Барбер-культура в Луцьку 100 років тому

Барбер-культура в Луцьку 100 років тому
Відомо, що нова мода на бороди почалася в 2014 році. Все більше і більше чоловіків з вусами та бородами почали з’являтись спочатку на червоних доріжках, а потім вже і на вулицях нашого міста.

Першими серед світових зірок відпустили бороду Антоніо Бандерас, Леонардо Ді Капріо та Девід Бекхем.

В останні два роки в Україні, а тепер і в Луцьку почали з’являтись так звані барбершопи. Основним завданням таких закладів є не лише створення чоловічих стрижок, а і догляд за рослинністю на обличчі. Погодьтесь, постригти волосся можна і в звичайній перукарні, але красиву бороду та вуса потрібно відкорегувати та постійно доглядати, робити їх окантовку і надавати їм унікальний стиль. Більшість чоловіків трактують похід до барбершопу як візит в місце відпочинку після важкого робочого дня.

Проект Lodomeria часто знаходить цікаві фото мешканців Луцька та Волині. Сьогодні поділимося з вами фотографіями, на яких зображені чоловіки, які проживали здебільшого в Луцьку та Волині в першій половині ХХ століття до 1939 року. Що їх об’єднує?

На наш погляд усі вони стежили за рослинністю на обличчі і напевно відвідували цирульника, перукаря або скажемо по сучасному «відвідували барбершоп». До 1939 року в Луцьку як і в кожному воєводському місті існували фризерні (польське слово fryzjer - перукар).

Назвемо кілька з них, до прикладу «Врода», «Перукарський заклад Шмуля Шпіцмана», «Перукарський заклад Шуліма Фабриканта», «Перукарня Джозефа Розточиля», перукарня «Розя Копит» та інші.

Переглянувши багато фотографій з Волині варто зауважити, що великі бороди носили або старші чоловіки, або з релігійних мотивів. На більшості портретів у чоловіків невеликі вуса і охайні борідки. Для цього існує ряд історичних пояснень.

Гладко поголене обличчя та охайні вуса на початку ХХ століття вважали рисою джентльмена, борода тоді більше ототожнювалася із східними народами. Взагалі бороди в історії то з’являються, то зникають. До прикладу, в Першу світову війну в Європі майже зникають бороди, це було пов’язано із носінням газових масок та гігієнічних міркувань, адже на війні могли через антисанітарію швидко розповсюдитись бактерії та воші, тому бороди солдатам голили, натомість вуса лишали.

В період Другої світової війни було популярним голити повністю обличчя, однієї із причин було те, що і Сталін і Гітлер мали вуса.

Яка ж причина, що сучасні європейські чоловіки почали носити бороди та вуса. Деякі європейські дослідники навіть пов’язують цей факт із ісламізацією Європи, але це скоріше міф. Скоріше всього чоловіки просто хочуть підкреслити свою мужність, індивідуальність та подобатись.



ТЕКСТ - Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У тебе є борода, я скажу тобі да)
Відповісти
Які доглянуті.
Відповісти
Сучасні чоловіки мають з кого приклад брати.
Відповісти