Тенденції розвитку приладів безшумної стрільби*

Тенденції розвитку приладів безшумної стрільби*
З початку минулого століття триває процес створення та вдосконалення приладів безшумної стрільби (глушників) для стрілецької зброї. Регулярно пропонуються нові конструкції та моделі таких виробів, що мають ті чи інші переваги. На нинішньому етапі подальшому розвитку цього напряму сприяє поява низки нових технологій і матеріалів.

Принцип дії


Ні одна війна ні раніше, ні зараз не обходиться без снайперської зброї з глушником і оптичним прицілом (див. інтернет-магазин військового спорядження ORKOV.NET). Такі конструкції безшумної стрільби давно і міцно зайняли своє місце у сфері стрілецької зброї, і не варто очікувати, що від них будь-коли відмовляться. Навпаки, цей напрямок і надалі розвиватиметься і даватиме нові цікаві результати. Подальшому вдосконаленню конструкцій допоможуть сучасні розробки у галузі матеріалознавства, виробництва, засобів проектування тощо.

Принцип роботи зброї із глушниками досить простий. Пристрій пропускає через себе кулю, але затримує порохові гази або ускладнює їх вихід через дуло. Як наслідок, гази охолоджуються та втрачають здатність створювати ударну хвилю. Основна складова звуку пострілу зникає. Перегородки різних форм і конфігурацій, еластичні мембрани, сітка та різні їх поєднання використовувалися як на ранніх конструкціях, так і в сучасних технологіях. При цьому розвиток науки та техніки в останні десятиліття дав нові технології та матеріали, які допомагають подальшому вдосконаленню таких конструкцій.

Матеріали та виробництво


Як у минулому, і зараз основним матеріалом для виробництва приладів безшумної стрільби залишаються різні сорти сталі. З них виготовляються як корпус, так і внутрішні перегородки. Для еластичних мембран використовувалась гума. Також опрацьовуються та впроваджуються інші матеріали – різні сплави та полімери з покращеними характеристиками. В останні роки досить популярним рішенням у галузі матеріалів став титан. Цей матеріал дозволяє робити складніші конструкції, що витримують більш високі навантаження. При цьому готовий виріб зберігає прийнятну масу. Головним недоліком титанового озброєння є висока вартість. Втім і дорогі вироби знаходять свого покупця – такі глушники з'явилися в каталогах продукції практично всіх виробників.

Значний внесок у розвиток військових приладів на нинішньому етапі роблять комп'ютерні засоби.

Комп'ютерні технології


З їхньою допомогою забезпечується проведення необхідних досліджень, ключовим завданням яких є оптимізація газодинамічних процесів всередині корпусу глушника. Вже досить давно існують та вдосконалюються програмні засоби для моделювання перебігу газів та їх взаємодії з внутрішніми пристроями глушника. Застосування комп'ютерних моделей значно спрощує та прискорює процес пошуку оптимальних конструкцій та подальшої розробки.

Комп'ютерне моделювання дозволяє опрацьовувати та вивчати принципово нові, сміливі та оригінальні конфігурації камер та перегородок усередині глушника. Іноземні розробники, орієнтовані на комерційний ринок, відійшли від традиційної конструкції з циліндричними камерами та плоскими чи конічними перегородками. У нових системах використовуються похилі перегородки та інші елементи, що забезпечують ефективніший перерозподіл газів. Також підбирається оптимальний розмір та обсяг внутрішніх камер. Досить давно з'явилася ідея змінних перегородок та мембран, що дозволяє продовжити експлуатацію приладу. Подібний модульний підхід останніми роками набув цікавого розвитку. Створено кілька варіантів глушників, що збираються з одиничних циліндричних модулів, кожен із яких вміщує одну перегородку. Модулі за допомогою різьблення збираються в єдиний виріб необхідної довжини з потрібним рівнем зниження шуму.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Тенденції розвитку приладів безшумної стрільби*
22 липень, 2023, 11:05