«Бандерівська» політика: як маніпулюють темою пам’ятника Бандері у Луцьку

«Бандерівська» політика: як маніпулюють темою пам’ятника Бандері у Луцьку
Вперше про встановлення пам’ятника одному із найвідоміших лідерів українських націоналістів у Луцьку заговорили ще 8 років тому. І з того часу у місті почалися гострі суперечки про те, де, як та навіщо його встановлювати. А сама постать Бандери та ідеологічний «присмак» цієї теми змушувала політиків, які раніше ладнали, починати гострі перепалки.

Так сталося і у січні 2017-го, коли Луцька міська рада в чергове повернулася до питання виділення коштів на встановлення пам’ятника. Хоча всі депутати, які публічно заявляли свою позицію, були не проти самого факту встановлення пам’ятника почесному громадянинові Луцька, деталі цієї справи, помножені на специфіку соцмереж призвели до чергового «срачу».

Тож ВолиньPost спробували розібратися, чи справді рішення поки не виділяти 350 тисяч гривень на пам’ятник біля РАЦСу можна назвати першою великою зрадою в 2017-у.

***

Хоча рішення про те, що пам’ятник Бандері варто встановити перед приміщенням міського РАЦСу прийняли ще влітку 2008 року, кошти на нього не вдавалося освоювати до 2016-го. Спроба виділити 150 тисяч гривень були в 2011 році, проте вперше серйозну суму на нього виділили у 2014-у. Йдеться про 250 тисяч, які на це передбачила обласна рада. Як розповідав тоді депутат Сергій Слабенко, до Революції гідності, такі питання піднімати в області було складно, адже правляча Партія регіонів не підтримувала такі ініціативи.

Тим не менш, за кошти приватних спонсорів вдалося встановити бетонну конструкцію, що мала б бути постаментом для пам’ятника. Її перед РАЦСом можна побачити і сьогодні. Натомість освоїти 250 тисяч тоді так і не вдалося.

Вже у 2016 році Луцька міська рада таки підтримала виділення 200 тисяч на пам’ятник. А в раді не знайшла підтримку ініціатива Павла Данильчука щодо перенесення памятника від РАЦСу в сквер на вулиці Лесі Українки – замість погруддя Степана Бойка у сквері на вулиці Лесі Українки. Тоді основним аргументом Данильчука була то, що нинішній проект пам’ятника схожий на проекти пам’ятників комуністичним ідолам: «Коли не було пам’ятника, хіба молодь не вишколювалася? Варто його здешевити, це дасть можливість знайти кошти, якщо його запроектувати в більш скромній конфігурації. Бо сам Степан Бандера навряд чи погодився б, щоб йому ставили 12-метрові пам’ятники, як комуністичним ідолам».

Натомість представники ВО «Свобода» запросили на сесію ветеранів УПА, які допомогли переконати більшість депутатів, що старий проект варто залишити. «За Радянського Союзу наліпили ідолів, і дотепер ми не можемо викорінити їх. А це - спальний район, де немає ідеологічних моментів, які б схиляли до патріотизму», - переконував лідер фракції Микола Федік.

За словами Федіка, нині вже вдалося уладнати юридичні формальності, які були раніше, і нарешті перерахувати гроші на гіпсову скульптуру Бандери. Тому вже 12 січня 2017-го він агітував депутатів не блокувати цей процес і дати 350 тисяч гривень на продовження роботи. До слова, загалом на встановлення пам’ятника треба 3,5 мільйона.

Так може виглядати проект біля РАЦСу
Так може виглядати проект біля РАЦСу


Основні аргументи «Свободи» - вже «запущений» процес робіт, вирішені юридичні формальності, велич постаті провідника націоналістів та те, що у Рівному, Львові, Івано-Франківську та інших містах такі пам’ятники є.

Натомість позиції Павла Данильчука і «УКРОПу» проти пам’ятника біля РАЦСу із минулого року не змінилися. Змінилося тільки його потенційне розташування, на якому наполягають політики: сквер навпроти приміщення прокуратури області на вулиці Винниченка. Також наполягають на зменшенні градусу пафосу навколо цього процесу.

