Більшість країн не підтримують виключення Росії з Радбезу ООН, – МЗС Естонії

Більшість країн не підтримують виключення Росії з Радбезу ООН, –  МЗС Естонії
Більшість держав не поділяють підхід України до питання про членство Російської Федерації в Раді Безпеки ООН, тому питання про її виключення з цього органу наразі не є перспективним.

Про це пише Суспільне із посиланням на віцеканцлера міністерства закордонних справ Естонії Мярта Вольмера.

"Естонія один із лідерів і найактивніших прихильників України за темами, які якраз стосуються ізолювання Росії в різних організаціях, відсунення Росії від ухвалення рішень у світі, притягнення її до відповідальності за злочини. Цей напрямок дуже хороший і правильний", — зазначив Вольмер.

Водночас він зауважив, що великої міжнародної підтримки в України з питання виключення Росії з Радбезу ООН немає, а розгляд даної пропозиції був би можливим лише за умови згоди дуже великої кількості держав.

Тому, на думку віцеканцлера естонського МЗС, це питання наразі є безперспективним, і зосередитися слід на тих аспектах міжнародного життя, в яких Росію дійсно можна потіснити та ізолювати.

"Якщо дійсно дійде до того, що це поставлять на голосування в Раді Безпеки, то Росія, вочевидь, це заблокувала б. Це, вочевидь, одна з тих причин, через які більшість держав зараз не думає, що це було б дуже реалістичним напрямком діяльності",

У понеділок, 26 грудня Україна офіційно порушила питання виключення Росії із Ради безпеки ООН. МЗС України оприлюднило заяву, у якій закликає країни ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування РФ в ООН.

Раніше Кулеба заявив, що Україна готується до офіційних кроків, які доведуть незаконне перебування Росії в Радбезі ООН і запустять політичний процес, який має призвести до позбавлення РФ місця в організації.

Що відомо про намагання виключити Росію з Радбезу ООН

Росія — одна з п’яти постійних членкинь Радбезу, разом з Китаєм, США, Францією та Великою Британією. Це ті країни, які мають право вето. Росія застосовує його завжди на голосуваннях щодо України.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель у виступі на Генеральній асамблеї ООН у вересні запропонував призупинити членство Росії в цьому органі. За його словами, взагалі Рада безпеки потребує реформування, бо один з її постійних членів зловживає правом вето.

Сполучені Штати Америки виступили з пропозицією реформувати Раду Безпеки ООН, зокрема в питанні використання її членами права вето.

За словами постійної представниці США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, після реформування постійні члени Радбезу члени повинні будуть пояснювати вето Генеральній Асамблеї ООН.

Міністр закордонних справ України у 2007-2009 роках Володимир Огризко зазначив, що Раду безпеки ООН реформувати неможливо, адже Росія може накласти вето і на саму спробу реформування.

Американські конгресмени Стів Коен і Джон Вілсон внесли до Конгресу США резолюцію із закликом до президента США Джо Байдена добиватися того, щоб Росію виключили з Ради Безпеки ООН у зв'язку з розв'язаною проти України війною.

У відповідь на резолюцію речниця Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що США не бачать можливості припинення членства Росії в Радбезі ООН і якби такий спосіб існував, Вашингтон ним би скористався.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.