Подробиці ураження хлопчика струмом: голова спалахнула, як сірник

Подробиці ураження хлопчика струмом: голова спалахнула, як сірник
На Волині лікарі продовжують боротися за життя 12-річного хлопчика, якого вдарило струмом напругою 27 тисяч вольт.

Про подробиці трагедії пишуть Факти та коментарі.

Нагадаємо, між життям і смертю опинився семикласник з Рожища Роман Котлярчук. Хлопчик вирішив похвалитися своєю сміливістю перед друзями. Діти гуляли біля залізниці, коли Рома, побачивши вагон-зерновоз, несподівано запропонував: «Хочете, я зараз залізу наверх?» Старший брат хлопчика, який теж був у цій компанії підлітків, спробував відмовити його, але Роман почав спритно лізти сходинками на дах вагона. А ще через мить сталася біда.

«Я ж навіть не торкався до проводів, ‒ розповідає Рома. Видно , що хлопчик відчуває біль, адже в результаті надзвичайної події він отримав сильні опіки. ‒ Не розумію, чому мене вдарило струмом. Просто хотів подивитися з висоти на наше місто, школу , хлопців. Ще хотів, щоб пацани мене сфотографували на мобілку. Навіть не зрозумів, що сталося. Ледве заліз на вагон і випростався ‒ тут же відчув сильний біль. Як ніби мене хтось ударив. Я відразу ж весь загорівся і впав вниз».

«Ми вмовляли Ромку, щоб він не ліз на вагон, ‒ стверджують друзі хлопчика. ‒ Близько залізниці скрізь стоять щити, на яких написано: «Висока напруга!» Тим більше, що на уроках в школі нам казали, як небезпечно навіть просто гуляти біля залізниці, а вже тим більше лазити на вагони. Проте Роман сказав, що дроти високо, і він до них все одно не дістане, а тому нічого не трапиться. Нам він теж пропонував залізти на вагон, щоб всім разом сфотографуватися. Але ми відмовилися».

«Ромка виліз на вагон і став на повний зріст. Це було ввечері, приблизно у вісім годин. Було вже темно. І тут його немов блискавка вдарила в голову. Такий яскравий спалах був, що його, напевно, на іншому кінці міста помітили. І Ромчина голова відразу ж загорілася. Спалахнула моментально, як сірник! Це було так страшно. Ми не знали, що робити. Потім пролунав хлопок, немов вибух, і Ромка полетів вниз. Він вдарився спиною прямо в зчіпку вагонів», ‒ розповідають хлопці.

«Подзвонити в «швидку» ми... не здогадалися, ‒ зізнаються хлопці. ‒ Думали, що якщо побіжимо за дорослими, то втратимо багато часу. Ми зняли його зі зчіпки і поклали на землю ‒ так, щоб під спиною не було ямок. А раптом він хребет зламав? На Ромці горів одяг, на голові палало волосся. Ми почали куртками збивати полум’я. А потім прибігли дорослі і викликали швидку допомогу.

«Я живу поруч з вокзалом, ‒ розповідає колишній працівник залізничної станції Володимир Войтович. ‒ Якраз був на вулиці, коли побачив у небі яскравий спалах і почув хлопок, схожий на віддалений вибух. Не роздумуючи довго, помчав до залізниці. Зрозумів, що сталося щось дуже погане. Біг на шум і вогонь. Підбіг до вагонів, а там хлопчаки свого товариша гасять. «Що трапилося?» ‒ Запитую. «Ромка загорівся!» ‒ Кричать пацани. Я допоміг збити з хлопчика вогонь. Але він все одно дуже сильно постраждав. З одягу на ньому вціліли тільки кросівки. Все інше згоріло. Поки їхала «швидка», ми взялися звільняти хлопчиська від тліючого одягу.

