Відомий австрійський письменник та есеїст вперше відвідав Львів

Відомий австрійський письменник та есеїст вперше відвідав Львів
Вперше до Львова на Форум видавців приїхав австрійський репортер, есеїст та письменник Карл-Маркус Ґаус.

Про це письменник розповів сьогодні під час зустрічі в рамках Форуму видавців.

Австрієць завтра презентуватиме свою книгу «Зникомі європейці» в українському перекладі Христини Назаркевич. Впродовж багатьох років письменник збирав інформацію про малі національні та мовні групи, був таким кабінетним ученим. Але після того, як йому виповнилося 35 років, він вирішив пізнати їх безпосередньо шляхом подорожей.

Перед кожною мандрівкою письменник вивчає докладно регіон, куди має намір поїхати – культуру, мову, традиції. Щоб ці знання не перешкоджали в отриманні безпосереднього живого досвіду, йому доводиться їх відсувати у підсвідомість, а після повернення через якийсь час видобувати і заново осмислювати. Так народжуються його книги.

Письменник відчуває велику симпатію до малих національних груп, які перебувають на межі зникнення й забуття. Він написав 25 книг про них, в кожній з яких автор змальовував ту чи іншу спільноту через власне сприйняття її життя і досвіду. Для письменника важливо писати не так, які всі інші. І він знайшов таку свою нішу, яка робить його самобутнім та оригінальним. Найбільше відомі його тексти про етнічні меншини, а також життя й культуру народів Центральної та Південно-Східної Європи.

Карл Маркус-Ґаус вивчав також національну меншину в Україні – так званих чорноморських німців, які проживають поблизу Одеси. «Вони намагаються створювати досить дивні спільноти.

Мову, якою вони послуговуються, не можна назвати німецькою, це якісь залишки німецької, якою вони майже не володіють», – зазначив письменник. Він сам за походження з дунайських швабів (німецьких селян – ред.) і саме це сприяло його інтересу до малих національних груп, яких письменник вважає сіллю Європи.

Понад 20 років Карл Маркус-Ґаус є головним редактором видання «Література і критика». Один з останніх номерів часопису був присвячений Україні та війні в Україні, зокрема, в журналі було опубліковано твори молодих авторів, які крізь власний досвід, рефлексії описали свої переживання війни в Україні.

Книжка Карла Маркуса-Ґауса «Зникомі європейці» складається з п’яти репортажів про національні меншини Європи, що наразі перебувають на межі зникнення й забуття.

Це сефарди Сараєва, ґотшейські німці, арбереші, лужичани й арумуни. Автор описує їхній побут, індивідуальні звички окремих представників, крізь які розповідає історію громади й народу.

За словами письменника, кількість мігрантів Австрії становить 1,5% від усього населення. Він не закликає їх любити, а ставитись до них відповідно до задекларованих європейських цінностей.

Також під час зустрічі він зазначив, що в Австрії відчутний великий вплив російської пропаганди, яка лунає з вуст окремих політиків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"зникомі європейці"?
Відповісти
Останні новини
Відомий австрійський письменник та есеїст вперше відвідав Львів
17 вересень, 2016, 03:20