В Україні суттєво знизили вартість розмитнення для окремих категорій авто

В Україні суттєво знизили вартість розмитнення для окремих категорій авто
В Україні до 2026 року скасовується ПДВ під час розмитнення комерційних моделей з електромоторами і ГБО. Крім того, не обкладаються цим податком і ретро-авто.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №10321-1, що вносить зміни до Податкового кодексу. Серед іншого, він запроваджує пільги під час розмитнення для окремих категорій транспорту, - пише Фокус.

Новий закон звільняє від ПДВ при розмитненні до 1 січня 2026 року низку авто. По-перше, це комерційні та вантажні електромобілі. На відміну від легкових електрокарів, вони раніше обкладалися ПДВ у розмірі 20%.

Склалася парадоксальна ситуація — пасажирські Renault Kangoo Z. E. або Citroen e-Berlingo були звільнені від ПДВ під час розмитнення, а такі самі моделі у вантажному виконанні оподатковувалися.

Крім того, скасовується ПДВ на вантажівки з ГБО. Поки що в Україну завозять не дуже багато таких авто.

Третя категорія транспортних засобів, звільнених від ПДВ — ретро-авто віком понад 50 років. Утім, у цьому випадку є важливий нюанс — їх можна завезти і розмитнити, але не можна поставити на облік, адже вони не відповідають сучасним еконормам. Відповідно, старовинні машини можуть бути хіба що експонатами в музеях або приватних колекціях.

Закон набирає чинності з 1 числа місяця, наступного після його офіційної публікації. Тобто якщо його буде опубліковано в лютому, то перераховані вище категорії авто звільнять від ПДВ з 1 березня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.