На Волині видали книгу віршів для інтелігенції

На Волині видали книгу віршів для інтелігенції
На Волині вийшла з друку збірка поезій володимир-волинської журналістки Валентини Дейнеки «Відкрите небо Ладомира».

Ілюструвала книжку теж володимирчанка – художниця Алла Марковська (Гайова), котра тепер мешкає у Львові, співпрацює з видавництвом «Каменяр», - пише IA ZIK.

Філософські вірші волинської поетки адресовані не широкому читацькому загалу, а тій частині інтелігенції, яка ще шукає духовні істини.

Перший розділ збірки має назву «Сакральні історії у переказі Валентини Дейнеки».

«Це означає словесну передачу духовної інформації. У першому циклі розділу – «Останній Яків» висловлені мої базові духовні знання. У другому – передано особливості земної душі, яка живе та діє між хаосом і пусткою у прямому і переносному змісті. А третій цикл – «Легенди Волині» – є основним, спираючись на духовний досвід і багаторічне «проживання у реальному багатовимірному» світі, я зібрала інформацію про нашу духовну історію дохристиянського періоду», – розповідає авторка.

Адже своїм головним завданням вважає передати людям те, що дали їй вищі сили. Поезія вимагає вдумливості, концентрації уваги, тому її точно не читатимуть по діагоналі, якщо захочуть зрозуміти зміст.

Не корінна мешканка міста Валентина Дейнека вважає, що Володимир-Волинський був призначений їй долею. «Перед моїм днем народження у Нововолинську мамі наснився герб Володимира і жінка на фоні сонця, з дванадцятьма зірками навколо. Мама розповідала про цей сон аж доки я не виросла і не знайшла інформацію про побачені нею образи в історичній літературі. Саме у Володимир я й переїхала з Луцька у 1998 році, хоча друзі й відмовляли. Причина крилася не стільки у так званій провінційності міста, скільки у відсутності відомостей про долю інтелігенції 30-60-х років минулого століття, про сміливих, мислячих людей, знищених тоталітарною системою. Навіть тоді інформація у інтелектуальних колах поширювалася швидко, а її відсутність означала, що місто не має спадкоємності у розвитку еліти суспільства... Але не тої, котра виконує замовлення влади», – поділилась думками поетка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: книги
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Інтелигенціі волині потрібно видати пайки,а вірші вони самі напишуть)))
Відповісти