В обллікарні не захотіли робити аналіз, бо пацієнт не заплатив

В обллікарні не захотіли робити аналіз, бо пацієнт не заплатив
Аналіз крові відмовилися робити пацієнту Волинської обласної клінічної лікарні через те, що він не заплатив «благодійний внесок» в лікарняну касу.

Із проблемою на Гарячу лінію ВолиньPost’у звернувся волинянин Павло Ш. у четвер, 3 жовтня.

НЕ ЗРОБИВ ВНЕСОК – ЗАЛИШИВСЯ БЕЗ АНАЛІЗУ?

Як розповів чоловік, який до того ж є інвалідом ІІ групи, він лікується на денному стаціонарі в обласній лікарні, адже в нього – ниркова недостатність. Мовляв, невдовзі йому мають робити гемодіаліз, а для цього попередньо потрібно перевірити роботу нирок, здавши біохімічний аналіз крові.

З його слів, медсестри відділення нефрології, де він лікується, відмовились брати аналіз без попередньої плати обсягом 80 гривень, які необхідно було заплатити у лікарняну касу.

А заплатити Павло не міг. Мовляв, гроші закінчилися і йому треба було поїхати додому, щоб взяти ще.

«Мені приблизно годину добиратися додому, я на ніч їжджу додому. Мені сказали дівчата вже ввечері, що треба здавати аналіз і заплатити гроші. А в мене при собі вже не було, закінчилися. Ну і я сказав, поїду додому, приїду, заплачу», – розповів Павло.

Тож, чоловік зазначив, що, вставши спозаранку, не поснідавши і не пивши, адже цього робити перед здачею крові на біохімічний аналіз не можна, поїхав в лікарню. Але аналіз здати не вдалося. Треба було чек про «благодійний внесок».

«А вони сказали: «А де чек? Ми без чека брати аналіз не будемо». Я кажу: «Дівчата, я вже ж так робив, здам аналіз, через годину каса відкриється і заплачу, і принесу вам чека, я ж нікуди не втікаю». А вони: ні і все. От мені день і пропав через це», – зауважив чоловік.

«Каса працює з 9:00. А аналіз здається до 7:30. Отака накладка. Півтори години залишалося до відкриття каси», – додав він.

За словами Павла, щодо «благодійних внесків» він все розуміє і не відмовлявся їх зробити. Але те, що аналіз не зробили без грошей, його обурює.

ЛІКАРНІ НЕ ВИСТАЧАЄ ГРОШЕЙ НА РЕАКТИВИ

Прояснив ситуацію головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор. Він зауважив, що здача аналізів в медичному закладі – безплатна. Але на реактиви грошей не вистачає.

«Тільки в місяць нам треба на реактиви десь 300 тисяч гривень, щоб всі аналізи зробити громадянам, які треба», – додав Іван Сидор.

А на одного пацієнта, як пояснив медик, припадає лише 5 гривень в день. Більша частина з них «йде» на медичні препарати: кисень, дезрозчини, наркотичні речовини.
«Залишається десь 1,2 гривні на лікування. Тому беремо з людей за реактиви», – розповів Іван Сидор.

А повний біохімічний аналіз крові коштує 140 гривень. «Це вже дивлячись який. Печінкові проби, холестерин, лужна фосфотаза, цукор», – зауважив лікар.

До того ж, з його слів, такий же аналіз у Києві у добре обладнаній лабораторії коштуватиме приблизно 400 гривень.

Наразі ж, як зауважив головний лікар обласної лікарні, заборгованість лікарні перед фірмою-постачальником реактивів становить 175 тисяч гривень. А в лабораторії, за останніми підрахунками, зі слів Сидора, і взагалі потрібно реактивів на 240 тисяч гривень.

«Заборгованість виникає тому, що не всі платять. То інваліди, то ті, хто не може заплатити, приходять на прийом, я підписую, і не всі ж платять», – зазначив Іван Сидор.

КЕРІВНИЦТВО ЛІКАРНІ ОБІЦЯЄ РОЗІБРАТИСЯ

А от щодо конкретної ситуації із пацієнтом, який розповів про свою проблему, головний лікар обллікарні зазначив, що «можливо, там якесь непорозуміння вийшло».

Мовляв, у пацієнтів з денного стаціонару кров беруть до 8:00 через те, що потім – сніданок.

«Це не тому що лабораторія не працює. Треба, щоб аналіз здавали на голодний шлунок. А сніданок вже потім може бути. І вони мають до 8:00 в хворих забрати всю кров», – додав він.

