Луцькі депутати хочуть поговорити з поляками про Бандеру

Луцькі депутати хочуть поговорити з поляками про Бандеру
Луцькі депутати хочуть організувати зустріч з польськими колегами, аби зберегти добросусідські стосунки між державами, що псуються через «бандерівське питання».

Депутат міської ради Андрій Осіпов ініціював проведення польсько-українського діалогу, і перша зустріч на тему «Україна-Польща: історія добросусідства та протистояння. Національні герої як невід’ємна складова державності» запланована вже на 1 червня 2012 року.

Зустріч планується у Луцьку. Втім, аби такий діалог відбувся, необхідне як позитивне рішення Луцької міської ради, так і згода польської сторони.

«Позиція міста Люблін мене злякала через те, що рішення прийняте одностайно. Це вже не просто так, це не бродіння, це не те, що Луцька міська рада обговорювала дві сесії, як відповісти полякам. А тут нам прийшло одноголосно ухвалене рішення. Це не просто думка, а сформована тенденція, що Бандера – дорівнює організатор масових вбивств на Волині», – зазначив Андрій Осіпов.

На думку депутата, це є просто «невіглаством», яке може спричинити конфлікт, адже Бандера у 1943 році був за тисячі кілометрів від Волині у концтаборі. Депутат каже, що рішення-відповідь міста Любліна щодо бандерівського питання було спрямоване і до Івано-Франківська і Львова, де більшість депутатів є представникам ВО «Свобода», що відрізняються радикалізмом.

А отже, їхня відповідь може бути дуже жорстка і спричинити ще більше конфронтацію. Відтак, необхідний нормальний діалог не лише щодо Бандери, а й щодо Армії Крайової чи Юзефа Пілсудського. Більше того, у конфлікті Осіпов бачить вплив російських спецслужб, яким Польща як адвокат України в ЄС не потрібна.

До діалогу хочуть залучити представників духовенства, місцевого самоврядування, науковців.

«Історію і розбиратися в історії треба залишити історикам. А якщо організовувати зустрічі і спілкуватися, то треба спілкуватися з представниками влади. Адже у нас є 5 міст-побратимів, з якими треба не порушувати стосунки. А заяви Замостя, Любліна по-іншому, як не партнерськими, не назвеш. Прекрасно розуміємо, що це провокації певних шовіністичних сил Польщі, на які чомусь влада цих міст ведеться, жертвуючи партнерськими стосунками містами», – зазначив депутат Павло Данильчук.

Аби зупинити таку негативну щодо України інформаційну навалу й організовуються ці діалоги. Крім того, у випадку якщо ідею про проведення зустрічі підтримає депутатський корпус, рішення адресуватимуть і українській центральній владі.
«Зрозуміти один одного може лише той, хто здатний бодай на мить подумки поставити себе на місце свого опонента. Полякам не потрібно зрікатись своїх героїв, бо їхні герої – це їхня самосвідомість і самодостатність. Українцям – так само. Маємо переконання, що без вільної України, не може бути вільної Польщі», – йдеться у проекті рішення.

Нагадаємо, міськрада польського містечка Замостя офіційно засудила рішення Луцької міськради про визнання Почесним городянином Луцька провідника ОУН Степана Бандери.

Натомість Луцька міськрада 28 березня заявила, що розцінює заяву польських колег як «втручання у внутрішні територіального органу самоврядування».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оце правильно. Сваритись із поляками усі вміють, а от поговорити це вже справа непроста, але така потрібна. Ну молодці, усе добре придумали
Відповісти
Знову москалі нас з поляками лобами зіштовхують.
Польщі є багато чого сказати відносно України, але й Україні є багато чого сказати відносно Польщі: і як людей вбивали, і як священників з церквами українськими нищили...
Тільки-от, може варто згадати те, що робилося, взяти собі за науку і намагатися співпрацювати далі, а не розпалювати ворожнечу!
Цікаво! Яке право мають поляки вмішуватися у справи тер. орг. самоврядування??? 100% матушка рассєя постаралася...

Відповісти
Останні новини
Луцькі депутати хочуть поговорити з поляками про Бандеру
19 квітень, 2012, 16:47