Лідер укропівців Ігор Поліщук наполягає, що варто провести громадські слухання і запитати, чи хочуть лучани цей пам’ятник, чи хочуть вони бачити його саме в тому місці (біля РАЦСу) і чи хочуть вони його бачити за бюджетні кошти. Цьогоріч він такий аргумент не озвучив, проте у 2016-у Поліщук наполягав, що не варто витрачати бюджетні кошти на пам’ятники взагалі, натомість організувати збір коштів серед лучан: нехай «скинуться» ті, хто насправді хоче його бачити.

А його колега по фракції Олександр Кравченко однозначно за пам’ятник, проте у сквері біля прокуратури і не на постаменті в «радянському» стилі: «Я не проти пам’ятника Степану Бандері. Але давайте визнаємо свою помилку із місцем розташування та пафосом цього пам’ятника такому великому борцю. Велику людину треба вшановувати «по-тихому», а не ставити постаменти на зразок Леніна на великому п'єдесталі висотою вище РАЦСу, перед РАЦСом. Я розумію, в місті Луцьку повинен бути пам’ятник. Хай попрацюють над цим архітектори. Хай це буде як пам’ятник Скрябіну. Лавочка, постать… я би сів біля Степана Бандери в парку навпроти прокуратури і подивився, як працює прокуратура. А не дивився б на нього із висоти і думав: «О, Леніна переробили». Не треба із Бандери робити Леніна. Бандера - це Бандера. І місце його - в схроні. І щоб всі боялися. Буде навпроти прокуратури їм нагадувати, що «ви тут не назавжди». Тому я рішення щодо встановлення біля ЗАГСу не буду підтримувати».

Сквер біля прокуратури, де пропонують ставити пам'ятник Данильчук та Кравченко
Сквер біля прокуратури, де пропонують ставити пам'ятник Данильчук та Кравченко


Ми спеціально публікуємо цитату Кравченка повністю, адже саме навколо його висловлювання про «схрон» розпочалися гарячі дискусії, які багато в чому зумовлені вириванням цієї фрази із контексту.

Його позицію цього разу підтримав і Павло Данильчук: «Абсолютно погоджуюся із колегою Кравченком. В мене буде пропозиція. Я думаю, ми всі згодні, що в місті Луцьку, столиці Волині, де зародилася УПА, повинен бути пам’ятник Степану Бандері. Але справді, давайте так, щоб в цей нелегкий час і цей нелегкий бюджет ми розділяли по-совісті і не будували такий постсовєтський монумент в спальному районі. Давайте без пафосу, без піарів доручимо першому заступнику міського голови Тарасу Яковлеву зібрати робочу групу на наступному тижні, зібрати всіх представників політичних партій, представників Братства ОУН-УПА, інших патріотичних структур, домовитися, змінити рішення, виділити кошти 25 січня і збудувати в короткі терміни, набагато здешевлений проект пам’ятника в скверику біля прокуратури».

Натомість Микола Федік у заключному слові намагався все ж переконати депутатів не повертатися і не починати справу «з нуля», адже це вже далеко не перше громадське обговорення, круглий стіл чи робоча група. Та його пропозицію підтримали лише 17 депутатів.

Як свідчать результати голосування, це голоси депутатів із фракцій «Солідарності», «Свободи», РПЛ та «Батьківщини», а також міського голови Микола Романюка.

Резульати голосування. Натисніть на зображення, щоб збільшити
Резульати голосування. Натисніть на зображення, щоб збільшити


***

Оскільки у луцького осередку ВО «Свобода» досить активні представники у соціальних мережах, передусім у Facebook, основні онлайн-спільноти, де обговорюють волинську політику, швидко заповнили дописи про #зраду, «Павліка Морозова», якими назвали Павла Данильчука і «непатріотичних» депутатів від Укропу.

Проте гострі та емоційні дискусії у соцмережах, як правило, не має реального результату. А на нас чекає продовження «бандерівських» дискусій і перепалок вже на круглих столах. Можна прогнозувати, що там знову звучатимуть з одного боку аргументи про «непатріотичність», а з іншого – аргументи про «совковий монумент».

