Чи ростимуть ціни на нерухомість: прогноз луцького забудовника

Чи ростимуть ціни на нерухомість: прогноз луцького забудовника
В Україні прогнозують зростання цін на нерухомість на 15-20% до кінця року.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор компанії «Інвестор» Андрій Разумовський.

Він назвав найголовніші причини такого здорожчання:

1. На цьому етапі зростання цін на будівельні матеріали майже зупинилося. Але протягом року вартість металу, пиломатеріалів, труб і т.д. могла змінюватися навіть не кожен день, а кожну годину. У порівнянні з минулим роком ціна на арматуру піднялася майже на 115%, на металочерепицю - на 195%, на труби - на 97%.
Зараз ситуація майже стабілізувалася, але треба враховувати, що забудовники продають об’єкти, які були збудовані раніше. Тому ціни на будматеріали впливають на вартість нерухомості не миттєво, а протягом більш тривалого періоду. Відповідно, ми ще якийсь час будемо відчувати наслідки від стрибків цін, що були протягом року.

2. Подорожчання енергоносіїв теж впливає на вартість збудованих об’єктів. Виробництво будівельних матеріалів є дуже енергозатратною галуззю. Тому якщо ціни на газ та електроенергію будуть рости, знову подорожчають всі будматеріали і відповідно - квадратні метри. Наскільки - на 10%, 50% чи навіть 100% за таких умов важко навіть спрогнозувати.

3. Постійно збільшується розмір заробітної плати, з 1 січня - знову підняття. В будівництві задіяна велика кількість працівників, тому це також суттєво впливає на собівартість об’єктів.

4. Зміни в оподаткуванні. Зараз є ряд пропозицій, які можуть лягти серйозним тягарем на плечі кінцевого споживача, оскільки доведеться сплачувати нові податки.Поки ми не до кінця розуміємо, які законопроекти підтримають, а які відкинуть. Але це також серйозний ризик для остаточної ціни на нерухомість.

"Ми як забудовники не зацікавлені в тому, щоб ціни і далі росли. Для нас важливою є купівельна спроможність людей, але ми не можемо ігнорувати об’єктивні фактори, які я описав вище", - написав Разумовський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чи ростимуть ціни на нерухомість: прогноз луцького забудовника
28 вересень, 2021, 12:04