Волинський священник з гумором пояснив, чи потрібно святкувати Різдво по-новому. ВІДЕО

Волинський священник з гумором пояснив, чи потрібно святкувати Різдво по-новому. ВІДЕО
Відомий волинський священник Віктор Мартиненко з гумором пояснив. що думає про дискусії щодо святкування Різдва "з цивілізованим світом".

Про це священник розповів у відео, опублікованому на своїй сторінці у фейсбуці.

Отець Віктор Мартиненко підписав відео так: "На питання про "цивілізоване Різдво" уникаю відповідати, бо воно мене виводить із рівноваги. Але сьогодні те питання наздогнало мене у власній хаті. Експрес-інтерв'ю для дружини. Сказали виставити для духовної користі френдів".

Священник зазначив, що насправді всі святкують Різдво 25 грудня, але дехто це робить за іншим календарем.

"З 4 грудня, зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, можна колядувати. Добрі діла можна робити щодня, в церкву можна ходити щодня. 25 грудня ідіть в церкву, моліться або Спиридону, або прославляйте Різдво Христове і Матір Божу, і Воскресіння.... Або переходьте повністю на новий календар. Інакше виходить літургічна шизофренія - перейти на новий календар на одне свято", - висловив свою думку духівник.

Священник з Нововолинська зауважив, що крім Різдва є й інші свята, які теж потрібно святкувати в інші дати. До прикладу пам'ять святого мученика Романа Кесарійського в народі шанують 1 грудня, але у церквах, що користуються григоріанським календарем Романи святкують День ангела на два тижні раніше.

Отець Віктор підкреслив, що бажання змінити календар у людей вмикається чомусь тільки перед Різдвом і відразу ж пояснив це:

"Бо не з москалями", але москалі воду п`ють, хліб їдять, повітрям дихають, в москалів неділя - вихідний, ми в середу зробимо?" - сказав священник.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мдя... то так пояснювати може випивший старий дядько, а не "священник"... Я вважаю, що саме від українських священників має йти пропозиція переходу свят на новий, правдивіший календар, вони мають цивилізовано впроваджувати. Так, свято Романа минуло за старим календарем, то ж давайте від Різдва Христового 25 грудня, починати святкувати по новому і інші свята. Завжди буде якась конкретна нова точка відліку, то і нехай це й буде Різдво ( так як Новий календарний рік з 1 січня). Працюйте на впровадження, а називати шизофренфією епоху змін, та ще й в такий час, ви самі випадково не ш МП?
Відповісти
Яка дичина. То московський піп?
Відповісти
Не можу втриматися... Так, можливо, цьому отцю отам за порєбріком комфортніше буде? Там точно шизофренією ніхто не мається, адже там на болотах байдуже до всього і змін ніяких не передбачається, все чітко.
Відповісти
Забиваєм на церкву священників і святкуєм по новому 25того як всі цивілізовані люди а не так як деграданти
Відповісти
Останні новини
Волинський священник з гумором пояснив, чи потрібно святкувати Різдво по-новому. ВІДЕО
07 грудень, 2022, 07:33