Воротнів. «Маленька Швейцарія» під Луцьком

Воротнів. «Маленька Швейцарія» під Луцьком
Виїжджаючи всього декілька кілометрів за Луцьк, потрапляєш у зовсім інший світ. Замість будинків, шуму автомобілів та спальних кварталів тебе оточує безмежний ліс. Він спокійний, прохолодний та наповнений співом птахів.

Ти опиняєшся в оточенні трьохсотлітніх дубів та кремезних смерек, котрі вже багато років ростуть під волинським небом. Поміж них заховались чисті зарибнені ставки. А за ними - фруктовий сад.

Аби потрапити в цю лісову казку, не потрібно далеко їхати. Декілька кілометрів від Луцька, і вас зустрічає ботанічний заказник загальнодержавного значення «Воротнів». Він розташований у межах Луцького району Волинської області, на північ від села Воротнів, та є у віданні державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».




Цей місце вже має свою історію. У 1956 році у селі Воротнів знімався фільм «Сліпий музикант», і його творці не оминули увагою і ліс. Також для відпочинку тут зупинялись відомі співачки Едіта П’єха та Людмила Зикіна. З того часу вже минуло багато років, а місце і досі притягує до себе численних відвідувачів.

Директор державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» Анатолій Іщик розповідає, що ремонт лісництва розпочали ще минулого року. Планують провести ремонтні роботи на суму майже мільйон гривень. Уже зробили дорогу до заказника, посадили фруктовий сад, облаштували пасіку, зарибнили ставки та будують будинок для рибалок.

Сад

Сад є своєрідною родзинкою заказника, адже фруктові дерева посеред лісу - явище достатньо унікальне. Колись тут був старий сад, який вже не давав урожаю. Його зрізали, а територію засадили новими деравами.

«Роботи почались ще минулої весни. Тут був старий фруктовий сад. Ми ці дерева зрізали і посадили новий. Територія нового саду - 0,6 гектара. Тут посаджені усі плодові дерева, які ростуть на території Волинської області. Також посадили 2 гектари чорного горіху», - розповідає Анатолій Іщик.




«Ботанічний заказник був створений в зв'язку з тим, що тут є до 700 видів різних рослин і дерев. Основна мета - зберегти дубово-грабові насадження. На території заказника є насадження дуба, якому більше триста років. Такого немає більше ніде у Волинській області. Також тут є багато червонокнижних птахів. Ще є борсук, котрий занесений до Червоної книги. Є бобри, косулі, кабани», - додає лісник.

Пасіка

Поруч із фруктовим садом зручно розмістилась пасіка. Між вуликами ходить пасічник Іван Онищук. Він працює тут лише місяць, але вже має багато планів щодо розбудови пасіки.

«Пасіка була занедбана, але із Звірівського мисливського господарства перевезли сюди 20 бджолосімей, збудували невеличкий будиночок пасічника і будиночок апіатерапії. В планах проводити для відпочиваючих процедури апіатерапії», - розповідає Анатолій Іщик.




«В нас тут 20 вуликів. Цієї весни встановили їх. Я тут працюю лише місяць. Плануємо розширюватись, ще 10 вуликів встановити. Я бджолярством займаюсь з дитинства, тому свою справу знаю», - додає пасічник.








Ставки

Поміж дубами та смереками розмістились 5 ставків. Їх розчистили, а весною ще запустили туди риби. Лісник каже, що гості заказника зможуть купатись у водоймах.

«Ставків є 5. Наразі ми їх розчистили та зарибнили. Там один без води наразі, бо там дамба знищена до такої степені, що неможливо втримати воду. Запустили весною коропа, товстолоба, щуку, плотву. Якщо добудуємо ставки, відновимо джерела, то можливо буде любительське рибальство», - каже Анатолій.





Поруч із ставком будують будиночок для рибалок. Дах його покривають очеретом. Кажуть, що така технологія є надійнішою і стійкішою до різних погодніх умов.







