Вкусив кліщ: як його витягнути та що робити, щоб не захворіти? ВІДЕО

Вкусив кліщ: як його витягнути та що робити, щоб не захворіти? ВІДЕО
На Волині цьогоріч вже зафіксували один випадок хвороби Лайма, яка передається через укус кліща, – захворіла жінка з Луцького району. Травень – місяць, коли ці кровопивці особливо активні, тож їх треба остерігатися. Якщо вже сталося так, що ви у себе на тілі знайшли кліща, – як діяти, куди звертатися?

Про це пише 12 канал.

Вгодовані чи голодні – із настанням тепла кліщі атакують людей у парках, скверах і навіть на власних подвір’ях. Ці комахи небезпечні тим, що можуть викликати хворобу Лайма. Зазвичай її переносниками є до 15% кліщів.

Уже цього року 12 волинян самі принесли до лабораторії кровопивць, яких витягли із тіла після укусу.

«І вже в 4-х, ви бачите, цифра дуже висока – це 33 відсотки, знайдено позитивні знахідки. Уже в поточному році було зареєстровано один випадок хвороби Лайма в мешканки Луцького району», – розповіла завідувачка відділу епіднагляду спостереження та профілактики за інфекційними хворобами Валентина Хомутінкіна.

Перші ознаки хвороби, як правило, з’являються впродовж 10 діб. Це – червона пляма на шкірі, не обов’язково у місці укусу. Люди ж у такому разі звертаються до дерматологів і починають лікувати саму пляму, але безрезультатно.

«Це реакція на інфекцію. І одночасно з еритемою в людей з’являється головна біль, може піднятися температура, може бути загальна слабкість», – повідомила директорка Волинської обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська.

Украй важливо в цей період не затягувати і звернутися до медиків – аби за кілька тижнів чи місяців не з’явилися проблеми із серцево-судинною чи нервовою системою. Бо з такими наслідками можна боротися усе життя. Ще гірше – якщо кліщ є переносником енцефаліту.

«Проявляється він після укусу кліща. Як правило, піднімається температура, з’являються катаральні зміни в дихальних шляхах, і людина може думати, що це вірусна інфекція. Якщо вчасно не лікувати – ця хвороба може бути летальною», – пояснює лікарка.

Щоб уникнути ризиків інфікування, після укусу необхідно якомога швидше витягнути кліща. Лучани розповідають, що зробити це вдавалося і самотужки: «Олією змазував, була в нас олія. І висмикнув. І ще голкою. З нами лікар був, то він голкою виколупав його».

А ті, кого кліщі ще не атакували, кажуть, що в такому разі звернуться до медиків.

Раніше в аптеках продавали спеціальні пристосування, якими можна позбутися кліщів без допомоги лікарів. Нині придбати їх важко – в кількох аптеках, які ми відвідали, їх немає. Інфекціоністи радять після укусу звертатися до лікарів і в жодному разі не витягувати кровопивцю самотужки, бо зробити це правильно можуть не всі.

«Його чи розривають чи роздавлюють – і тоді ризик збільшується, бо його вміст попадає на ранку», –зазначає Валентина Хомутінкіна.

Цілого і ще живого кліща варто помістити у баночку і принести у лабораторний центр, щоб переконатися, що кровопивця не є переносником хвороби. До слова, у кожній сотні кліщів, що виловили інфекціоністи цьогоріч, є щонайменше 7 збудників.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.