На Волині траває вступ у коледжі: важлива інформація для абітурієнтів. ВІДЕО

На Волині траває вступ у коледжі: важлива інформація для абітурієнтів. ВІДЕО
На Волині триває вступна кампанія до коледжів на базі дев'яти класів. Загалом в області є 21 фаховий коледж, зареєструвати електронні кабінети при вступі у них можна до 13 липня.

Про це розповів Суспільному заступник начальника обласного управління освіти і науки Олександр Ткачук.

Суспільне поспілкувалося з абітурієнтами та представниками приймальних комісій.

Як відбувається вступ
Станом на 3 липян у Луцькому педагогічному коледжі уже прийняли 120 заяв від вступників. У навчальному закладі створили консультаційний центр для допомоги абітурієнтам під час подання заяв в електронній формі.

"Раніше документи подавали в паперовому вигляді і це було простіше. Вже другий рік все це відбувається через електронну базу, декого це лякає, тому вони звертаються до нас", – розповіла консультантка Марія Копчук.

Зі слів консультантки, для того, щоб створити електронний кабінет треба мати діючу електронну пошту з паролем і доступ до неї через телефон. Також абітурієнту потрібно мати фотокартку в електронному вигляді.

"Для того, щоб подати заяву обов’язково має бути мотиваційний лист, який ми теж завантажуємо до обраної спеціальності", – додала консультантка.

Що потрібно знати абітурієнтам
Як розповіла Суспільному відповідальна секретарка приймальної комісії Луцького педагогічного коледжу Лілія Боремчук, вступ до закладів фахової передвищої освіти цього року було максимально спрощено у зв'язку із воєнним станом.

"Вони (абітурієнти – ред.) не здають іспитів, лише проходять співбесіду з двох предметів, математики і української мови. Діти, які мають пільги, мають звернутися в один із закладів освіти, щоб зареєструвати свою пільгу", – сказала Лілія Боремчук.

Наразі пільги мають діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, діти, батьки яких загинули або воюють, діти шахтарів, які працювали більше 15 років на шахтах.

В консультаційний центр Луцького педагогічного коледжу прийшов 15-річний Максим Стригун. Каже: хоче подати заяву на спеціальність "комп’ютерні науки". Хлопець претендує на державну форму навчання.

"Мені подобається взагалі IT-сфера і вирішив розвиватися в цьому. В стандарті, які будуть це українська і математика. Я готуюся потроху", – каже Максим Стригун. Додає: у консультаційний центр прийшов, щоб нічого не наплутати з документами для вступу.

Створити електронний кабінет у майбутньому навчальному закладі вирішила і лучанка Анастасія Музика. Дівчина планує опановувати музичне мистецтво.

"Чесно, не розбираюся трохи в цьому, тому прийшла сюди. Щось так більш потягнуло після 9-го класу, не хочеться ще два роки в школі сидіти", – сказала абітурієнтка.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині траває вступ у коледжі: важлива інформація для абітурієнтів. ВІДЕО
04 липень, 2023, 05:28