Що обрати: лінолеум чи ковролін

Що обрати: лінолеум чи ковролін
Універсальних покриттів для підлоги не існує. Тому під час вибору між лінолеумом та ковроліном треба відштовхуватись від характеристик приміщення, у якому це покриття буде використовуватись. Брати до уваги треба особисті вимоги до покриття, наскільки простою буде процедура очищення, його вартість. Важливими є і деякі не зовсім очевидні фактори – наскільки складним та довгим є процес монтажа покриття, чи можна його зняти та використати повторно в іншому приміщенні. Хоча ще на старті треба правильно обрати категорію покриття. Є комерційні та напівкомерційні та побутові покриття. Головна різниця у тому, що комерційні покриття розраховані на більш інтенсивні навантаження. Вартість подібних покриттів значно вища, ніж у побутових, проте, їх характеристики для квартир є надмірними. Купити лінолеум чи ковролін одинаково легко - на ринку України представлений широкий асортимент.

У чому головні переваги лінолеуму


Відмова від килимів часто трактується як небажання довго їх чистити. Плоска поверхня лінолеуму (з прикладами можна ознайомитися за посиланням https://kontraktpol.ua/ua/catalog/linoleum/vid_tovara-is-linoleum/) значно пришвидшує процес чищення. Там відсутні місця для накопичення бруду і для нього не треба придбати дорогі миючі засоби. Практично всі види забруднень можна забрати за допомогою пилососа або вологим прибиранням. Поверхня лінолеуму висихає дуже швидко, що не можна сказати про ковролін.

Нанести значну шкоду, яка одразу буде помітна, лінолеуму практично неможливо. Такі постійні процеси, як падіння важких предметів, переміщення у взутті на підборах, переміщення роликових меблів, не мають критичного впливу на покриття. Дома на підлогу доволі часто потрапляє вода, і її навіть не треба моментально витирати. Тому на кухню частіше всього вибирають лінолеум. Ковролін подібного відношення не потерпить.

Є ще і такі переваги:

• Відсутність візуального ефекту зносу. Тобто, якщо не робити екстремальні випробування на витривалість лінолеуму, то він збереже свій вид та свої властивості багато років.

• Відносно доступна вартість обслуговування. Для якісного чищення ковроліна треба виділяти багато часу та коштів, особливо, якщо вдома є домашні тварини.

• Можливість відновлення. При великому бажанні, зношений часом лінолеум можна відновити практично до начального стану. Для цього треба мати декілька передумов. Перша – це використання або натурального або гомогенного ПВХ покриття. Друга – треба використовувати шліфмашину для зняття верхнього старого шару, та металізуючий матеріал для фінальної обробки.

Коли варто вибрати саме ковролін


Головні переваги ковроліна – приємні тактильні відчуття та рівень комфорту. Подібного ефекту немає ні у якого покриття, навіть якщо там присутня система підігріву. Саме тому цей варіант часто обирається до приміщень, де мешканці або відвідувачі відпочивають. Це спальня, вітальня, приміщення готелів, пансіонатів, ресторанів та інше.

На користь ковроліна говорять властивості зберігання тепла у приміщенні, а також властивості поглинання шумів. Якщо порівнювати за цими характеристиками з лінолеумом, то навіть тонкий ковролін значно краще буде поглинати звук, ніж будь-який лінолеум.

Серед переваг ковроліну варто зазначити наступне:

• Забезпечення комфорту при ходьбі. Це важливо як для побутових приміщень, де люди ходять босоніж, так і для офісів. Стомлюваність при ходьбі по ковроліну значно зменшується, якщо порівнювати з твердим лінолеумом. Якщо дома є маленькі діти, як повзають по підлозі, то мати ковролін треба обов'язково.

• Швидкий процес встановлення. У даному випадку не треба довго готовити робочу поверхню, тому що ковролін можна ставити й на не дуже рівну основу. Та і вартість підготовчих робіт для укладання лінолеуму є достатньо дорогою.

Лінолеум є не примхливим покриттям, але є деякі умови для процедури встановлення. Ковролін вартує дорожче, ніж лінолеум, його треба оберігати від пошкоджень, проте є переваги у показниках теплоізоляції, тактильних відчуттів, та у можливостях поглинати шум.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.