Історики з Волині – проти закриття Інституту археографії Академії Наук

Історики з Волині – проти закриття Інституту археографії Академії Наук
Волинські науковці-історики заявляють, що влада не може закрити Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України.

Мовляв, це є кроком, який суперечить засадничим принципам розвитку академічної науки в сучасній Україні, - пише IA ZIK з посиланням на лист істориків.

Листа, в якому волинські науковці висловили свою думку щодо цієї події, оприлюднив доцент кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету Володимир Пришляк.

«Без систематичного використання видань Інституту, які, без перебільшення, стали уже класикою національної та європейської археографії, не обходиться навчальний процес на історичному та інших гуманітарних факультетах університетів, гімназій, ліцеїв та шкіл. Волинські історики брали безпосередню участь у видавничих проектах, наукових конференціях, захищали дисертації у стінах Інституту української археографії», – йдеться в листі.

Волинські історики стверджують: «Тому ліквідація відомого академічного Інституту, який успадкував ліпші традиції від Київської археографічної комісії 1843-1921 рр., Археографічної комісії періоду ВУАН, який був відроджений внаслідок здобуття Україною незалежності у 1991 р. та з честю і заслужено носить ім’я видатного українського історика, академіка Михайла Грушевського, є кроком, який суперечить засадничим принципам розвитку академічної науки в сучасній Україні».

Під листом поставили підписи півтора десятка знаних волинських істориків, серед яких професор Михайло Кучинко, професор Микола Кучерепа, декан історичного факультету СНУ Анатолій Шваб та інші.

Як відомо, вчена рада філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка звернулася до президента та президії НАН України, до відділу історії філософії і права НАН України з вимогою не допустити ліквідації провідною науковою установою для фундаментальних досліджень українського етногенезу Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, що є провідною науковою установою для фундаментальних досліджень українського етногенезу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Табачник вважає, що достатньо й цього(навіщо нам два) : http://www.archaeolog.ru/
Відповісти
Останні новини
Історики з Волині – проти закриття Інституту археографії Академії Наук
31 жовтень, 2013, 07:54