Ми на рідній землі, тож переможемо! - репортаж із зони АТО. ФОТО

Ми на рідній землі, тож переможемо! - репортаж із зони АТО. ФОТО
Луганська область. Базовий табір українських розвідників ЗСУ сектору "А". У залі для зборів - портрет із чорною стрічкою. Днями загинув 28-річний боєць Андрій Брік. Тяжка втрата для побратимів.

Як розповідає боєць із позивним "06": "Сьогодні вночі була атака на наш перебазовочний табір. Десь коло часу йшла перестрілка. Так як у нас була не хватка приборів нічного бачення, загинув наш боєць Брік Андрій. Отримав смертельне поранення, його не встигли ми вивезти".

Про загиблого бійця хлопці кажуть: справжній був патріот і герой, добровольцем пішов на фронт, записався у розвідку, ходив на важкі завдання. Сиротами без батька залишилось двоє малих дітей...

Нападниками на український табір були російські спецназівці, гадають у підрозділі, хоча до лінії розмежування - близько тридцяти кілометрів. Настільки глибоко ворожі диверсанти заходять на територію, що контролюється Збройними Силами України. Супротивник навчений та добре екіпірований. А у наших розвідників і досі ліквідувати відставання в оснащенні допомагають волонтери.

Ми приїхали до табору розвідників разом із волинськими нардепами Ігорем Єремеєвим та Сергієм Мартиняком. Дізналися, що вже рік триває соціальна програма Єремеєва "Збережи життя солдату" і вже рік депутати самі їздять до зони АТО, привозять бійцям із різних підрозділів та батальйонів таку необхідну військову оптики, обмундирування, форму.

Розвідники звернулись до Єремеєва із проханням допомогти купити хоча б один тепловізор, бо розуміють, що він коштує кілька тисяч доларів. "Цього замало, але хоч щось", - гадали бійці. Адже на завдання ходили із кількома біноклями. Кажуть, що і не очікували, що замість одного тепловізори отримають цілу партію тепловізорів, біноклів, нічних прицілів та ще й комплекти британської військової літньої форми.
Сам Ігор Єремеєв пояснює все коротко: "Хлопці звернулись - ми зрозуміли, що прохання термінове. Маємо загострення на фронті, а розвідники - це ж "очі" нашої армії, від них багато чого залежить. Тож самі зібралися і повезли. Логістику знаємо, бо возимо в різні куточки Сходу допомогу бійцям регулярно".
На цій стадії війни немає танкових маршів та взяття населених пунктів. Диверсантам і снайперам протистоїть військова розвідка. Прилад нічного бачення, тепловізори, приціли - незамінні, кажуть нам командири.

Як пояснює боєць із позивним «Опер», "...нічна оптика - це ті засоби, які дозволяють бійцям належним чином виконувати бойові завдання, а головне, зберегти їхнє життя і здоров'я. Це - очі, особливо в нічний час. Ці засоби необхідні. Їх бракує. У нас біноклі різної крайності, майже всі передані волонтерами." Із посмішкою військовий додає: "А тепер нам таку техніку привезли, що можна Кремль побачити, якщо придивитися".

Після зустрічі - спільне фотографування, спогади, розмови й дружні кпини. Бійці стають серйозними, коли просять написати у репортажі вітання рідним.

Боєць із позивним «Матрос» каже: "Хочу, щоб українці знали і розуміли: ми, воїни, пішли захищати свій народ, свою землю. Повернемося до родин обов'язково із перемогою, бо ж ми на рідній землі. Слава Україні!".

А боєць - позивний «Шрам» передав привіт синочкові. "Напишіть,- каже,- Тато його любить. Хай чекає, скоро приїду додому у відпустку. Мамі привіт самій любимій. І всім, кого знаю. А до українців звертаюсь: Хлопці, воюйте, ходіть до нас. Допомога потрібна, роботи багато".

На зворотньому шляху з табору розвідників, ми зупиняємось у луганському містечко Кремінна. "А тут що"? - питаю у Ігоря Єремеєва.

