Інтернет-тролі та боти. Хто вони та що роблять

Інтернет-тролі та боти. Хто вони та що роблять
Ми вже давно готували до випуску матеріал про те, як відрізнити думку справжньої людини від інтернет-троля, якому платять за його вислови.

Сьогодні в Фейсбуці від нікому не відомого користувача Юлії Парій поширили інформацію про те, що ВолиньPost "давно перетворилося на приватну комерційну структуру, бо навіть блоги та новини користувачів публікуються за кошти".

Цікаво те, що цей текст розповсюдив ще один інтернет-бот Тарас Чурило, який, як і Юлія Парій, активно поширює дописи одного із волинських інтернет-видань. Це видання інтернет-користувачі добре знають, як і знають його власника, який не тільки мільярдер, але й за сумісництвом ще й чиновник.

Але все по-порядку. Нам вдалося поспілкуватися із чоловіком, який, можна сказати, професійно займається інтернет-тролінгом та отримує за це непогані гроші. Він попросив, аби його ім'я залишилося в таємниці, адже він працює в дуже відомій структурі.

Хто такі інтернет-тролі, що роблять, навіщо, куди пишуть?

В більшості своїй інтернет-тролі - це підлітки, але середній вік коливається від 14 до 30 років. Так звані тролі отримують задоволення від того, що дістають людей, провокуючи на прояв емоцій. Будь-який соціум має елементи так званої “дідовщини”, і коли інтернет став масовим, то в ньому почали з'являтися новачки, частково саме вони стають об'єктом знущань тролів. Вважається авторитетним, якщо троль виведе на емоції вже старого і відомого користувача мережі Інтернет. Тому навколо тролів завжди крутяться молодші, які намагаються підняти свій рейтинг, оголошуючи війну вже визнаному гуру.

Тролінг буває грубий і тонкий. Грубий тролінг — це банальна образа “я твою матір...”, а тонкий тролінг - це коли жертва не розуміє, що її тролять, і активно бере участь в глумлінні над собою.

Оскільки тролінг має спільні риси з "дідовщиною", то він перейняв образи і жаргон зони. І питання з відповідями дуже схожі на жарти із тюрми, коли одна неправильна відповідь — і ти вже не “авторитет”.

Враховуючи величезну кількість політиків, тролі і тролінг стали дуже потрібними, і така послуга почала приносити гроші тролям.

Як розпізнати інтернет-троля і не “повестися” на його провокації?

Головне завдання троля — отримати реакцію жертви — її відповідь, тому спроба дискутувати з таким інтернет-користувачем грає в мінус. Найкращий захист — не реагувати.

Розкажи, скільки таких людей, як вони координуються між собою, хто замовляє їхні послуги. де вони працюють і скільки заробляють?

Їхню кількість важко визначити. В інтернет-тролів є своє так зване товариство 4chan — це просто пекельне місце. Кожна соцмережа має своїх тролів. Наприклад, соцмережа, яка не банить (блокує користувачів — ред.) за образи або порно, буде перенасичена грубими тролями. Їх ще називають школота. Їхнє місце розповсюдження - це та ж мережа Вконтакте, Твіттер. В США це Тумблер, який виступає як еквівалент тому ж таки Вконтакте. Крім того, багато тролів у мережі Фейсбук, але тут проблемно реєструватися, оскільки є прив'язка акаунта до номера телефону, тому випадкові тролі тут недовго існують. У Фейсбуці ображати жертву довго не вийде, тому що одна скарга — і можуть забанити або попросити документи.

Цікаво те, що українські політики вибрали саме Фейсбук як мережу для спілкування з громадськістю, тож можна впевнено стверджувати, що 90% інтернет-тролів — продукт провокації зі сторони конкурентів.

Саме тому Фейсбук — місце існування тонких тролів-інтелектуалів. Частіше за все вони хочуть додати анонімним акаунтам більше реальності та створити вигляд реальної атаки на того чи іншого громадського діяча. І ідеально маскують свого троля під електорат.

Тобто, тролів створюють, аби впливати на громадську думку?

Так. Громадськості все рівно. Всі аж надто говіркі інтернет-користувачі - або медійники, або оплачувані райтери. Звичайний користувач постить свої фото з гулянок або котів.

Ти стверджуєш, що бачив, коли думка людей змінилась після роботи тролів?

Звісно. Наприклад, тролі просто таки "затравили" Іллю Ківу, він начальник Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України. В реальному житті він агресивний і рішучий чоловік, тобто так само він поводив себе в Інтернеті. Він, не знаючи всіх законів мережі, почав писати статуси про те, що він думає насправді, а не про те, що, так би мовити, модно в громадському середовищі. В результаті - він став об'єктом насмішок тролів. Він бурхливо на все реагував, ображався. Зате в кінці-кінців почав правильно реагувати на все.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Щось ви недопрацювали....про ботів забули...
Відповісти
Останні статті
Інтернет-тролі та боти. Хто вони та що роблять
21 квітень, 2016, 17:42