Сечокам'яна хвороба: основні причини та методи лікування*

Сечокам'яна хвороба: основні причини та методи лікування*
Сечокам'яна хвороба, яка також відома як уролітіаз, являє собою хронічну недугу, що супроводжується появою конкрементів у різних відділах сечовивідної системи. Така хвороба має мультифакторну природу і може виникнути абсолютно в будь-якому віці в осіб різної статі. Спробуємо розглянути, у чому може бути причина сечокам'яної хвороби, і як впоратися з такою патологією більш детально.

Можливі причини уролітіазу


Утворення каменів у нирках та інших відділах сечовивідної системи найчастіше пов'язане з неправильним обміном речовин - вродженим порушенням, схильність до розвитку якого передається в спадщину. У разі неправильного метаболізму відбувається формування нерозчинних солей, які згодом утворюють камені. Але ризик появи конкрементів з'являється лише за наявності супутніх сприятливих чинників, серед яких:

  • жаркий клімат;

  • недостатнє вживання рідини;

  • неправильне, незбалансоване харчування;

  • зловживання деякими продуктами (тваринним білком, солоною їжею, кальцієвмісними продуктами тощо);

  • неактивний спосіб життя, відсутність фізичних навантажень;

  • захворювання сечовивідної системи;

  • наявність в анамнезі важких травм і хвороб, які призводили до тривалої іммобілізації тощо.


  • Ознаки хвороби


    Поява каменів у нирках зазвичай не викликає жодних симптомів і нездужання. Лише в деяких випадках недуга дається взнаки болями в попереку, які можуть бути тягнучими й постійними, а також гострими й епізодичними. Вони можуть відрізнятися за локалізацією, віддавати в різні боки й органи. Часто болючість провокується рухом, фізичними навантаженнями, інтенсивним трясінням тощо.

    У тому разі, якщо камінь у нирках починає рухатися в сечовід і не може пройти далі в сечовий міхур, виникає напад ниркової коліки. Вона дуже болісна - спричиняє нестерпний біль, який може віддавати в статеві органи, спину, нижню частину живота.

    Як лікувати сечокам'яну хворобу


    Методи лікування хвороби підбирає лікар після повноцінної діагностики. Терапія може бути спрямована на природну евакуацію каменів. У цьому разі хворому призначають сечогінні препарати, спазмолітики, а також засоби, які сприяють розчиненню конкрементів.

    Якщо камені є досить великими, то для видалення їх з органів сечовивідної системи проводиться первинне дроблення. У сучасних клініках його виконують дистанційно, без розрізів і болісних маніпуляцій.

    Навіть після успішного лікування сечокам'яної хвороби хворому необхідно вживати комплекс заходів для профілактики рецидивів захворювання. Зокрема, потрібно дотримуватися дієти і, як правило, пити ліки, що впливають на кислотність сечі та функції органів сечовиведення.

    Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
    Останні новини
    Сечокам'яна хвороба: основні причини та методи лікування*
    16 вересень, 2023, 16:36