Чому вулиця Лесі Українки є пішохідною лише на словах

Чому вулиця Лесі Українки є пішохідною лише на словах
У Луцьку нерідко можна побачити, як водії автомобілів, а особливо дорогих іномарок, нехтують правилами дорожнього руху і паркують свої автівки, як їм заманеться.

Найбільш проблемні центральні ділянки міста, де найчастіше порушують правила стоянки – це вулиці Лесі Українки і Театральний майдан. Вони є пішохідними зонами. Про це свідчить знак біля магазину WineTime.

Рух автомобілів на пішохідній вулиці заважає мабуть усім, крім самих водіїв, але проблема ніяк не вирішується.

Які перспективи організації зручного для всіх руху на Лесі Українки?

ПРОЇХАТИ НЕ МОЖНА ПРОПУСТИТИ

Одна з найбільших незручностей - паркування авто упритул до стовпчиків на перетині Лесі Українки та Кривого Валу, а також на перетині з вулицею Сенаторки Левчанівської. Водії ставлять свої автівки впритул до огороджувальних стовпчиків і квітників і цим самим вони перешкоджають руху пішоходів.

Мешканка Луцька Людмила часто гуляє зі своїми дітьми на Театральному Майдані. Жінка скаржиться, що їй інколи важко розминутись із припаркованими автомобілями.

«У мене двоє дітей, одна донька ще дуже маленька і я її вожу у візку, а інша має чотири рочки і вона ходить зі мною за ручку. Коли я іду від Театрального Майдану у напрямку вулиці Лесі Українки, то мені не зручно обминати машини. Однією рукою я тримаю чотирирічну дитину, а іншою веду візок. І ще при цьому я повинна обминати водіїв, які нахабно паркують свої «корита»?», - з обуренням розповіла жінка.

Водій Олексій Семенюк пояснює, що іншого виходу немає. В центрі міста немає можливості влаштувати великі парковки, а наплив авто такий великий, що всім бракує місця, переконує він.

"Да навіть коли ти спішиш, тобі треба буквально на 15 хвилин вибігти в банк, то що робити? Ставиш, де є місце. Деколи і на тротуар і між стовпчики заїжджаєш. Ну, не можу ж я кинути машину прямо на дорозі", - пояснив Семенюк.

Вулиця Лесі Українки є пішохідною зоною. Про це свідчать знаки.

Згідно з Правилам дорожнього руху, «у пішохідну зону в'їзд дозволяється лише транспортним засобам, що обслуговують громадян і підприємства, які розташовані у зазначеній зоні, а також транспортним засобам, що належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні, чи автомобілям (мотоколяскам), позначеним розпізнавальним знаком «Інвалід», якими керують водії-інваліди. Якщо до об'єктів, розташованих на цій території, є інші під'їзди, водії повинні користуватися лише ними».

Старший інспектор УДАІ Луцька Ілля Яценяк роз’яснив, що повністю рух транспортних засобів обмежений лише на Театральному майдані. Це стосується не лише під’їзду до драмтеатру, але і до Палацу культури міста.

«По вулиці Лесі Українки мають право рухатися лише водії, які там проживають або ті, хто обслуговує чи працює у цій зоні. Перевага руху звісно належить пішоходам і водії повинні надавати їм дорогу і не загороджувати простір для руху», - розповів інспектор ДАІ.

Яценяк каже, що за порушення вимог дорожнього знаку на порушника складаються штрафи. Водія, який не виконав вимоги дорожнього знаку, зобов’язують сплатити штраф від 255 до 340 гривень.

БРАКУЄ ПРАЦІВНИКІВ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ДОРОЖНЬОГО РУХУ

Начальник Луцького відділення Державтоінспекції Віктор Главічка зазнав, що проблема руху цими частинами міста є завжди актуальною. Але через ряд причин міська Державтоінспекція не може постійно направляти туди наряди міліціонерів.

«Якщо є звернення громадян, або мешканців цієї вулиці, то черговий направляє туди автомобіль ДАІ і вже на місці інспектори дивляться, чи порушив водій правила і застосовують до нього відповідні міри», - зазначив Главічка.

Правила дорожнього руху визначають, що рух транспортних засобів у пішохідній та житловій зоні дозволяється зі швидкістю 20 кілометрів за годину і перевага руху надається пішоходам. Але водії часто порушують цю вимогу і при цьому ще сигналять пішоходами, щоб ті дали їм дорогу.

Віктор Главічка каже, що притягнути водія до адміністративної відповідальності можна лише тоді, якщо його швидкість руху перевищить 20 км/год від встановленої швидкості руху. Тобто водій по Лесі Українки має їхати 40 км/год.

«Я не уявляю, як по вулиці Лесі Українки можна їхати 40-45 кілометрів за годину. І якби там стояв наряд ДАІ, то це виглядало б кумедно і люди цього не зрозуміли б», - вважає Главічка.

