У Луцьку наведуть лад з мирними зібраннями?

У Луцьку наведуть лад з мирними зібраннями?
Громадські активісти, влада та правоохоронці обговорили проблеми мирних зібрань у Луцьку і зійшлися на тому, що повідомляти міськраду про мирні зібрання треба завчасно, але встановити конкретний термін буде незаконно.

Про це йшлося 26 лютого під час круглого столу «Чи може Луцька міська рада вказувати терміни попередження про мирні зібрання?».

Як зазначив виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Шелеп, в Луцьку існує практика недотримання рішення виконавчого комітету, який встановив, що повідомляти про зібрання треба не раніше як за чотири дні до проведення акції.

Проте виконком діяв незаконно, коли встановив цей термін. Адже будь-яке встановлення терміну є антиконституційним. Так вважає член Української Гельсінської спілки Володимир Чемерис. Він посилається на Конституцію України, де вказано, що повідомляти треба завчасно. Проте що таке «завчасно» - ніде не вказано. Тому це дає можливість для маніпуляцій.

За словами начальника міліції громадської безпеки Луцького міськвідділу УМВС України на Волині Володимира Солоненка, все ж має бути певний термін повідомлення перед подією. Це потрібно для того, щоб була можливість підготуватися і вжити заходів для забезпечення безпеки мирних демонстрантів.

Наприклад, пояснив правоохоронець, якщо акція передбачає перекриття руху по проїжджій частині, то потрібен певний час, щоб міліція узгодила це питання з ДАІ.

Солоненко зазначив, що для забезпечення безпеки враховуються різні фактори: час проведення, кількість осіб та інші обставини. Потрібен певний термін, щоб це все прорахувати. На його думку, було б достатньо двох діб.

Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов зазначив, що оптимальний термін повідомлення перед зібранням - 18 годин. Він збирається запропонувати міській раді затвердити саме цей термін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То пишичуть шо незаконо становлювати термін, а то Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов зазначив, що оптимальний термін повідомлення перед зібранням - 18 годин. Він збирається запропонувати міській раді затвердити саме цей термін.
МАСЛО _ МАСЛЯНЕ получається
Відповісти