У замку Любарта встановлять унікальну «звукову скульптуру»

У замку Любарта встановлять унікальну «звукову скульптуру»
У травні в замку Любарта встановлять перкусійний музичний інструмент, який не має аналогів в Україні.

Про це йшлося 28 лютого під час прес-конференції в Луцьку, присвяченій майбутній події.

Як розказала координатор проекту, директор Луцького джазового клубу Олена Хаджиоглова, українсько-англійський проект «Chime!» передбачає встановлення інструменту під час міжнародного джазового фестивалю «Музичні діалоги 2012», який відбудеться 18-19 травня у замку.

Інструмент змонтують шестеро музикантів з Великобританії та після завершення фестивалю подарують його лучанам - залишать його в замку для міста, давши поради з догляду за інструментом. На ньому зможе грати кожен охочий.

«Музиканти приїдуть в Луцьк за 3 тижні до початку фестивалю і будуть працювати над виготовленням інструменту на місці. Матеріали вони привезуть свої, але монтуватимуть та настроюватимуть вже в замку», - зазначила Хаджиоглова.

За її словами, інструмент виготовлять музиканти із мистецької організації «Jack Drum Arts» з англійського міста Дарам.

Як зазначила представник великобританської організації Джулі Уорд, інструмент є втіленням експериментальних досліджень її чоловіка Патріка Бартона, який захоплюється фольк-музикою. Концепція інструменту об’єднує ідеї полінезійського барабану та маримби, а виготовлений буде у вигляді «звукової скульптури».

«Ця конструкція складатиметься з алюмінієвих трубок та дерев’яних частин», - пояснила Джулі Уорд.

За словами британки, подібний інструмент встановлений у Королівському парку в Единбурзі, є по одному в Ірландії та Швеції. Там на них також може грати кожен охочий.

«Таких інструментів більше немає у Східній Європі. Кожен інструмент унікальний, оскільки створюється для конкретного місця, яке має свою акустику. Власне тому його монтування займе 3 тижні – адже усе треба вивірити. Звук буде дуже витончений і гарний», - заявила Уорд.

Як розповів президент Луцького джазового клубу Олег Баковський, до дизайну всієї конструкції хочуть залучити дітей. За його словами, активне бажання участі проявила школа №4. Баковський зазначив, що лучани можуть допомагати британцям монтувати перкусії.

«Якщо хтось виявить бажання поспілкуватися з музикантами під час робіт у замку, захоче якось допомогти, то ласкаво запрошуємо», - заявив Олег Баковський.

Олена Хаджиоглова розказала, що проект фінансує Єврокомісія. З української сторони виступає Волинська обласна організація «Луцький джазовий клуб» та Благодійним Фонд «Співдружність-Волинь».

Попередньо у Києві проводився конкурс музичних громадських організацій, але зрештою вибрали Луцьк.

«Нас зацікавив Луцький джазовий клуб, а також багата історико-культурна спадщина Луцька», - пояснила Джулі Уорд.

Як виглядатиме інструмент і яка його конструкція, поки не повідомляють. Олег Баковський зазначив: «хай поки для всіх це буде секрет».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чудова новина, але чи доречним є вибране місце для такого інструменту. Середньовічний замок, як унікальна памятка не полігон для такого роду експериментів. Вже й так захаращили той замок всякими жахливими МАФами.
Відповісти
Останні новини
У замку Любарта встановлять унікальну «звукову скульптуру»
28 лютий, 2012, 14:55