Священик з Волині подав до суду на сільраду через обмеження прав УПЦ МП

Священик з Волині подав до суду на сільраду через обмеження прав УПЦ МП
На Волині священик УПЦ МП Валерій Пилипчук подав позов до суду на Городищенську сільраду з вимогою визнати протиправним рішення «Про призупинення діяльності УПЦ МП».

Про це пише Zaхid.net.

У документі, прийнятому в червні минулого року, сільрада рекомендувала прихожанам переходити в Православну церкву України, зверталась з вимогою перереєструвати релігійні громади УПЦ МП таким чином, аби в їхніх назвах відобразити зв'язок з російською церквою, а також заборонила проводити масові заходи, наприклад, мітинги.

Священик Валерій Пилипчук та прихожанка з села Шклинь подали позов, але програли його, бо суд не побачив порушення їхніх прав: рішення сільради не містило повної заборони діяльності УПЦ МП.

Як йдеться у рішенні Волинського окружного адміністративного суду, позивачі оскаржували рішення Городищенської сільради від 23 червня 2022 року «Про призупинення на час дії воєнного стану діяльності УПЦ МП на території Городищенської сільради». Рішення передбачало декілька пунктів:

- встановити охорону будівель церковних громад УПЦ МП, ввести особливий режим їх роботи, заборонити проведення зборів, мітингів, ходів, а також інших масових заходів;
- звернутись до релігійних громад УПЦ МП з проханням перейменувати назви громад та статути таким чином, аби відобразити у них зв'язок з Російською православною церквою;
- доручити старостам провести збори в селах і розповісти на них про приналежність УПЦ МП до російської церкви;
- встановити стенди з цією інформацією біля церков УПЦ МП;
- доручити відділу земельних ресурсів, кадастру та екологічної безпеки та юристу сільської ради провести перевірку законності використання земельних ділянок комунальної власності релігійними громадами УПЦ МП;
- рекомендувати релігійним громадам УПЦ МП на території сільської ради перейти в Православну церкву України для «підтримання миру, релігійного спокою та збереження безперервного зв'язку зі світовим православ'ям».

Позов до суду подали двоє людей: прихожанка церкви в селі Шклинь Марія Семенюк та священик Валерій Пилипчук. У позові священнослужитель зазначив, що через рішення сільради він «позбавлений можливості здійснювати богослужіння, релігійні культи та релігійні обряди, виражати і вільно поширювати свої релігійні переконання у громадах Української православної церкви».

Засідання в цій справі відбулось 3 лютого. Суддя дійшов до висновку, що права на вільне віросповідання позивачів не порушуються, оскільки в рішенні сільради немає повної заборони діяльності УПЦ МП. «Позивачі не вказали, як саме оскаржуване рішення порушує їхні права на свободу світогляду і віросповідання та у чому полягають об'єктивні перешкоди у фактичній реалізації позивачами їх прав та свобод унаслідок прийняття зазначеного рішення. <...> Позивачі не довели, що внаслідок прийняття спірного рішення позбавлені можливості здійснити, реалізувати свої права повністю чи частково», – йдеться в рішенні. Відтак суд повністю відмовив в задоволенні позову.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пішов ти нах*й пі*ар москокський. Бери свій вонючий московський патріархат і їдь до вбивць, розповідай їм про Бога
Відповісти
Опудало московське, їдь до руззеї і там проволій тим сатаністам
Відповісти
Якби суд задовільнив чи позов священика, цієї статті тут не було б.
Для ЗМІ дана команда в негативному світлі показати УПЦ. Ніхто не пише скільки церква збирає та передає нашим хлопцям на схід та тут в ТРО, продуктів, засобів гігієни, свічки окопні роблять і передають. Тут на місцях допомога переселенцям, дітям-сиротам, інвалідам. Але про це не напишуть. То ЗМІ не запроданці???
Є і серед духовенства зрадники, а де їх немає? Що пишуть затримали зрадника залізничника, вчителя , директора,лікаря..... Чому залізничникам не кричите забирайте шпали, рейси і вйоб....те???
Яке право мають "царкі" місцеві рекомендувати переходити в ПЦУ. Чому не в іслам, там більше віри чим ПЦУ (штучно створеній)???
УПЦ не захопило жодного храму. А вам як і рашистам дай забрати вже готове. Парадокс в тому що ті хто кричать за ПЦУ переходять так би в результаті не ходили УПЦ і не ходять в ПЦУ :-)
Зверніться до сільського голови хай виділить земну ділянку і побудуйте собі храм. Так ні треба підло відібрати. За такі дії да і у військовий стан розстрілювати треба. Це рейдерський захвати.
Порушення конституції про право свободи віросповідання. Але це влада вас покриває. Ви робите підрив, розкол суспільства на користь ворогу "патріоти" так звані. УПЦ має найбільше приходів чим ПЦУ греко та римо католики разом. В УПЦ є і військові і волонтери, підприємці, так як і в інших вірах.
Ви як рашисте вірите в те що скажуть по ТВ, самі аналізувати вже не вміємо?
У влади і правоохоронних органів немає нічого проти УПЦ, тільки всякими шляхами і законами новими хочуть щось зробити. Якби було то вже б давно закрили, влада давно цього прагне. (Правда мети не розумію). Є окремі індивіди які чекали ворога. Таких по закону. Живемо в Україні тож виконуємо закон України. Повторюсь що такі є не тільки в рясах. Але ж і держава має забезпечити моє право, на теж саме вільний вибір віросповідання.
Думайте, вчіться, аналізуйте, Україна переможе .
І ще слава Україні, слава Україні на кожному кроці. Україні то слава, але славу треба Богу віддати. Без Бога не буде ні України ні держави ні нас як особистості. Тож давайте без примусу, кожен по-своєму, але від серця віддасть Богу славу,а Господь обов'язково прославить Україну
Відповісти