Тему «медичної реформи» у Луцьку винесуть на громадські слухання

Тему «медичної реформи» у Луцьку винесуть на громадські слухання
Депутати Луцької міської ради вирішили провести громадські слухання, обговоривши на них тему реорганізації медичних закладів міста.

Рішення прийняли 27 лютого під час сесії міської ради.

Депутати на сесії розглядали проект рішення про відтермінування реорганізації, - його запропонував Осіпов. Проте в ході обговорення пристали на інше рішення: провести громадські слухання, а потім повернутися до питання, чи варто відтерміновувати реформу.

Обговоренню проекту, який підготував депутат Андрій Осіпов, передували суди, а у день, коли рада прийняла рішення про відтермінування, під стінами мерії відбувся пікет щодо неправомірності зменшення кількості медичних працівників.

Нагадаємо, що у Луцьку мають намір реорганізувати медичні заклади: створити Центр первинної медико-санітарної допомоги, об'єднавши амбулаторію загальної практики-сімейної медицини та поліклініку №3.

Через це у поліклініці може погіршитися якість медичних послуг, адже спеціалістів поменшає. Наприклад, зі слів Андрія Осіпова через реорганізацію лише у поліклініці №3 залишаться без роботи 20 лікарів та 30 медсестер. Він говорить, що для впровадження мед реформи потрібно 144 сімейних лікарів, а нині є лише 72 лікарів у Луцьку.

Депутат зазначає, що відповідно до законодавства кількість лікувальних закладів не можна зменшувати. Він також нагадав, що Луцьк не входить до переліку міст, які є пілотними у планах впровадження медичної реформи.

А положення про запровадження сімейної медицини набуде чинності лише з 1 січня 2015 року.

«Працівники висловили принципову незгоду з проведенням ліквідації. Для кого ви проводите реорганізацію? Невже кожен з вас досяг такого рівня для лікування у Феофанії? Чи ви повезете своїх батьків лікуватися у Німеччину? Ви маєте стільки статків?», - звернувся депутат Андрій Осіпов.

Депутат переконаний, що рішення «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я» - незаконне. Адже згідно з відеозаписом голосування у залі не було стільки депутатів, скільки "проголосувало" за реорганізацію.

«Юристи міськради взагалі подивували: нам байдуже, скільки на відео, головне скільки було карточок», - прокоментував Андрій Осіпов.

Депутат пропонував реорганізацією відтермінувати до 1 червня 2013 року. До цього ж часу він пропонував залишити незмінними умови трудових договорів працівників зазначених комунальних закладів.

«Ми руйнуємо заклади надання медичної допомоги лучанам, натомість не утворюємо нічого дієвого і маємо ситуацію, коли сімейний лікар у кращому випадку буде мати якийсь опорний стіл і на тому вся його допомога буде закінчуватися», - висловив свою думку депутат Юрій Вега (фракція ВО «Свобода»).

Депутат Андрій Калахан (фракція ВО «Свобода») зазначив, що причина реформуванні – у державному дефіциті. А завдяки вивільненням працівників вдасться зменшити соціальні витрати. Тим більше, як зазначає обранець громади, реформа повинна підтримуватися фінансово. Втім цього немає.

Натомість зі слів начальника управління охорони здоров’я Федора Кошеля жодного скорочення посад не буде. Навпаки, посади додаються. Посадовець переконує, що зміни пов’язані з бажанням наблизити медицину до людей.

Кошель підтверджує, що списки працівників поліклініки до центру зайнятості дійсно подавалися, але цього вимагає трудове законодавство, коли йде зміна істотних умов праці чим і є реорганізація.

«Рішення пройшло депутатську комісію і воно вступає у дію. Якщо реорганізація спричиниь проблеми чи створить гірші умови для людей, то я готовий написати заяву на звільнення та піти з посади», - запевнив віце-мер Святослав Кравчук.

Секретар міськради Григорій Пустовіт попросив дати роз’яснення та провести громадські слухання, аби зняти ажіотаж. А потім вже розглядати проект рішення.

Таку пропозицію підтримали депутати. Слухання заплановані на першу половину березня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ліси роздерибанили. Наступне - лікарні. Оптимізму додає фото головного дерибанщика волині - пана осіпова з рупором. Якщо вже і він там бігає - покупець на поліклініку номер 3 є небідний))))
Відповісти
Осіпов досвідчений рейдер і знає як чуже майно зробити своїм
Відповісти
Читаю оці коментарі і розумію як багато зависників у доброї справи. Андрію Осіпов не звертайте уваги на цих злобних бездар. Ви усе добре робите, не зупиняйтесь. Удачу
Відповісти
У Осіпова багато добрих справ. Їх перелік навіть не влізе на сторінку. Поліклініка це одна з його наступних справ. Удачі Андрію)))
Відповісти
З 1 січня 2015 року будуть видавати ЛИШЕ обраним страховий медичний поліс.
Чому обраним?
Справа в тому, що на одного лікаря вже зараз буде 2 медсестри. Одна з них - ходитиме до вас додому і вивчатиме ваше сімейне,соціальне життя та достаток в домі. І записуватиме всі дані у спеціальний журнал. Ці дані отримає страховик, який бачитиме картину достатку і визначатиме суму страховки.
Якщо ви алкоголік, ведете антисоціальний спосіб життя, не маєте ремонту, з побуту старі меблі, то звичайно, ви не отримаєте той поліс. Хіба що страхова компанія може оцінити вашу квартиру і взяти її під заставу. Інше діло - машина в дворі, гараж з системою нагляду, відповідно дім і, навіть, наявність породистих собак та котів - впливатиме на вагоме рішення.
Про страхову медицину розповів пан Кошель на круглому столі, але чомусь ніхто не береться це озвучувати. Чому?
Не відомо, як впливатиме кількість дітей у родинах, оскільки відомо, що багатодітні зараз отримують подарунки не лише від місцевих чиновників, а з-за кордону, з різних релігійних громад, що прикриваються благодійною діяльністю.
Цікаво знати і прошу роз"яснити: що ви будете робити з старшими людьми, які мають квартири (дехто навіть їх здає, бо має кілька), чи буде реорганізація будинку пристарілих, будинку малят-інвалідів, від яких відмовилися батьки. Яким чином старикам і цим інвалідам платитимуть страховку?
Відповісти
старикам і іншим малозабезпеченим верствам населення страховки не буде. Включається так званий "природний відбір" - хто немає грошей той і не... Українців і так забагато - потрібно зменшити чисельність - особливо завше "незадоволеного" життям малозабезпеченого населення.
Відповісти
Ой Василю! А що він в тебе відібрав!
Відповісти
Яно, все розумію, але кладовище теж дороге. Значить родичі єдине що зможуть зробити, так це запхнути тіло в целофан і скинути у воду?
Як бути? Якщо крематорію в нас немає?! Значить скоро майбутнє Стиру опиниться у ранзі кладовища для малозабезпечених?
Відповісти
Осіпов за реформу!!! Лікарні в приватні руки!!! 3-я поліклініка я так зрозумів вже продана. Андрію, цікавить мене 2-га. За скільки віддасиш після реформи?
Відповісти
Останні новини
Тему «медичної реформи» у Луцьку винесуть на громадські слухання
27 лютий, 2013, 14:58