Віталій Кварцяний оцінив шанси збірної України на Євро-2024

Віталій Кварцяний оцінив шанси збірної України на Євро-2024
Переживши позитивні емоції після перемоги збірної України над Ісландією у фіналі плей-оф кваліфікації Євро-2024, яка дала змогу завоювати путівку на першість континенту, футбольні фахівці отримали можливість оцінювати шанси нашої команди на вихід із групи.

Один із найдосвідченіших українських тренерів Віталій Кварцяний поділився із Sport.ua своїми міркуваннями щодо кожного із суперників підопічних Сергія Реброва у груповому раунді.

На думку колишнього тренера луцької "Волині", готуючись до чемпіонату Європи, нашій команді слід зважати на багато особливостей у грі суперників.

Кварцяний назвав Румунію - непоступливою командою.

"Навіть враховуючи давні часи, коли у її складі блискуче грали такі зірки, як Флоря Думітраке, Георге Хаджи, Маріуш Лекетуш, Флорін Редучою, Дан Петреску та інші. Вони були гармонійними гравцями для своєї збірної: вміли відмінно поводитись з м’ячем, та й були атлетами. Усі відзначалися міццю та високою майстерністю. Свого часу бухарестська «Стяуа», у складі якої вдало грав згаданий Лекетуш, виграла Кубок чемпіонів. Це було у 1986-му – до речі, через п’ять днів після того, як київське «Динамо» завоювало інший почесний трофей – Кубок кубків. Що й казати, майстерне було покоління! Втім, притаманні румунській нації гарні футбольні якості нікуди не пропали, адже у них вони в генах. Про це можу казати із впевненістю, адже в мене у «Волині» грало чимало румунів. Всі – кваліфіковані і талановиті гравці", - сказав тренер з Луцька.

Збірну Словаччини Віталій Володимирович вважає більш силовою, атлетичною командою, в якій є гравці, які все одно на фоні своєї потужності виглядають добре і в інших компонентах футболу.

"Я завжди вважав, якщо у команди відшліфована швидкісна техніка, то ці футболісти дуже сильні. У суперництві з ними важко вигравати верхову боротьбу, яку ми програємо у центрі поля. Зі словаками буде непросто й в інших ігрових епізодах. Скажімо, ти обіграв суперника і почав відриватися, однак тому чи іншому гравцеві збірної Словаччини достатньо прискоритися на кілька кроків, аби настигнути, вибити м’яча чи поставити корпус. Тож з цією збірною не може бути простої гри. У її складі є достатньо кваліфікованих виконавців – Юрай Куцка, Станіслав Лоботка, Роберт Мак. Всі вони набули досвіду у виступах за кордоном", - зазначив Кварцяний.

На завершення представник Волині охарактеризував фаворита групи збірну Бельгії.

"Бельгійці – це своєрідний симбіоз двох інших наших суперників – румунів і словаків. Нинішнє покоління збірної Бельгії зараз трохи міняється. З’являються нові гравці, і це вже не та плеяда, яка була раніше, коли бельгійська національна команда займала провідне місце у Європі – маю на увазі Тібо Куртуа, Ромелу Лукаку, Кевіна Де Брюйне, Акселя Вітселя. Усім їм вже за тридцять. У своїй відбірковій групі Бельгія посіла перше місце, впродовж усієї турнірної дистанції перебуваючи в лідерах", - резюмував Віталій Кварцяний.

На думку коуча з Луцька, чим вище за класом суперник, тим більше налаштовується і мотивується на нього збірна України. В іграх з такими наша команда не виглядає хлопчиком для биття. А якщо підопічним Реброва вдасться збільшити досвід у товариських матчах з Німеччиною, Польщею та Молдовою, які вони проводитимуть у червні, то це перед стартом Євро-2024 буде вельми важливо.

"Саме у цих іграх тренерський штаб може спробувати випробувати ту чи іншу тактику. І навіть якщо наша збірна програє у якомусь матчі, це не так важливо. Її рейтинг від цього не зіпсується, а от користь і підгрунтя для роздумів будуть. Тож є надія, що цей самий рейтинг поліпшиться в офіційних матчах європейської першості.Думаю, що своєрідним лакмусовим папірцем можливостей збірної України може слугувати її останній поєдинок з Італією. З цією командою ми зіграли досить впевнено, і її гравці нас боялися. У кінці матчу Україна так загнала італійців, що вони вибивали м’яч, куди хотіли.
Варто було подивитись на обличчя їх наставника Лучано Спаллетті, щоб зрозуміти: людина перебувала у такому стресі, що, мабуть, жалкувала про те, що пішла з «Наполі». Якби Італія тоді програла Україні, то мабуть, його портрети почали б спалювати (сміється). Всі ми пам’ятаємо, як арбітр не дав пенальті за очевидне порушення правил у штрафному майданчику на Михайлові Мудрику. Проте наші хлопці із збірної – молодці, перемогами у двох поєдинках плей-оф кваліфікації над боснійцями і ісландцями довели, що по праву заслужили грати на континентальній першості. Бажаємо Україні виступити в ній якомога краще", - сказав Кварцяний.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чи є шанси ,що футбол повернеться до Луцька.
Відповісти
Багато вихованців Віталія Володимировича досягли великих успіхів у великому футболі і могли б посприяти створенню нового футбольного клуба у Луцьку - і інвестиціями, і досвідом.
Славко Шевчук (Пєчкін) має великий досвід тренера і працює зараз менеджером у Львові.
Та й той же Тимощук міг би спокутувати зраду Україні і вкласти гроші у волинський футбол.
А Кварцяного вже не можна пускати до корита. Хвате! Нажерся!!!
Відповісти