У Луцьку будинок Косачів тріщить по швах. ФОТО

У Луцьку будинок Косачів тріщить по швах. ФОТО
Пам’ятка архітектури будинок Косачів у Луцьку розповзається на очах – вона вкрита численними тріщинами та грибком.

Будинок, який знаходиться на вулиці Драгоманова, 23, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вважається, що будівлю почали зводити ще в кінці XVIII століття. Окрім того, будинок є й пам’яткою історії. Тут наприкінці ХІХ століття проживала сім’я Косачів із Лесею Українкою.

Зараз цей будинок займає дирекція історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Там розташовані офісні приміщення заповідника, архів, музейна кімната «Лесина вітальня».

Нині будинок буквально тріщить по швах. Стеля та стіни другого поверху вкриті великою кількістю тріщин, деякі із них дуже великі. Місцями є пліснява та грибок. Потребує ремонту і дах, який протікає.

Один із контрфорсів будівлі з боку кафедрального собору дав величезну тріщину.

Спеціалісти вже оглядали пам’ятку і зробили висновок, що споруда перебуває у незадовільному стані і потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Як розповів директор заповідника Павло Рудецький, фахівці порадили встановити на тріщини маячки, щоб спостерігати, чи вони збільшуються.

За його словами, за зібрані кошти із продажу квитків та екскурсій дирекція хоче замовити документацію на ремонт пам’ятки, в якій буде вказано, які роботи необхідно зробити для укріплення пам’ятки, та кошторис.

«Зараз фінансово важкі місяці, але, як будуть кошти, замовимо документацію», - зазначив Рудецький.

Тріщини в коридорі:

Тріщини в "Лесиній вітальні":

Тріщині на фасадах:

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
только рабан спасет!
Відповісти
А про окопи, які там копають під забудову, і хто копає Чомусь не згадується!!!)))Хай підключають рабина міста Луцька (народного депутата від Луцька), та ще хай Шваба зі студентами-істориками, а то стільки перед виборами йде мобілізація!!! Ось хай піднімуть проблему на вищий рівень і вирішують!!!
Відповісти