Майстер з Харківщини евакуював на Волинь пів тисячі музейних експонатів

Майстер з Харківщини евакуював на Волинь пів тисячі музейних експонатів
Майстер декоративно-ужиткового мистецтва Олег Яровий з Харківщини зумів евакуювати на Волинь половину експонатів зі свого музею ремесел, побуту і традицій "Багричівська садиба".

Чоловік розповів Суспільному, що всього зібрав майже тисячу предметів старовини та облаштував невеличкий музей у будинку прапрадіда в Дергачах.

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення місто опинилося на лінії вогню. Відтак чоловік переїхав на Волинь, де живе вже понад рік. З собою, каже, вивіз найцінніше: меблі, посуд, документи, одяг, якими користувались 200 років тому.

"Для мене воно все цінне від маленького до великого предмета. Я вивіз речі, які можна було комфортно і швидко взяти з собою", — розповідає переселенець.

Олег Яровий каже, що найважливіший серед врятованих експонатів — сімейна Біблія, видана 1900-го, вагою десять кілограмів. Говорить: основа музейних фондів — предмети, що належали предкам.

Експонати спочатку евакуйовували з музею у Дергачах до Харкова. Збиратися довелось швидко, виїжджали жовто-блакитною вантажівкою під постійними обстрілами, каже Олег Яровий. Додає: було складно і ризиковано.

Окрім музейної справи, чоловік виготовляє вироби зі шкіри за старовинними технологіями. Він зробив копію меча Х століття князя Святослава. Виріб створював за музейними зразками такого меча, який зберігається у музеї в Дніпрі.

На Волині Олег Яровий продовжує займатися улюбленим ремеслом і час від часу проводить безплатні майстеркласи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.