«Ніч у Луцькому замку-2017»: бути чи не бути

«Ніч у Луцькому замку-2017»: бути чи не бути
Кадрові "зачистки" після скандальної зміни влади у Луцькій міській раді помалу перекочували навіть у Луцький замок, а точніше, торкнулися й такого, здавалось би, далекого від політики фестивалю, як "Ніч у Луцькому замку".


ВІДРОДЖЕННЯ "НОЧІ" ПІСЛЯ ДВОРІЧНОГО ЗАТИШШЯ

Фестиваль "Ніч у Луцькому замку" має свою цікаву історію. Після успішного проведення фестивалю сім років поспіль зненацька у 2014 та 2015 роках він припинив звучати. Причиною цього стало те, що була війна на Сході, і організатори вирішили, що буде не доречно в час, коли гинуть наші воїни на Сході, влаштовувати фестивалі. Однак вже у 2016 році знайшлась група людей, які змогли залучити спонсора та відродити проведення цього фестивалю, - пише Конкурент.

Тоді організаторами фестивалю виступили лідерки театру "Гармидер" Руслана Порицька та Алла Доманська та координатор від Луцької міської ради, тоді ще заступник Луцького міського голови Миколи Романюка, Юрій Моклиця.

Варто зазначити, що минулоріч генеральним спонсором цього фестивалю зголосився бути бізнесмен та депутат Луцькради Андрій Покровський, який на проведення "Ночі" виділив 200 тисяч гривень спонсорських коштів. Тоді ж організатори говорили, що саме завдяки спонсорській підтримці їм вдалось відродити фестиваль. Адже під час проведення попередніх заходів завжди виникали труднощі із пошуком спонсорів.

Луцький міський голова Микола Романюк із спонсором фестивалю Ніч у Луцькому замку 2016 Андрієм Покровським під час минулорічного заходу
Луцький міський голова Микола Романюк із спонсором фестивалю Ніч у Луцькому замку 2016 Андрієм Покровським під час минулорічного заходу


Після завершення арт-події Микола Романюк висловив свою підтримку команді організаторів і сказав, щоб вони зайнялись проведенням цього дійства й наступного року. Генеральний спонсор також погодився знову співпрацювати з організаторами і допомогти їм з фінансуванням заходу у 2017 році.



КАДРОВІ ЗМІНИ В ОРГКОМІТЕТІ ФЕСТИВАЛЮ

Втім вже у 2017 році після смерті Миколи Романюка "грянули зміни", і владні кабінети Луцькради (не без скандалу) зайняли представники опозиційного до чинної міської влади "УКРОПу". Відтак вже нинішній в.о. міського голови "укропівець" Ігор Поліщук розпочав "кадрові чистки" у міській раді, відсторонюючи один за одним від посад людей "з команди Романюка". Хоча заступники міського голови Юрій Моклиця, Тарас Яковлев та Сергій Григоренко сказали, що самі прийняли рішення про складання своїх повноважень, але було зрозуміло, що їх і так "попросять". Потім Ігор Поліщук позвільняв усіх радників міського голови та його помічника Богдана Гончарука.

Як стало відомо, "вітер змін" від міської ради докотився навіть до організації арт-фестивалю "Ніч у Луцькому замку". Незважаючи на те, що минулорічна команда організаторів розпочала підготовку два місяці тому і вже мала чимало напрацювань, на цьогорічний захід нещодавно обраний частиною депутатів в.о. міського голови за декілька місяців до проведення самого фестивалю несподівано вирішив втрутитись і відсторонив їх від організації.

Варто зауважити, що одним із організаторів цьогорічного фестивалю мав бути колишній заступник Миколи Романюка Юрій Моклиця, який минулоріч був координатором цього заходу від міської ради.

"Вийшло так, що ані я, ні Руслана, ні Алла не мали відношення до міської ради. Ми вирішили цей процес, так би мовити, легалізувати. Тобто попросили в міськради, щоб вони дали якийсь офіційний папір, що ми маємо якісь повноваження і право проводити цей захід. В нас уже була концепція, але нам сказали: "Вибачте, ви вже цього року не проводите фестиваль", - сказав Юрій Моклиця.

Очевидно, що Ігор Поліщук вирішив, що для фестивалю буде краще, якщо організатором буде міська рада, а саме департамент культури міськради, де концепція тільки напрацьовується. Навіть розпорядження про створення оргкомітету з'явилося на світ зовсім нещодавно, 19 квітня. До складу оргкомітету цього арт-фестивалю увійшли лише чиновники. До речі, головою оргкомітету буде нинішній заступник Поліщука Григорій Пустовіт. Нарада з приводу проведення фестивалю теж відбулась зовсім нещодавно - за декілька днів перед Великоднем.

"Учора в мене була нарада з приводу цього фестивалю, в якій взяли участь Тетяна Гнатів (начальник департаменту управління культури), Олексій Веремійчик (начальник відділу у справах молоді та сім'ї Луцької міської ради), Катерина Теліпська (начальник управління розвитку туризму та промоції міста Луцькради) – це люди, які будуть займатися цим фестивалем. Моє завдання для цих людей і для самого себе – щоб цей фестиваль був найкращим за всі роки, які проводився", - сказав Ігор Поліщук.

В.о. міського голови Ігор Поліщук
В.о. міського голови Ігор Поліщук


Юрій Моклиця вважає, що розпочали підготовку до організації такого арт-фестивалю дуже пізно. Адже навіть минулорічні організатори розпочали її ще два місяці тому й це теж було трохи пізно. Оскільки підготовку до такого масштабного заходу, зі слів Юрія Моклиці, потрібно було б почати одразу після завершення "Ночі у Луцькому замку" у 2016 році.

