Ніж сантоку: особливості та переваги, які цікаво та корисно знати*

Ніж сантоку: особливості та переваги, які цікаво та корисно знати*
Навряд чи ще якась інша країна так пишається мистецтвом своїх ковалів, як Японія. Культура, історія та міфологія цієї азіатської держави сповнені історій про легендарні клинки. Тож не дивно, що й досі ножі родом з Японії користуються відмінною репутацією.

От і гарні ріжучі властивості та універсальність ножа сантоку користуються попитом у всьому світі. Цей ніж цілком заслужено займає місце у більшості сучасних кухонних блоків.

Гостре лезо цього японського ножа однаково переконує своїми універсальними можливостями, як аматорів, так і профі. З цієї статті ви можете дізнатися, що саме робить азіатський ніж сантоку таким особливим. Нижче ми дамо відповіді на ряд питань, зокрема:

• Як виник та для чого використовується ніж сантоку?

• Які вибрати хороший ніж сантоку?

Як виник та для чого використовується ніж сантоку


Сантоку - сучасний ніж з багатою історією. Не тільки легендарна катана (меч самурая) зробила репутацію японського ковальства такою високою у всьому світі. Традиційні японські кухонні ножі, також є відомими та дуже популярними.

На відміну від Європи, в Японії були особливо поширені ножі, заточені з одного боку (на зразок стамески). Причинами використання такої незвичної для європейців конструкції є особливості японської кухні. Протягом останніх кількох століть м’ясо було важливою частиною більшості меню в Європі. Японська ж кухня, навпаки, здавна характеризується широким асортиментом блюд з риби та овочів.

Ножі, заточені з одного боку, забезпечують більш тонкий та точний розріз.Тому вони можуть використовуватися для делікатної роботи з філірування риби. Але з початком промислової революції, та зростанням кількості контактів з зовнішнім світом, все більше м’яса стало потрапляти і на тарілки японців.

Змінювалася кухня. Змінювалися столові прилади. Звісно, японці не були б собою, якби не переробляли західний досвід під себе. Японські ножові майстри поєднали традиційні форми ножів хочо із західними моделями ножів та сучасними методами кування. Так, з часом з’явився ніж сантоку з його власним оригінальним дизайном. Але японськими майстрами була скоригована не тільки форма клинка традиційного кухарського ножа, але й його ріжуча кромка.

Лезо з двостороннім заточуванням тепер стало зустрічатись не рідше за одностороннє.

У той час, як професійні японські кухарі, що працюють у ресторанах з традиційною кухнею, досі користуються дуже широким арсеналом різноманітних японських ножів, ніж сантоку завоював собі місце на домашніх кухнях. Причому, не тільки японських.

Сталося це завдяки його зручності та універсальності.
Саме зміни у харчових звичках пояснюють потребу японців в багатофункціональному кухарському ножі. А також прояснюють нам значення назви цього ножа. «Сантоку» означає «ніж трьох чеснот» і говорить нам про справжню універсальність використання та здатність до однаково якісного нарізання м'яса, риби та овочів.

Які вибрати хороший ніж сантоку


Дизайн і форма кухонного ножа завжди пов'язані з цільовим призначенням. До того ж, японцям притаманна лаконічність та розумний мінімалізм. Вони традиційно славяться здатністю творити з першого погляду прості, але дуже красиві та ефективні речі. Саме тому, у справжньому ножі в стилі Сантоку відсутні безглузді малюнки або зайві елементи дизайну. У ньому все створено для точності та практичності. Звичайно, у різних виробників ножів сантоку є певна творча свобода, але основа стилю цього ножа завжди однакова.

Довжина леза більшості ножів сантоку становить від 14 до 19 сантиметрів. Професійні кухарі люблять використовувати ножі відносно великої довжини. Для використання на домашній кухні рекомендуються леза довжиною від 16 до 18 сантиметрів.

На бокових поверхнях леза сучасних сантоку часто роблять акуратні поглиблення. Їх називають «повітряними гаманцями». Вони не дають шматкам продуктів прилипати до бічної частини леза. Не можна сказати, чи є кращим лезо з «гаманцями» чи без. Це залежить від уподобань кухаря.

Так само вам вибирати ніж з одно- чи двостороннім лезом. Одностороннє лезо дає переваги високої гостроти та точного нарізання. Але для більшості з нас двостороннє заточування все ж таки більш звичне.

Але довжина леза та його ріжуча кромка – не єдині критерії, які слід враховувати при покупці. Матеріал також відіграє важливу роль. Він визначає твердість і гостроту сантоку, а також зусилля, необхідні для оптимального догляду за ним. До того ж матеріал помітно впливає на вартість покупки.

Для виготовлення сучасних ножів сантоку зазвичай використовують високоякісні сталі.
Якщо ви шукаєте ніж сантоку для своєї кухні, ви швидко зіткнетеся з величезним вибором варіантів. Вибір правильного матеріалу залежить від двох важливих характеристик: гостроти та витрат на догляд.

Вибір сталі може стати вирішальним, коли йдеться про довговічність та госторту леза. У традиційному японському ковальстві використовували високовуглецеві сталі. Перевага вуглецевої сталі полягає в тому, що лезо можна досить легко заточити, після чого воно буде дуже добре зберігати гостроту. Однак такі леза вимагають більш уважного догляду. Зазвичай вони не стійкі до корозії, і з ними завжди потрібно поводитися дуже обережно.

Сучасні західні варіанти з нержавіючої сталі не такі чутливі до вологи та грубого поводження та отримують багато балів у свою користь, завдяки стійкому до іржі лезу. Їх недоліками традиційно вважають те, що їх треба частіше підточувати бо більш м'яка нержавіюча сталь гірше тримає гостроту ріжучої кромки.

Але, треба сказати, що сучасні європейські нержавіючі сталі у значній мірі позбавляються цього недоліку. Ножі, виготовлені зі сталей на зразок німецької 1.4116 мають досить збалансований набір характеристик та дійсно гідні уваги та довіри.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.