У Луцьку зареєстровано близько 50 тисяч транспортних засобів, без урахування тих, які рухаються транзитом через місто. За словами у начальника Луцького відділення Державтоінспекції, щодня на чергування виїжджає два наряди інспекторів, а це лише четверо працівників і два офіцерських наряди.

«У місті тільки 29 співробітників ДАІ, з них 16 інспекторів ДПС. У Луцьку три основних ділянки, де найбільше трапляються дорожньо-транспортні пригоди. Це вулиця Червоного Хреста, Ковельська із перехрестям на Чернишевського і перехрестя вулиць Рівненська і Відродження. І в основному наші сили туди спрямовані. Натомість У Тернополі та Рівному - 51 працівник ДАІ», - розповів головний ДАІшник Луцька.

Журналіст «Волинь Post» під час розмови із начальником Луцького відділення Державтоінспекції продемонстрував йому знімки вулиці Лесі Українки. Віктор Главічка, підтвердив, що порушення правил дорожнього руху є беззаперечним.

«Сірий автомобіль дійсно зупинився на проїзній частині на межі руху пішоходів, і це є порушення. Правила порушив і автомобіль, на якому є наклейка "Автомайдан Волині". За що боролися на те і напоролися. Він обмежив заїзд автомобілів оперативних служб, поставивши таким чином автомобіль», - мовив правоохоронець.

Главічка зазначив, що за фотографіями не можна притягнути до відповідальності. Лише інспектор може зафіксувати таке правопорушення і ця фіксація матиме юридичну силу.

ЛУЦЬКА ВЛАДА: ДАІШНИКИ БОЯТЬСЯ МАЖОРІВ

Перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук впевнений, що працівники ДАІ мають ряд повноважень, які вони не використовують. І, на думку чиновника, міліціонери не хочуть створювати конфлікти із водіями дорогих авто.

Він запевняє, що функцію контролю краще виконуватиме муніципальна поліція.

«За ініціативи Президента України у містах можуть бути створені такі муніципальні дружини, які займатимуться питаннями внутрішньоміського руху. Адже ми намагались по вулиці Лесі Українки ставити різні перегородки і як могли так і блокували туди заїзд. Але спритні мешканці міста їх вночі зрізали. Така робота не дає ніякого результату», - мовив Кравчук.

Чиновник переконаний, що лише великі суми штрафів зможуть вплинути на водіїв–порушників. Але Кравчук визнав, що сьогодні із працівниками Державтоінспекції ніхто не рахується.

«Повноваження працівника ДАІ закінчуються на тому, що він може лише в усній формі сказати водію, що той заїхав під заборонний знак. Міліціонер не повинен просити у водія прибрати транспорт, а одразу ж виписати квитанцію і вручити її порушнику. Але сьогодні водії «крутих» автівок прямою мовою посилають інспекторів чим подалі. Якщо міліціонер сьогодні складе на водія протокол, то завтра його або звільнять, або покличуть в суд», - розповів заступник мера.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради, автомобілям, які обслуговують об’єкти, що знаходяться на території пішохідних зон, дозволяється рух лише із 7:00 до 9:00. Але це рішення міськвиконкому не виконуються і водії розвозять товар у зручний для них час.

«В основному на вулиці Лесі Українки крім тих, хто обслуговує магазини, їздять водії із великими статками. Тому для чого інспектору ДАІ «воювати» із порушником, який має зв’язки і може його враз звільнити із посади? Сьогодні практично у місті все робиться для машин, але не для людей. На жаль, міська влада не впливає на ДАІ і не бере на роботу всіх начальників цього відомства», - резюмував Кравчук.

Втім чиновники Луцької міської ради в один голос запевняють, що влада працює над тим, як повністю обмежити рух усім транспортним засобам двома центральними вулицями міста. І право заїзду матимуть лише автомобілі оперативних служб. Але ніхто з них конкретно не каже коли це станеться.

***

Виходить так, що вулиця Лесі Українки не є повністю пішохідною - тут мають право їздити авто. Лише нюанс: мають право їздити лише чітко визначені категорії авто. Та через різні обставини водії ігнорують ці правила, а слідкувати за порядком ні владі ні ДАІ поки що не до снаги.