Тетяна Гнатів розповіла, що зараз вони формують бюджет, концепцію і проводяться перемовини з учасниками.

Начальник департаменту культури Тетяна Гнатів
Начальник департаменту культури Тетяна Гнатів


"Концепція лише напрацьовується. Однак ми вели перемовини про те, щоб розширити межі фестивалю, й зараз працюємо над тим, щоб гості, які приїдуть, мали чим зайнятись наступного дня. Думка є така: побачити ніч у замку і мистецькі атракції. А також показати день у замку і продемонструвати туристам ще якісь цікавинки - музей дзвонів, музей книги, художню галерею", - сказала Тетяна Гнатів.

Юрій Моклиця навпаки вважає, що оскільки тут є фінансова складова і, відповідно, корупційний ризик, то такі заходи повинні організовувати люди, які не мають до міської ради прямого відношення. Міська рада лише має сприяти організаторам у проведенні заходу, але в жодному разі не керувати фінансами фестивалю.

"Чиновник міської ради не повинен організовувати заходи - він менеджер. Він має створювати умови. Наприклад, під час минулорічної організації фестивалю фінанси через мене не йшли, я лише був координатором від міськради. Там був підприємець, оформлений на Доманську. Вона про все повністю відзвітувалась перед спонсором і повернула йому невикористані кошти", - сказав Юрій Моклиця.

 Минулорічний координатор фестивалю Юрій Моклиця
Минулорічний координатор фестивалю Юрій Моклиця



СКІЛЬКИ КОШТУЮТЬ АМБІЦІЇ?


Що ж до фінансування заходу, то, як повідомив Ігор Поліщук, з бюджету на його дводенне проведення передбачено 50 тисяч гривень. Варто відзначити, що стільки ж з бюджету виділяли і минулого року, коли фестиваль тривав лише одну ніч.

До слова, питання щодо пошуків спонсорів у міській раді теж не кваплять. Хоча Юрій Моклиця, розповідаючи про минулорічний досвід організації цієї арт-події, зазначив, що знайти спонсора у Луцьку для фінансування такого заходу не так вже просто.

Читайте також: "НІЧ У ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ" ОБІЙШЛАСЯ У БІЛЬШ ЯК ПІВМІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ


"У мене виникають припущення, що можуть цей захід перетворити у політичну кампанію майбутнього кандидата в мери", - висловив свою думку Юрій Моклиця.

Втім Ігор Поліщук, відповідаючи на питання про те, чи будуть залучати спонсорів, лише сказав, що "не хоче, щоб цей фестиваль був фестивалем однієї особи", згадуючи, що минулоріч генеральним спонсором був бізнесмен Андрій Покровський. Втім на запитання, чи буде міська рада в такому випадку залучати одразу декілька таких спонсорів, теж не відповів однозначно:

"Ми побачимо. Бюджет знаходиться в стадії формування", - сказав в.о. міського голови.

Отож, де ж братиме міська рада спонсорські кошти, якщо забракне вже виділених з бюджету 50 тисяч гривень – поки не зовсім зрозуміло. Можливо, й справді буде краще, якщо міська рада не допускатиме жодного піару бізнесменів на спонсорстві фестивалів, а буде дофінансовувати "Ніч у Луцькому замку", наприклад, з бюджету міста, знявши десь якісь кошти з ремонту доріг, дворів чи, наприклад, з харчування дітей у садочках. Або ж, щоб не робити фестиваль, як казав Ігор Поліщук, " фестивалем однієї особи", можна запропонувати долучитись до спонсорства інше потужне фінансове джерело і зробити "фестиваль одного фонду".

Загалом, яким буде цьогорічний арт-фестиваль "Ніч у Луцькому замку", час покаже. Поки ж залишається незрозумілим амбіційне рішення Ігора Поліщука відсторонити майже в останній момент від організації фестивалю минулорічних організаторів, нехай з мінімальним, але досвідом. Які до того ж вже мали напрацьовану концепцію. А потім поспіхом створити оргкомітет, який цю концепцію буде тільки напрацьовувати. Втім новоствореному оргкомітету, очевидно, доведеться попрацювати в дуже шаленому темпі, щоб встигнути до 1 липня. Оскільки, на відміну від відстороненої команди, їхня підготовка розпочалась навіть не два місяці, а зовсім нещодавно.

P.S. До слова, в.о. міського голови Ігор Поліщук зібрав нараду щодо фестивалю і видав на гора розпорядження про створення оргкомітету одразу ж після того, як журналіст "Конкурента" звернувся до нього за коментарем щодо того, чи буде цього року міська рада проводити цей захід.

Автор: Юлія Остапович

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Луцький замок знаходиться в підпорядкуванні ОДА оскільки це загальнодержавна власність а міськрада може і надалі продовжувати ділити амбіції з фінансуанням)))
Відповісти
То хай Палиця трохи підкине грошенят, не все ж на Швейцарію витрачати. Як синочок 100 доларовими купюрами уги натирає, то що там якихось 200 тисяч гривень.
Відповісти
З під пера великих пузатих дядтків, фестиваль під ризиком!!! Як можна таке допустити взагалі. Я сама рівнянка і дуже надіялась, що цього року у відпустку відвідати Ваше свято. А міська влада вибачте все "просрала". Люблю м.Луцьк і дуже шкода, що культурна спадщина попала в руки амбіційних дядьків.
Відповісти
ніч у Луцькому замку буде?
Відповісти