У Луцьку створили Центр надання первинної медичної допомоги

У Луцьку створили Центр надання первинної медичної допомоги
Луцька міська рада ухвалила рішення про створення Центру надання медичної первинної допомоги, при цьому пообіцяла не чіпати поліклініку №3.

Відповідне рішення сесія міської ради ухвалила 27 березня.

Згідно з рішенням, скасовується рішення міськради від 18 грудня 2012 року про реорганізацію поліклініки. Натомість створюється Центр надання медичної первинної допомоги з двома амбулаторіями: «Луцькою амбулаторією загальної практики-сімейної медицини № 1» та «Луцькою амбулаторією загальної практики-сімейної медицини».

Нагадаємо, що базуватися цей Центр буде на вулиці Бенделіані. Один з авторів проекту депутат Ганна Кравчук пояснила, що створення центру – це лише спосіб організації роботи медиків первинної ланки. Мовляв, подібні рішення відбуваються по всій Україні згідно наказом Міністерства охорони здоров’я №129 «Про затвердження Примірних штатних нормативів центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги».

Співавтор проекту депутат Сергій Григоренко каже, що рішення покликано захистити третю поліклініку, яку планували реорганізувати, а також має на меті розвинути мережу амбулаторій.

Для виконання рішення зі слів віце-мера Святослава Кравчука необхідно 10 тисяч гривень. Він каже, що якщо рішення не приймати зараз, то у 2014 році ставки лікарів, що працюватимуть під опікою Центру, не матимуть можливість фінансуватися з державного бюджету. А якщо створити – то матимуть таку юридичну можливість.

Натомість депутат Андрій Осіпов вважає, що створення Центру стосунку до сімейної медицини немає, а лише до надання первинної допомоги. Він не розуміє, чому міська рада повинна керуватися наказом МОЗу, якщо є закон про Основи охорони здоров’я, положення якого, що стосуються первинної медицини, набувають чинності з 2015 року.

«Це можливість прозвітуватися перед Києвом сказати, що медична реформа триває», - каже депутат і побоюється, що створюється можливість для ліквідації поліклініки №3.

Депутат Богдан Шиба зазначає, що оскільки рішення про медичну реформу не підтримала громадськість, то проект рішення варто винести на громадські слухання. Втім таку ініціативу не підтримали.

Луцький міський голова Микола Романюк переконує, що в місті необхідно розвивати мережу амбулаторій, а рішення у цьому допоможе.

Натомість депутат Андрій Осіпов з позицією більшості ради не згоден та оскаржуватиме рішення у суді.

«Це рішення можна назвати найбільшим лукавством влади. Єдине у мене питання: чи добросовісно помиляється міський голова чи він відверто бреше лучанам. Створення Центру ніякого відношення до мережі амбулаторії не має. Мережу амбулаторії можна розвивати і без Центру. Лукавство полягає у тому, що з однієї сторони він каже, що нам потрібний Центр, а з іншої вже провокує ту ситуацію, що поліклініка буде згодом закрита», - каже Осіпов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Осіпов вже на "Інтері" по садочках піариться, але титрують його не як депутата, а як мешканьця міста і чогось матеріал знімає не штатна працівниця каналу Білецька (з Рівного), а якісь не знайомий журналіст...?! Заказуху замовляє "шановний" депутат!:)
Відповісти
а в чому проблема, нехай і романюк замовляє ))) життя - це боротьба, як казали в армії - до обіда з голодом, після обіда - зі сном)))
Відповісти
Осіпов - це ініціатива, а Романюк мусить вичекати вказівок від Клімчука, взяти "під козирьок" і виконувати, сопучи в дві дірки. Такий в нього стиль роботи. Тобто - стиль без стилю.
Відповісти
Осіпов тут, Осіпов там...куди не глянь, всюди Осіпов...в мери хоче? Чи ще далі?
Відповісти
До слідуючих виборів в ВР готується, або до... позачергових:)))
Відповісти
Має, що Осіпов сказати, тому і там, і там, і тут...
Відповісти
Принаймні видно, що він опозиціонер і активіст. А ось що робить в раді очільник "Батьківщини" Пустовіт? Ні видно, ні чути. А як горлопанив до виборів!!! Зайняв тепленьке місце, заспокоївся та "забив" на партію.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку створили Центр надання первинної медичної допомоги
27 березень, 2013, 13:43