У США помер один з творців IBM

У США помер один з творців IBM
У 72-річному віці не стало Вільяма Лоу, який був один з розробників комп’ютера IBM PC.

Причиною смерті став серцевий приступ, - пише IA ZIK з посиланням на The New York Times.

Лоу, фізик за освітою, працював у IBM з 1962 року. Коли компанія наприкінці 1970-х років задумалася про вихід на ринок персональних комп’ютерів (основним продуктом IBM на той час були мейнфрейми), він підтримав цю ініціативу і почав шукати способи її втілення у життя.

Одним із варіантів, розглянутих Лоу, була співпраця з ігровою компанією Atari та випуск спільного пристрою, але керівництво IBM відкинуло цю ідею. Тоді Лоу в 1980 році зібрав команду з 12 інженерів і пообіцяв за рік створити недорогий комп’ютер для користувачів і невеликих компаній.

Через брак часу в машині було вирішено використовувати вироби інших компаній – як «залізо», так і програми. У комп’ютері задіяли процесор Intel 8088 і операційну систему MS-DOS 1.0, створену маловідомою тоді компанією Microsoft.

Комп’ютер, який назвали IBM Personal Computer (або модель 5150), був представлений 12 серпня 1981 року. Через невисоку ціну (версія без монітора, жорсткого диска і дисководів коштувала 1565 доларів) він користувався попитом: лише за перший рік було продано понад 250 тисяч машин.

Так як IBM не запатентувала цей продукт, інші компанії (наприклад, Dell і Compaq) змогли налагодити випуск так званих «клонів» – комп’ютерів, «сумісних з IBM PC». «Клони» часто коштували дешевше від оригіналу, а архітектура IBM PC стала стандартом в індустрії ПК.

Керівник групи розробників IBM PC Дон Естрідж помер у 1985 році. Вільям Лоу пішов з компанії у 1988 році, перейшовши в Xerox. У 1991 році він зайняв пост президента в авіабудівельній компанії Gulfstream Aerospace, що випускає літаки бізнесу-класу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У США помер один з творців IBM
31 жовтень, 2013, 07:34