Місяць до старту навчання в школах: яка ситуація на Волині

Місяць до старту навчання в школах: яка ситуація на Волині
До початку навчального року залишився місяць. Очно воно розпочнеться лише у тих закладах, де встигли облаштувати укриття. Безпека дітей – понад усе, тож в усіх осередках освіти повинна бути належно обладнана «схованка», у якій вихованці перебуватимуть під час повітряної тривоги.

Яка із цим ситуація на Волині та скільки закладів освіти уже готові розпочати навчання офлайн, розповіла Інформаційному агентству ВолиньPost заступниця начальника управління освіти і науки Волинської ОВА Тетяна Соломіна.

«Усього на Волині – 1148 закладів освіти. Це навчальні заклади усіх форм та типів власності, зокрема і філії ВНЗ, центральні офіси яких розміщені в інших областях. Готові розпочати освітній процес в очному або змішаному режимі – 511. Ті, в яких є найпростіші укриття», – каже Тетяна Соломіна.

За словами освітянки, укриття у цих закладах обладнані відповідно до всіх методичних рекомендацій, які надали працівники ДСНС. До прикладу, одна із найголовніших вимог – наявність двох виходів.

Станом на середу, 27 липня, обстежили 387 об’єктів, усі вони отримали певні рекомендації. Заклади загальної середньої та дошкільної освіти, які готові розпочати навчання в офлайн або змішаному режимі, нині залучають своїх працівників для підготовки цих укриттів. Батьки, розповідає пані Тетяна, теж допомагають.

«Укриття треба оснастити вбиральнями, встановити генератори, які підтримуватимуть світло. Робота йде активно, однак є певні проблеми, які полягають не так у наявності коштів, як самого процесу оплати», – пояснює Тетяна Соломіна.

Нині ж, зазначає Соломіна, надважливо провести навчання для дітей та вчителів щодо алгоритму дій на випадок повітряної тривоги. Окрім того, серйозне завдання для керівників освітніх закладів – влаштувати навчальних процес так, аби кількість вихованців, які одночасно перебувають у приміщенні, дозволяла безперешкодно дістатися до укриття. Для цього, каже, слід до дрібниць продумати розклад занять.

І додає: якщо ж сховище у школі не передбачене – воно має бути в 10-хвилинній доступності від закладу. До прикладу, укриття, що у церкві, поруч із навчальним закладом.

«Це не означає, що всі будівлі поблизу школи – укриття. Їх також мають оглянути працівники на дотримання усіх передбачених норм, як-от забезпечення питною водою. До того ж, це стосується шкіл, розміщених у сільській місцевості у першу чергу. Таких на Волині – 70%. Окремим з них – понад 100 років, тож йти мова про «безпечний підвал» не може», – тлумачить Тетяна Соломіна.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та звичайно, що вчителі проти навчання.Їм зарплату справно платять, нащо їм той клопіт і відповідальність. В іншому разі вони самі б ті бомбосховища побудували і знайшли.- Як роблять приватні табори, садочки і школи. Де знаходяться діти ваші під час тривоги, коли ви на роботі? І скільки людей ховаються в бомбосховища - 3 ? 5 ?
Відповісти
Знаєте, таке враження, що в нас справді 73 % головою не думають. Бо якби думали, то про школу зараз офлайн не було б мови. Ви реально вважаєте, що зібравши по тисячі і більше дітей до купи , орки не використають шанс завдати нам болю? Після Вінниці, після Оленівки, після сотень вже знищених закладів освіти? Це буде рос рулетка. Адекватні батьки не віддадуть дитину в школу. Ваші підвали - це потенційні братські могили. А якщо тривога застала в дорозі? В маршрутці? Як , н-д , 8- річна дитина має діяти? Як одягнути і перевзутися за 10 хв в холодну пору 30 тьом дітям та добратись до якоїсь церкви у бомбосховище? Коли час прильоту з Білорусі 6-10 хв!!! А як нема тривоги , а прильоти є. Коли збили безпілотники на Волині, загинула людина, постраждали декілька, то тривоги не було взагалі!!!! Що тоді скаже військова адміністрація?!!! Що глибоко стурбована і попросять визнати росію терористом?
Відповісти
Про яке навчання в школі може бути мова,коли в країні війна. Я з дитиною пробули в окупації з 24го лютого до 3го квітня без електрики,газу,води.Орки були в нашому селі 24го ввечері (Бучанське отг). Ми таке пережили,що у фільмах жахів я такого не бачила.Слава Богу,що вижили.З нами ще психологам потрібно працювати. Я сама родом з Волині,я проти навчання. Закінчиться війна,і можна повернутися до школи, піти в той же самий клас, щоб пригадати програму шкільну.Зараз головне,щоб закінчилася війна,був мир в Україні, і було здоров'я,а освіту можна наздогнати в будь-якому віці.
Відповісти