Текст - Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та досить вже поверхових публікацій. Бо це не питання - хочу -не хочу пам'ятник Степану Бандері в Луцьку. Це проявка певних осіб. Ну Палиця, ну то таке, фахівець на фінансах, але невіглас у всьому іншому. Проте в своїх думках він ніким не куплений, на відміну від Данильчука. Та придивіться ви до нього. А кого він нагадує манерою своїх дій? Так! Надію Савченко. Так. Інша стать, інша доля, але однаковий продукт на основі істоти з комплексом неповноцінності, яке навіть не знає, що давно вже обслуговує ворожу спецслужбу.
Відповісти
Бандера не герой! З імям Бандери пролито багато крові.В цей складний час треба молитися за мир а не памятники невідомо кому ставити.Краще ці гроші для хворих на лікування або обладнання для лікарень потратити.
Відповісти
Хлопці! Ви що очманіли? Представлений "проект" це наруга над хрестом. По-перше хрест у вигляді меча(?!?). По- друге хрест під ногами постаті. По- третє на тому хресті-мечі щось написано. Вже на лобі собі напишіть шо хочте. Але щоб спотворити хрест, кинути під ноги та ще щось на ньому написати... То вже під ногами зробіть підпис без хреста. А верхню щоглу тризуба завершіть хрестом, як на Володимировому тризубі. Ще краще відлити постать в натуральний зріст враховуючи біопараметри. Поставити біля каплички на Киівському майдані. Потім Боровця, Мельника і т.д. Капличка ж борцям за волю і незалежність Украіни. Найкращий пам'ятник це багата і духовна Украіна! В яку будуть іхати на заробітки і з якоі вивозитимуть гуманітарку. За ці 25 років зникло 10млн украінців! Без війни... На якому рівні ненька була при розпаді ссср? - на рівні наддержав. Де це все?- вкрали! І нам 80 відсоткам бідних зубожілих укрів доводять, що пам'ятники це патріотизм? Окозамилювання! Як були обкоми і горсовєти то так і залишилися ... І кадри ті ж тільки шапки поміняли і дітей своіх туди ж до корита. А ви корміть. Волиняки сплатили 92млн військового збору. Де ці кошти? Куди пішли? Чому не забезпечити по самі вуха волинські підрозділи зарплатою і преміями з цих коштів? За сумлінність і людяність; за тверезість і відповідальність; компенсаціі за отримані каліцтва, травми і контузіі. На житло вдовам і дітям та учасникам АТО.Та за такі кошти можна формувати і утримувати цілі спецчастини не гірш американських. Футболіст клубу волинь негронебандерівець міг отримувати 40000 доларів у місяць! Це як би хлопці оборону тримали за такі гроші! Але... Обороняючись ніколи не переможеш. Отож, пам'ятники... Місто мертвих - Луцьк,- одні пам'ятники, вінки і дошки, -коли вже наші дупотати будуть жити і платити для живих? Хоча б скаліченим в АТО допоможіть! І сім'ям які втратили годувальників на фронті.
Відповісти
Очевидним є одне - комуністична антиукраїнська пропаганда ще діє. Старше покоління з числа пересічних при згадці імені Степана Бандери робить під себе, а молодь про нього мало що знає. Добре, що принаймні не оскаржується питання пам'ятника Грушевському. Чого він, мовляв, стоїть біля розважального центру "Промінь", а не де-небудь в сквері. Перехід на рівень усвідомлення історичного значення Бандери - це перехід на рівень української державної свідомості. Це набагато важче і довше, аніж погодитись вдягнути вишиванку, в присутньому місці розмовляти українською та балакати з приводу єдиної помісної української православної церкви. Пам'ятник Бандері у запланованому місці є часиною декомунізації, десовєтизації і навіть демоскалізації свідомості громадян України. Потрібна політична воля, але вона така нечисельна, що ще не один рік такі молодики, як автор цієї статті будуть розводити рожеві шмаклі у своїх "публікаціях".
Відповісти
