Навіщо потрібні банківські картки для дітей: експертне розʼяснення*

Навіщо потрібні банківські картки для дітей: експертне розʼяснення*
Фінансові експерти зазначають: персональна банківська картка для дитини не лише платіжний засіб для здійснення покупок та зберігання коштів, як у скарбничці. Насправді дитячі банківські картки дозволяють стати фінансово компетентним - на практиці розібратися, як здійснювати платежі, як нараховуються відсотки тощо.

У цій статті ми детальніше розповімо, навіщо вашій дитині власна картка, як її оформити та як контролювати маленького фінансиста, поки він робить перші кроки у світі онлайн-платежів.

Практичний посібник з фінансової ерудиції


За словами фахівців Райффайзен, дитяча FUN-карта дозволяє здійснювати покупки у стаціонарних магазинах та онлайн, тобто є повноцінним платіжним засобом, як і “доросла”. До того ж дитині більше не потрібно носити готівку у кишені рюкзака.

Проте оформлена на імʼя дитини картка означає більше, ніж просто можливість сплачувати покупки на касі. Вона має навчити підлітка плануванню бюджетів, раціональному використанню коштів та відповідальності за свої фінансові рішення. Яким чином, запитаєте ви?

Складання бюджету та планування власних витрат з наявного балансу на картці допоможе підліткам розуміти, скільки грошей вони мають та як їх використати з найбільшою ефективністю. Маючи скриньку у вигляді банківської картки, школяр може назбирати на дороговартісну покупку, поставити фінансову мету у вигляді конкретної суми.

Користуючись карткою, як доросла, дитина вивчить основні фінансові поняття (відсотки, кредит, кешбек, комісія тощо), зрозуміє, як працює банківська система.

Вигідні умови обслуговування рахунку


Представники Райфу наголошують: краще відкрити дитині персональну карту на її імʼя, ніж позичати власну. Тим паче банк відкриває карту дітям з 6 років за заявою одного з батьків.

Так, для отримання райфкарти Visa FUNcard одному з батьків потрібно надати свої документи, а також документ для посвідчення особи дитини. У віці від 6 до 14 років це свідоцтво про народження та ІПН (за наявності). У старшому віці (14-18 років) підліток має завітати до відділення банку за карткою разом з одним з батьків та предʼявити власний документ - ID-карту.

Підліткова картка має вигідні умови використання - безкомісійні платежі, безкоштовне поповнення. А якщо дитина здійснює понад 5 транзакцій з рахунку на місяць, сплачувати щомісячний платіж за користування карткою не потрібно.

Батьківський контроль


Звісно, користування карткою, особливо у молодшому шкільному віці, відбувається під контролем батьків. Дорослі встановлюють по цій картці ліміт, дозволяють операції в інтернеті за допомогою 3D-Secure, а також отримують SMS-повідомлення про всі операції по дитячій картці.

Не менш важливо навчити молоде покоління фундаментальним принципам фінансової безпеки: уникати повідомлення даних картки третім особам, не вводити платіжні дані на неперевірених вебсайтах, не переказувати гроші шахраям тощо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.