«Я дам команду: в любий час можна здавати. В який хочеш. Але питання пов’язане з прийомом їжі. Тому зранку найбільше аналізів. То ж не можуть люди цілий день не їсти. От через це все», – резюмував Іван Сидор.

***

Уже по обіді Павло Ш. розповів, що аналіз йому таки зробили. Мовляв, візит журналіста «подіяв».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров'я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і знову випливають "благодійні внески", які точно йдуть не на лікарняні потреба, а комусь в карман, в тому числі і головному лікареві... всі в долі і яка різниця має людина гроші, щоб заплатити чи не має... то хай на всеукраїнському рівні зроблять всі аналізи платними і не будуть прикриватися "благодійними внесками", але ж так не цікаво, бо тоді гроші йтимуть справді на потреби лікарні, а не на потреби лікарів і чиновників... не країна, а ціла корупційна система, жах... і нема на них управи.
Відповісти
У першій поліклініці як проходиш медогляд - обов’язково потрібно оплатити загальні аналізи, але не те, що робити, навіть брати їх не хочуть, пишуть навмання. То для чого платити?
Відповісти
Гнати в шию треба цього головлікаря.
Відповісти
Пан Сидор!
Питання не в Грошах, і не в тому скільки Грошей коштують реактиви для аналізів. Чоловік хотів заплатити на 1,5 Години пізніше, але ЗАПЛАТИТИ ХОТІВ!
Питання у кваліфікованості вашого персоналу, до якого такі слова як "Заплачу пізніше" - не доходять.
Вас всіх я б посадив за Грати.
Відповісти
Там чурка дере гроші, навіть на Державній мові не розмовляє.
Сидор А за снімок чому я маю платити внески?
Відповісти
Проблема в тому що він не Сидор а 3,14дор...
Відповісти
А чому я маю сплачувати благодійні внески, ще й заяву писати, що сама так захотіла? Такі витрати медичною страхівкою не покриваються. Чому немає офіційної плати за аналізи чи за обстеження?
Відповісти
ВОКЛ - обласний заклад і фінансується достатньо. Хай не розповідають, що грошей нема. Нема бажання допомогти людині.
Відповісти
Безкоштовна медицина...
Безкоштовне освіта...
Навіщо потрібна така держава?
Відповісти
ну что суки - теперь вы понимаете что такое была бесплатная медицина при социализме?
Відповісти
все пишіть в прокуратуру. і про фінансування, і про відмови, і про внески.
хай вам дадуть відповід після перевірки, а ми перевірим, як вони перевірили.
Відповісти
Одне можу сказати, що добру половину наших "лікарів" потрібно гнати в шию і поганою мітлою...Практику маю з власного досвіду. Кілька років тому забрали швидкою до лікарні з болями у попереку. Лікар у приймальному відділенні, потім вже лікар з ургентного відділення без аналізів та УЗД, шляхом нажаття на живіт, мені поставили "діагноз" - запалення апендикса та відправили на операцію. Від якої я категорично відмовилася, так як за 2 години болі пропали. Я попросила їх зробити обстеження. так як маю підозру, що то нирки та і були колись проблеми. На що лікар відповів : "Не видумуйте... То апендикс..Виріжем... Операція - 800 грн." Я обурилася, хотіла написати відмову від госпіталізації, на що мені також відмовили.В загальному : привезли в мед.заклад з "гострим запаленням апендиксу", виписали з "гострими коліками та що самовільно порушила дисципліну лікарні та покинула її". Виявилося - пісок в нирках...Є над чим задуматися... "Що пьють наші лікарі?"...Додам... лікар у приймальному був з стійким запахом перегару...
Відповісти
Пішла в медицину,щоб зрозуміти як писати про неї. За 8 років не те що розчарувалася,зрозуміла,що моїм дітям в Україні робити нічого...
Відповісти
Писати в прокуратуру - марно, бо все начальство лікується в Сидора та ще й безкоштовно. Та ще й персонал як маріонеток вишиковують зустрічати пацієнтів-генералів. І чому сбушникам задарма медикаменти і аналізи на тисячі, а біднякам з полісся - за жахливі гроші під маскою добровільних внесків. Чому людям продають протези за гроші, а отримують по державній програмі безкоштовно??
Відповісти
Останні новини
В обллікарні не захотіли робити аналіз, бо пацієнт не заплатив
04 жовтень, 2013, 14:26