з начальником інспекції, щоб в найближчий термін в присутності нашої «архітектури», історико-культурного заповідника, служби в ОДА, яка займається культурною спадщиною, департаментом ЖКГ перевірити дану будову на відповідність проекту»,- пояснює подальші дії чиновників Лариса Соколовська.

Заступницю міського голови дуже здивував документ, який був використаний журналістами ТРК «Аверс» для аргументації про незаконність будівництва.

«Ми на нараді розглядали всі документи, пов’язані з цим будівництвом. Жодного відповідного до чинного законодавства припису про заборону немає. Але директор заповідника «Старий Луцьк» приніс з собою на нараду якийсь дивний припис від 30.07.2012, в якому йдеться про будівництво на ділянці між будинками 4 і 6-б по вулиці Драгоманова. В цьому документі навіть немає конкретної адреси об’єкта, на який він виписаний. Я цього не розумію! Можна ж було конкретно вказати… Тут стільки «несуразиць» в цьому приписі! Тому ми в присутності представників заповідника хочемо провести цю перевірку».

«На час того репортажу, в якому йдеться про перекриття вулиці Кафедральної, я ніякого припису не бачив. Не бачила жодного припису і Лариса Соколовська. Ми вперше побачили припис про який йдеться в сюжеті ТРК «Аверс» на телеекрані», - каже Романюк.

Сам директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький, на слова якого посилаються автори згаданого сюжету на «Аверсі», каже, що його слова «перекрутили»:

«Я не маю права визначати, чи законне будівництво чи ні. Хоч в сюжеті сказали, що я назвав його незаконним. Проблема в тому, що я не бачив документів: ви відповідає будівництво заявленому проекту. Саме це й було суттю припису від 30 липня 2012 року: надати заповідникові проект будівництва. До речі, документів нам так і не надали», - пояснив Рудецький.

За словами Романюка журналісти ТРК «Аверс» визнали те, що трошки передали куті меду, і просили не подавати до суду.
«Мене дуже образило завершення сюжету! Там було сказано що у мене «криза в кишенях». По простому вони сказали, що «за це Романюку щось дали щоб він підписав таке рішення». Ми написали відповідного листа до керівництва ТРК «Аверс». Поки що офіційної реакції немає, але було три неофіційних звернення з їхньої сторони, щоб ми не подавали на телерадіокомпанію «Аверс» до суду, - розповідає про свою образу Микола Романюк.

Сергій ШАПОВАЛ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Замовність" сюжету на Аверсі ні в кого й сумнівів не викликало, де ж вони таке упустять- Голєвій помститися за суди публічні на виборах та й ще й Романюка змусити з ними домовлятись за гроші , аби не критикували. Звичайна практика Величка. Здивувала тільки жовтизна цього сюжету, по усіх правилах журналістики завжди беруть коментар у іншої сторони, звісно потім розміщують те що треба, але це хоч якось надало б сюжету правдивості
Відповісти
Игорь Вы правы Величко известный деятель и такого же сына вырастил. В Киеве- Величко сыну "журналисту" ни один приличный человек, а тем более журналист руки не подаст.
Так как сына Величко в столице на работу не берут то он и организовывает в Луцке псевдо журналистские расследования единственной целью которого и является зарабатывание денег
на их Величков счастье, вы Волыняки очень терпеливый народ...
Відповісти
Дузям-усе, громаді-закон, мені - "Буратіно".
Відповісти
а де коментарі Левчука, високоповажний авторе? Голєва забула дати вказівку?
Відповісти
"Чиновники постійно ображаються на репортерів. Сюжети та матеріали про них – дуже часто необ’єктивні, перекручені, «замовні». кажуть посадовці. " щось з цим реченням не так. Чи крапка зайва, чи наступне з малої букви почали.
Відповісти
чи крім Голева ніхто не змігби придбати цей клапоть землі. кругом міста і селах будуються навіть і бідніші - тож я бачу тут лише обман і користь всіх осіб які вище перераховані.
Відповісти
чесність нам лише сниться
Відповісти
там,де Віка Притулюк-журналістики катма!))
Відповісти
Журналіст має розбиратися де хто збрехав. Тут інформація не повна. Чого коментар однієї Голєвої? Висотність там порушена. а де інфо про те, що в заповіднику будуватись не можна? Краще б там була зелена галявина, аніж невідомо що! Виглядає як будівництво великого хліва, або пиварні... Давно вже дали в оренду ту земельну ділянку! От Голєва й стала депутаткою, щоб продовжити будівництво своє, яка мало б бути припинене і заборонене.
Відповісти
Романюк дбає тільки за свою кишеню, приклад Буратіно
Відповісти
Голєва це взагалі з своїм чоловіком кримінальником який грабував народ в Луцьку має сидіти, а не з Романюком нові Афери крутити.
Відповісти
На відміну від багатьох обранців, Голєва ні на день не закрила свою юридичну приймальну. Незалежно від результатів виборів працює. А те, що тут палицівські тролі пишуть- то замовлення.сходіть на Бойка, самі переконаєтесь, люди, які не мають можливості звернутись до платного юриста і втратили будь-яку надію- там їх сотні кожного дня. Ось там справжня думка волинян
Відповісти
Голєву з її муженьком в тюрму давно треба посадити з їхніми прихвостнями які дупу їм лижуть.
Відповісти
Який жах. Комусь "Буратіно", іншим треба обов"язково будуватись на Кафедральній. Цікаво чи існує повний план "розпилу" землі у місті? Якщо таки існує, тоді покажіть його лучанам. Мешканці вас швидко майдануть і ви реактивно зміните місце прописки та посади. Справді вже дістали.
Відповісти
А де Генплан? Дуже цiкаво кому i де саме земелька належить (без пiдставних). Голев - прекрасний банкiр!
Бог шельму мiтить. Бiдолаха, хатку нiяк не може збудувати.
Відповісти
Авйорс - повний отстой. Викручують руки Романюку та іншим, щоб давали хабарі, інакше "будєм мочить".
Відповісти
Романюк - хабарник відомий. І Аверс якісно виконав свою роботу
Відповісти
Аверс паршивий канал, як вони проводять телефонне опитування, то, саміж дзвонять, або набивать голоси "за", або "проти" якоїсь проблеми, дзвонячи з своєї ж студії!!! Щоб рекламодівець думав, що дійсно канал дивляться багато глядачів!!!
Відповісти
У Голєвої в бюро розглядаються тільки справи вигідні для неї. Гра на публіку Сім разів приходила до неї на прийом, відповідь одна6"Нема. Коли буде невідомо". Злодійка рідкісна.
Відповісти
люди, не принижуйте себе. у статті, до речі, набагато цікавішій, ніж сюжет аверса, ясно ж росписано, що шиба крутив-вертів тою ділянкою землі. до чого тут романюк? тільки до того, щоб цегла не впала і так на хвору вашу голову. розберіться в простенькій ситуації, щоб їрунди не строчити. а голєви, то добрі..., а ви за них голосуєте, розумники. тільки не кажіть, що руки ваші нічого не брали, як в отого з вулієм...
Відповісти
Пан Романюк бачиш но образився - що то за така совєцька реакція на пресу (правда там чи ні - хай грець йому). Часи совка минули: не терпиш преси - іди в "забытиё"!
Відповісти
Останні статті
Романюк проти «Аверсу», або За що мер образився на журналістів
20 лютий, 2014, 11:58