Відповідає: "Маємо ще одне завдання. Якраз перед поїздкою з нами зв'язалися знайомі волонтери. Сказали, що у Кременній є велика проблема із необхідними ліками та побутовими речами в спецшколі-інтернаті для дітей-інвалідів. Тут із всієї зони АТО хворі дітки. Ще й бійці підтвердили, що часто діляться із цим інтернатом ліками із своїх військових аптечок, бо там відсутні найелементарніші ліки, наприклад, знеболювальні. Ми привезли ліки і іграшки для дітей".

"Знаєте, ми багато спілкуємось із бійцями під час таких поїздок, - ділиться думками Ігор Єремеєв, але завжди постає одне й теж питання: більше року маємо війну із Росією, чиновники постійно рапортують, що армія забезпечена формою та амуніцією на мільйони гривень. Чиновники Мінздраву доповідають на камери, що проблеми із ліками в зоні АТО постійно під їх контролем. То чому ж волонтери й досі на прохання бійців, возять каравани допомоги із елементарними речами, такими як форма, берци, ліки, і це вже не кажучи про тепловізори, біноклі, приціли тощо? Думаю, що пряму відповідь на це питання хочуть почути всі: і військові, і волонтери, і пересічні громадяни".


Ігор КУЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
До Анатолія Котлюка
Цікаво хто купив Волинь Пост?)
Відповісти
Доброго дня.

Володимире Митрофановичу, ні разу не казав, що ВолиньPost купив Палиця. Лише стверджую, що наразі ВолиньPost у сфері інтересів групи цього бізнесмена і політика. Такий висновок роблю з публікацій, які з'являються на сторінках видання. І це лише моя особиста думка.

Впевнений, що група Палиця ВолиньPost не купувала. Швидше за все між вами і її представниками є певні домовленості, політичні чи бізнесові.

Зверніть увагу на роботу ваших "очей" у Facebook. Вони не можуть відрізнити понять: "купив" і "перебуває у сфері".

І ще додам. Я за те, щоб в області було якомога більше видань. Це створює конкуренцію, яка позитивно впливає на ринок.
Відповісти
Не так давно переглядав інтерв'ю Романюка на вашому сайті
Зробив висновок "швидше за все між вами і його представниками є певні домовленості , політичні чи бізнесові"))))

Забули про Єремеєва, Бондаря, Гузя...)))
Романюка
Відповісти
Це чому для луцьких Донбас раптом став своїм і що луцькі мужики роблять на землі Донбасса7 А ось що роблять: руйнують Донбас дощенту, вбивають цивільне населення Донбасу з гармат і реактивних установок "Град" забороненими світовим співтовариством снарядами і так далі. Чому як би так активно працюють волонтери? А тому так активно працюють волонтери, що волонтери працюють НЕ БЕЗКОШТОВНО !!! Дві третини йде волонтерам, а якщо подивитися, які будинки собі побудували волонтери за останній рік, на яких дорогих машинах стали їздити так звані "волонтери", так все стане ясно: ця війна потрібна всім, хто на ній робить гроші: Порошенко, Яценюку, Ахметову, Коломойському, депутатам, чиновникам, злодіям, грабіжникам, військовим, волонтерам, багатьом потрібна ця війна! Скажіть, хіба ніхто не бачив йдуть з Донбасу і приходять до Луцька доверху набиті добром вантажівки? Ось чому так добре т.зв. "Волонтери" знають логістику! А школа-інтернат просто зайнята вояками для своєї казарми, ось і все пояснення. Ну вбили якогось Брика (горіти йому в пеклі), на його місце, поки не стріляють серйозно, багато бажаючих пограбувати Донбас. А трапиться черговий "котел", так знову грабіжники тисячами побіжать (природно, кому пощастить уціліти) рятуватися до Росії, а російські лохи знову нагодують і вилікують грабіжників і відпустять додому, хоча хтозна, думається, що рятуватися буде вже нікому, тому як якісь з грабіжників солдати? А ось трупи з грабіжників виходять хороші, не дай Бог звісно, ​​якщо що: краще заздалегідь утекти з награбованим.
Відповісти
Из знакомых мне мобиллизированных никто ни копейки не привез из Донбасса. Что ты 3,14здишь на наших ребят, гниль путинская. Брысь, псевдолуцкая падаль, с нашего сайта.
Відповісти
Останні статті
Ми на рідній землі, тож переможемо! - репортаж із зони АТО. ФОТО
01 липень, 2015, 12:08