На місце надзвичайної події медики прибули швидко. «Рома перебував у свідомості, ‒ згадує фельдшер швидкої допомоги Лариса Тимощук. ‒ Крім того, що він почервонів від опіків, був ще і в крові. Мабуть, падаючи з вагона, хлопчик отримав і інші травми. Побачивши мене, він вимовив: «Тьотю, я дуже хочу пити». А потім запитав: «Я не помру? Я не хочу вмирати». Я, як могла, заспокоїла хлопчика, що все буде добре. Але він всю дорогу плакав від болю.

Того ж вечора Роману зробили першу операцію з пересадки шкіри. «Пацієнт поступив до нас у важкому стані, ‒ розповідає лікуючий лікар Романа Василь Загребельний. ‒ Опіки покривали у нього 40 відсотків поверхні тіла. Причому п’ята частина з них ‒ глибокі. Звичайно ж, хлопчик відчував нестерпний біль. Він майже добу провів у комі. А коли отямився, ми дали йому знеболювальне. Він ніяк не міг зрозуміти , що з ним сталося і де він знаходиться. Постійно плакав, питав, чому до нього не приходять батьки. Хоча його тато весь час сидів поруч. У Романа вже більше тижня тримається температура 38 градусів. Спочатку, коли його тільки привезли, спав погано. Апетиту до цих пір немає. Неможливо нагодувати. Роман втратив багато білка, і для того, щоб його відновити, треба їсти. А хлопчик не хоче. Дуже сильно схуд».

Стан хлопчика ‒ стабільно важкий. «Чуєте ‒ дитина плаче? Це якраз Рому перев’язують. Я не можу робити якісь прогнози по повному одужанню хлопчика. Йому належить безліч операцій з пересадки шкіри. У нього сильно обгоріли руки й ноги, шкіра на боках і під пахвами. Пошкоджені внутрішні органи. А від падіння з висоти прямо на зчіпку спиною у дитини ще і переломи. Ми зробимо все можливе, щоб Роману не довелося оформляти інвалідність», ‒ каже лікар.

Каже, що дитина буде в лікарні ще місяці три. «Потім, сподіваюся, будемо виписувати його в стаціонар. Але ще цілий рік після цього хлопцю доведеться проходити всякі процедури», ‒ додає він.

«Досі не можу повірити, що така біда трапилася, ‒ мало не плаче тато хлопчика Руслан Котлярчук. ‒ Коли мені повідомили, що Рому вдарило струмом, я відразу примчав до лікарні. Син глянув на мене і тільки зміг сказати: «Тату, татусю, я не помру» і заплакав».

У школі, де навчається Рома, теж не залишилися байдужими до біди в сім’ї Котлярчук. «Вони люди небагаті», ‒ каже директор школи Валентина Степанюк. «Ми тут прийняли рішення, щоб зібрати гроші на лікування нашого учня. Чим зможемо ‒ тим допоможемо», ‒ додає жінка.

Працівники міліції Волинського лінійного відділення Львівської залізниці здали кров для дитини. «Як тільки дізналися, що Ромі потрібна донорська кров ‒ відразу ж вирішили піти здати на пункт переливання», ‒ розповідає начальник лінійного відділу міліції Сергій Назарук.

Правоохоронці займаються розслідуванням обставин надзвичайної події. Цю подію занесено до єдиного реєстру досудових розслідувань. Зараз іде перевірка.

«Там дуже висока напруга ‒ 27 тисяч вольт, а сила струму ‒ до п’яти ампер. Для порівняння: у побутовій мережі сила струму всього півампера, хоча і така потужність може виявитися смертельною. Говорячи по-простому, Рома «зловив хвилю», ‒ розповідають правоохоронці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пригода
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нам треба по можливості допомогти батькам Ромки коштами, так як ліки в таких випадках надзвичайно дорогі. Прошу редакцію посприяти: можливо батьки відкрили рахунок, то дати реквізити... Я шокована і чесно хочу хоча б чимось допомогти
Відповісти
Останні новини
Подробиці ураження хлопчика струмом: голова спалахнула, як сірник
31 жовтень, 2013, 07:42