Через Луцьк пройде «шлях Гедиміновичів»

Через Луцьк пройде «шлях Гедиміновичів»
Луцькрада підтримала створення місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиміновичів», яка розроблятиме міжнародний культурно-історичний туристичний маршрут.

Відповідне рішення 26 лютого прийняла сесія Луцької міської ради.

Нагадаємо, що що в Україні хочуть створити туристичний маршрут замками династії Гедиміновичів. Наміри про участь у проекті надали десять міст, село, селище, дев'ять заповідників і Державний історико-культурний заповідник «Пересопниця».

Загалом депутати визнали ініціативу корисною для розвитку туристичного потенціалу. Наприклад, депутат Сергій Григоренко назвав династію Гедиміновичів «брендом», а литовську добу в історії Волині «найм’якшою епохою взаємодії».

Натомість представники фракції «Свобода» та фракції партії «За Україну!» виступили з пропозиціями зміни назви шляху.

Наприклад, депутат Павло Данильчук пропонував популяризувати власні українські династії. Крім того, він зауважив, що домовленості з іншими державами лише усні. Тому просив відкласти прийняття рішення.

На думку Юрія Веги, «окупант є окупант», не зважаючи на всі плюси литовської доби і користь проекту. Мовляв, його варто допрацювати. Натомість секретар ради Григорій Пустовіт зазначив, що така проблема перебільшена.

«Князь Любарт одружився на волинянці і почав тут жити. З таким успіхом ми кожного приймака, який приїхав, можемо назвати окупантом», - зауважив Пустовіт.

Депутат Андрій Калахан запропонував назву «Шлях князів». Мовляв, вона не обмежуватиме туристичний маршрут та сприятиме розширенню кордонів Асоціації. Втім, ініціативу депутатський сектор не підтримав.

«Приїде турист в Остріг і спитає: а при чому тут Гедиміновичі? А Гедимінами тут і не пахне. За що я платив гроші, він спитає», - навів приклад Калахан.

Зрештою, депутати прийняли проект рішення суттєвих без змін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: туризм
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А эти умники как - Калахан, Данильчук, Вега, что-то самостоятельно полезное для города создали? Блин, кто-то предлагает совместное коммерческое предприятие, уже люди подумали и предложили, вступайте с нами в ассоциацию. Так ведь нет, давай название будем менять, давай заболтаем все и вся, чтобы нифига не получилось. Блин, делом займитесь, болтуны.
Відповісти
Ви правi, суцiльна швондеровщина i примiтивiзм, пояснення чому - примiтивна особиста зацiкавленiсть: "Не мое, то хай пропадае".
Отак i Украiна пропала.
Відповісти
А чому б не запропонувати ще один маршрут "Чорний шлях" з Володимира Волинського аж до Криму? Ото б турки понаїхали. Засипали б доларами всю Україну не тільки Луцьк. Підкажіть краще, як правильно пишеться: "дибіли" чи "дебіли"?
Відповісти
Друже, щодо турків - цікаво. Маєте конкретні пропозиції?
Відповісти
мені дуже "подобається" позиція депутатів ВО Свобода, яка тут втисловлена. Які окупанти??? Про що вони там балакають взагалі?? Їм окупанти на кожному кроці ввижаються. Ця доба, про яку йдеться у статті, була чи не найяскравішою за всю історію Волині. Волинь була Волинню ще тоді, коли такого поняття як "Україна" взагалі не існувало. Нащо здіймати галас на пустому місці??
А сама ідея дуже гарна, от тільки інфраструктура-то у місті така, що соромно комусь показувати. Спчатку треба зробити дороги, тротуари та вулиці нормално, а тоді вже пускати тут всякі шляхи.
Відповісти
А коли вже через Луцьк пройде шлях СС, бо жидви так багатенько назбиралось!!!
Відповісти