Бандера для мене - фігура національного визвольного руху. Через це пройшли чи не усі нинішні держави світу. Україна цей шлях проходила болюче, з кров’ю, невиправданими втратами власного, ні в чому не винного населення. Тобто, я не належу до товариства Пирожиків-Вітівих і інших проктологів типу Тягнибоків. Можливо, тому, що "бандерівські" ідеї визволення на шляху від самого Степана до сільського дядька, який не вмів читати і писати, але був окрилений визвольними ідеями, мав гвинтівку і міг сусіду закрутити на шиї закрутку, спотворювались. Аби очорнити Бандеру і його місію визволення, під цих "дядьків" підлаштовувались головорізи з НКВД. Ще сьогодні не відомо - хто більше кинув в колодязь наших співвітчизників: "хлопці з лісу", чи чекісти? Тому наш визвольний рух пройшов кривавий, можливо, навіть не в усьому виправданий шлях. І головна фігура цього руху - темна, в крові і в прокльонах. Нехай собі буде пам’ятник черговому ідолу, якщо так вирішить більшість громади. Але його не варто ставити перед будівлею ЗАГСу. Незалежна Україна ще не встигла ощасливити своїх громадян власне незалежністю, тому ця фігура буде навівати сум. Особливо – людям старшого покоління, чиї батьки і діди ховались і від бандерівців, і від чекістів. Поставте на тому місці щось веселе і романтичне: пам’ятник матері, яка годує грудьми немовля, або… Я бачив десятки пам’ятників в Європі поруч з такими спорудами. Є красиві з музикою фонтани,є пєдестал з обручками, є просто вражаюче красиві алеї, є русалки. Не знаю, що й порадити. Нехай навіть буде без пам’ятника. Нехай буде красива клумба з квітами, але не Степан Бандера.
Відповісти
та надя такі самі героі.може ще ним памьятникі лупанута за кошти якіх дітям вбитих бійців не вистачае
Відповісти
Що хотіла сказати ця людина - грішин? Поясніть, хто розумний?
Відповісти
Мені здається, що "бандерівська тема" вмисно мусується в суспільстві, бо вона відволікає людей від нагальних проблем в державі. Загальновідомо, що фігура Бандери є вельми конроверсійною, такою, що розділяє суспільство. Це вигідно владі і, насамперед, Порошенку. Поки люди гризуться між собою про те, чи ставити і де ставити Бандері пам'ятники, Порох нарощує свій бізнес і вже зайняв першу сходинку на п'єдесталі серед олігархів. Оборонні замовлення чомусь попадають на підприємства Пороха або його друзів. Його підприємства в Росії процвітають. А ми з піною коло рота гриземося за пам'ятник людині, з вини якої було вбито тисячі волинян.
Відповісти
з неякісного джерела або через неякісну свідомість. То тільки від змореної горілкою уяви можна об'єднати Порошенка з Бандерою. Тема Бандери "мусується" за 20 років до народження Порошенка. На цю тему комуністи витратили мільйони рублів, розплавили сотні тисяч мізків для виготовлення вірних собі. Тепер ці вірні гавкають на все, що продовжує перетворення України на самодостатню країну, країну з мінімальним коефіцієнтом дебільності.
Відповісти
Упевнений, що ми, ставлячи пам'ятники Бандері в кожному місті і навіть селі, самодостатньою країною не станемо. Більше того, це стане перешкодою на шляху до самодостатності. Про це переконливо говорить наше недавнє совіцьке минуле. Шукати треба те, що нас об'єднує і згуртовує, і уникати того, що роз'єднує і розсварює.
Відповісти
Чим більше комуністи ганьбили Бандеру, тим більше ним цікавились люди. Чим більше буде опору встановленню йому пам'ятника, тим активніше набиратиме сили "бандерівський" рух. І це вже є. Сьогодні в Києві є проспект Бандери, за пару років такий проспект буде в Донецьку, Сімферополі, Луганську. Опір породжує опір. Завдяки московській пропаганді українці за короткий час усвідомлять свою історію.
Відповісти