Де в школах України досі вчать російську мову та літературу

Де в школах України досі вчать російську мову та літературу
В Україні майже не лишилося шкіл, де б вивчали російську мову та літературу. Викладання всіх дисциплін у ЗЗСО і навчання в садочках відбувається державною мовою. Проте в деяких школах Одеської та Кіровоградської областей діти досі вчать російську.

Про це у відповідь на запит “Нової української школи” повідомили обласні департаменти освіти.

Відсутні заклади дошкільної та загальної середньої освіти, у яких навчальний процес здійснюється російською мовою, у таких областях:

- Вінницька,
- Волинська,
- Дніпропетровська,
- Івано-Франківська,
- Київська,
- Львівська,
- Миколаївська,
- Одеська,
- Полтавська,
- Рівненська,
- Сумська,
- Тернопільська,
- Хмельницька,
- Черкаська,
- Чернівецька,
- Чернігівська.

Також у цих областях (крім Одеської) “російську мову” та “російську літературу” не викладають у школах ні як основну навчальну дисципліну, ні як факультатив.

У навчальному закладі Онуфріївської селищної ради Кіровоградській області 111 дітей вивчають російську мову як предмет.

Департамент освіти Одеської області, посилаючись на право вибору індивідуальної освітньої траєкторії (частина 1 статті 53 Закону України “Про освіту”), повідомляє, що в області:

- до основних предметів “російська мова та читання” входять в 1 ЗЗСО приватної форми власності (Одеський приватний навчально-виховний комплекс “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів “Гармонія-ХХІ століття” Одеської області). Там російську вивчає 10 учнів;

- факультативні заняття з російської мови та літератури відбуваються в 3 школах комунальної форми власності Одеси та 8 закладах загальної середньої освіти приватної форми власності.

У Харківській області відсутні ЗЗСО, де б викладали названі предмети чи проводили навчання російською мовою. Водночас департамент освіти області повідомляє, що “станом на 01.01.2022 кількість закладів дошкільної освіти в Харківській області, в яких освітній процес відбувався російською мовою, становила 21 заклад”.

Щодо Херсонської області, наявна інформація стосується лише обласного центру: міська рада повідомляє, що навчання відбувається українською мовою, мову й літературу країни-агресора не вивчають як предмет.

У Запорізькій області 59 з 67 територіальних громад перебувають під окупацією, що унеможливлює отримання достовірної інформації.

Луганська, Донецька, Закарпатська та Житомирська ОВА не надали інформації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.