Криниця

Край дороги у траві стоїть криниця. Її облагородили та огородили. Анатолій Іщик каже, що у майбутньому планують ще влаштувати лавки.

«На території заказника є багато джерел, але вони в болоті, до них важко дістатись. Але одне джерело - холодна криниця. Колись воно було дуже потужним, поповнювало водою ставки. Вже у 80-их роках воно замулилось. Зараз ми його відновлюємо, зробили новий підхід до криниці. Також хочемо зробити лавочки, щоб люди могли відпочивати. Також зробимо інформаційні дошки, щоб люди могли дізнатись і про криниці, і про джерела. Хочемо, щоб в будь-яку пору туди можна було підійти, та напитись холодної джерельної води», - розповів лісник.




Дорога

«Стояло питання, що коли піде дощ, то добратися сюди буде неможливо. Грунт тут важкий, дорога погана була. Не дай Бог пожежа, приїхати не можна було. Ми вирішили минулого року збудувати нову дорогу протяжністю 1,7 кілометра. Вона гравійна і тепер в будь-яку пору можна дістатись до цього місця. Бюджет дороги біля 300 тисяч гривень. Бюджетного фінансування немає, все робиться за кошти підприємства», - розповіли лісники.












Довідка

Воротнів – ботанічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Луцького району Волинської області, на північ від села Воротнів.

Площа 600 га. Статус надано 1978 року. Перебуває у віданні ДП «Ківерцівське ЛГ» (Луцьке л-во, кв. 125—130, 132—148).

Розташований на заліснених пагорбах північно-західної частини Рівненського плато. Охороняються корінні грабово-дубові та похідні грабово-березові, дубово-ясенові насадження з багатьма видами поліської і лісостепової рослинності. Загалом флора заказника містить понад 900 видів вищих рослин. Підлісок розріджений, представлений крушиною, ліщиною, бруслиною європейською. У трав'яно-чагарниковому покриві – конвалія звичайна, копитняк європейський, вовчі ягоди звичайні, а також лілія лісова, любка зеленоквіткова, коручка чемерникоподібна, гніздівка звичайна, занесені до Червоної книги України.

Фауна представлена звичайними видами, з рідкісних трапляється лелека чорний, занесений до Червоної книги України. Заказник має наукову та освітню цінність.

Свого часу Воротнівський заказник від занепаду врятувала Холодна криниця. В старі добрі часи вона била з-під гори, дивуючи всіх своєю силою і свіжістю.

У давнину цікаві воротнівці вирішили виміряти глибину джерела, прив’язали до найдовшої мотузки камінь і стали опускати вглиб... Тридцятиметрова мотузка дна не дістала. За красу цього краю його називали маленькою Швейцарією.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Романівська Швейцарія!!!
Відповісти
От все добре, тільки чому блін ніхто не вкаже як доїхати до цього чудового місця ???? Їздять луди по Воротневі і місцевих розпитують. А потім виявляється що даремно пхались туди, бо зі сторони Воротнева легковою і не доїдеш. І розвертаються, і їдуть додоми, махнувши на ту красоту рукою! Бо місцеві кажуть, що то треба ЯКОСЬ зі сторони Гараджі заїзджати. А як, ніхто не знає. Невже так важко показати людям куди їхати ?
Відповісти
От все добре, тільки чому блін ніхто не вкаже як доїхати до цього чудового місця ???? Навіщо ви людей в с. Воротнів направляєте ??? Їздять люди по Воротневі і місцевих розпитують. А потім виявляється що даремно пхались туди, бо зі сторони Воротнева легковою і не доїдеш. І розвертаються, і їдуть додоми, махнувши на ту красоту рукою! Бо місцеві кажуть, що то треба ЯКОСЬ зі сторони Гараджі заїзджати. А як, ніхто не знає. Невже так важко показати людям куди їхати ? Вже як пишите статтю, то хоч якусь відповідальність несіть за написане !!!
Відповісти