Антон СТАМБУЛЬСЬКИЙ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Говорити Кравчук навчився, а робити щось для людей - ні. Всі винуваті, крім влади... Замість того, щоб роздавати землі під будівлі, зробіть парковку для автомобілів і потім слідкуйте за порядком. В центрі Луцька справді бракує місць для парковки авто.
Відповісти
Кравчук, як завжди, виступає як слизняк чи равлик, який рухається 1,5 см в годину і нікого не чіпає. Хоче бути добрий всім, але це блюзнірство. Така собі [] між ментами і мешканцями міста. Проаналізуйте, чи він колись дав конкретну пропозицію чи пораду. Немає що аналізувати. Порожньо. Нуль.
Відповісти
Совок треба виносити спочатку з мозгів. Позвикали ставити машини "під носом", тут зупинився на бордюрі перед будинком багатоповерховим - бо ж на 5 хвилин додому заскочити, тут на пішоходній вулиці присобачив авто...ёмаё, я собі уявляю як я заїжджяю в Дрездені на саму площу ноймаркет,бо я ж мені так зручно! Чи навіть в будь-де в Європі, навіть в Польщі припаркуйтесь де вам хочеться. Ага! І зауважу - не завжди в Європі кругом є стоянки. Але - якщо треба, люди мають НОГИ! Народ, здорові мужики, ПІДНІМАЙТЕ СРАКИ, ХОДІТЬ ТРОХИ ПІШКИ, хоча б від стоянки біля України і до Собору у Луцьку.
Відповісти
Щановний Милявич. А чи знаєте Ви, що заїзд на парковку тільки для клієнтів Готелю Україна!!!! Там спеціально будка стоїть, і перед в"їздом виходить охоронець і питає - "А ви поселятись?" Так що водії б і раді паркуватись - але не дозволяють там!!!
Відповісти
Прикро. Нічого тут ще років з десятків пару толкового не буде, поки бики на машинах в туалет їздити будуть по нових мощених бруківках, а даішників будуть посилати. От ставить той бичара машину на бруківочку нову під магазином, виходить і що в нього в мозгах??
Відповісти
Але вже ті на салатовому поло, крімінал, я б сажав за таке, на ато зразу
Відповісти
Це Polo 2001р. Не битий, не крашений. продам.)))
Відповісти
Взагалі вулиця на якій стоїть гольф називається Кривай Вал , а не Лесі Українки! До чого тут це? І як там може проїхати автомобіль спец.служби якщо по-перше та оранжева штука замкнута і далі стоїть стовбчик!
Відповісти
Сагласєн!
Відповісти
І як мені здається що до перехрестя знаку парковка заборонена немає. Мийте ноги.
Відповісти
Ааа забув.... Біля прокуратури ще пофотографуйте як там стоять.!
Відповісти
Машини на тротуарах вже реально достали... Навушники вдягнеш ідеш собі спокійно по тротуарі... аж тут сигнал автомобіля за спиною, я йому мішаю проїхати.. так серцевий напад можна получити..
Відповісти
Дайте безробiтним роботу штрафувати за паркування в невстановлених мiсцях безготiвковим методом: зня на фото, склав акт з понятими, засвiдчив в мiлiцii - штрафик на пару мiнiмалок, комiсiю безробiтному.
Відповісти
Те що не можна заборонити, потрібно дозволити (тільки цим процесом потрібно розумно управляти). Приклад: навпроти магазину proStor є вільна ділянка, чому б не зробити стоянку; бувший готель Луцьк розвалити і зробити стоянку; площа перед БК Просвіта пуста, бо біля ощадбанку перекрита - а чому б не відкрити і не зробити стоянку; апеляційний суд за театром відкрили, а про стоянку забули - перед судом зробити стоянку. Тобто місця повно - було б бажання.
Відповісти
там ще згадайте швидше за автомобілі носяться велосипедисти. здавалося б добре здоровийспосіб житття і все таке. але кили ти йдеш з трирічною дитиною по Лесі Українки, а це чудо малолітнє проноситься на повній швидкості із за спини в 10 см від дитини. ну і на завершення картини купа собак в тому числі і з своїми хазяями не те що без намордників а і часто без повідка
Відповісти
У місті не має влади. БАРДАК
Відповісти
Куплю не бите і не фарбоване Polo 2001 року.
Відповісти
У місті влада "пороздавала" усе що можна і не можна... ПАРКОВКА це занадто шикарно для нашого міста, ії практично і немає ніде :-(( автомобілям не в небі ж паркуватися??? Цікаво, автор статті має авто??? і живе напевно в 33 кварталі, де будинки вже як циганський район і без відповідних парковок... писати можна але коли це аатуально : ( от у місті в нас достатньо парковок а нахабні водіі нехтують ними..і т.д. АЛЕ НАСПРАВДІ ????????????
Відповісти
В кожного своя правда. Ті, хто звик їздити на авто, паркується, де зручно. А спробуйте вийти прогулятися з дитиною у дит. візочку, чи на санчатах зимою, чи коли дитина на ровері іде - паркують машини просто на весь тротуар і мусиш виходити на проїжджу частину. Це , по-вашому, нормально? І далеко ходити не треба - весь цей екстрім на одному "п'ятачку " - гот. "Україна "- кафе "Карамель"- " Базилік".
Відповісти
Останні статті
Чому вулиця Лесі Українки є пішохідною лише на словах
19 листопад, 2014, 15:46