І заводи, і огорожі з могил: Історія «металоломного» магната Олександра Тиводара

І заводи, і огорожі з могил: Історія «металоломного» магната Олександра Тиводара
«До чого тут політика? Злодій має сидіти!».

«Коли дізнався, що Тиводар очолив «поліцейську» комісію, перша думка була: давайте тоді Балабеника – в губернатори! А всілякі кримінальні елементи – в депутати!».

«Хто? Тиводар?.. Та він рекетир з 90-х і «барига», який промишляв краденим металом і не гребував ні заводами, ні огорожами з кладовищ».


* * *

Такі і подібні до них фрази можна зустріти в інтернеті під публікаціями про нещодавно затриманого керівника «Варти порядку» Олександра Тиводара (на фото). Схоже, ця подія «розв’язала язика» багатьом лучанам, які пам’ятають місто у форматі 90-х. І громадськість потроху дізнається все нові і нові факти з біографії авторитетного воїна-афганця, члена виконавчого комітету Луцької міськради, голови постійної поліцейської комісії на Волині Олександра Тиводара...

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ЗАТРИМАННЯ ОЛЕКСАНДРА ТИВОДАРА

Розуміючи, що арешт – справа тимчасова, а затриманий має у прямому підпорядкуванні озброєних і спеціально підготовлених людей, робити подібні заяви більшість погодилася лише анонімно.

Але знайшлися і ті, хто навпаки – не готовий мовчати, коли знає конкретні факти, які переводять Олександра Тиводаразі статусу воїна-захисника у статус бандита та банального крадія.

Історією своїх «стосунків» із бандою «металоломщиків» поділився громадський активіст, лучанин Олексій Чайка.


180 ТОН ЗА ЧІТКОЮ СХЕМОЮ

За радянських часів у Ковелі поблизу заводу «Сільмаш» планували розбудовувати новий житловий мікрорайон і для його обслуговування збудували станцію підйому води. В 90-х плани змінилися і землю почали продавати.

Завод Ковельсільмаш
Завод Ковельсільмаш


Одну із ділянок разом із станцією підйому води у 2007 році купив Олексій Чайка. Він планував організувати тут складські приміщення, а оскільки про житлову забудову уже не йшлося, перекачувати воду теж не було потреби.

«У 2010 році ми вирішили станцію підйому води демонтувати і продати. Я на той час проживав в Лондоні і справою займалася моя колишня дружина», – розповів Олексій Чайка.

Знайшлися «потрібні» люди, які погодилися провести усі роботи із демонтажу та складування.

«Станція – це 180 тон металу, тобто – три вагони. І це – не брухт, а робочий метал, труби різного діаметру – від 15 сантиметрів до півметра. За найскромнішими підрахунками, мова йде про суму понад 50 тисяч доларів», – розповідає чоловік.

Коли ж підійшов день здачі демонтажних робіт, дружину Олексія затримали за зберігання наркотиків… Пакетик із речовиною, схожою на наркотичну, жінці підкинули в автомобіль. Наразі це вже встановлений факт. Та поки тривали допити-з’ясування, 180 тон металу зникли у невідомому напрямку…


КУЛУАРНЕ ЗІЗНАННЯ


«До 2013 року не могли знайти жодної зачіпки, але допоміг випадок. Якось по справах я був у Старовижівському районі і на одному об’єкті побачив бочку первинної очистки води – ту саму, що була у нас на станції. Поїхав у ковельський міськвідділок, написав заяву», – розповідає Олексій Чайка.

За його словами, «зачепившись» за нового «власника» бочки, за чотири місяці слідству вдалося знайти чимало фігурантів справи, а головне – зрозуміти, що діяла організована група.

До слова, бочку знайшли в Юрія Боярина, який нині перебуває у розшуку СБУ за шахрайство щодо громадянина Польщі.

«Почалися допити, знайшли людей, які працювали на демонтажі, які перевозили метал… Це ж Ковель, тут усі усіх знають. Вийшли на трьох основних фігурантів справи. Перший – Петро Плевроцький, який організовував робітників на демонтаж, платив їм гроші. Другий – ковельчанин Юрій Шия (швидше з все, це – прізвисько чоловіка, – ред.), на чиєму майданчику складували метал, і звідти – відправляли в Луцьк. Третій – Юрій Ситовський, який «організував» групу шахраїв, які «розвели» мою колишню дружину і отримали доступ до об’єкта», – каже Олексій.

Розслідування ковельської міліції дійшло до етапу «очної ставки» Петра Плевроцького та Юрія Ситовського. І тут, пригадує потерпілий, «випливло» ім’я Олександра Тиводара.

«Не для протоколу Ситовський так прямо і сказав мені «В тебе нічого не вийде, це ж – Тиводар». Фактично кожен крок під час слідчих дій Ситовський узгоджував з Тиводаром. Постійно телефонував йому і той казав: що говорити, як поводитись», – пригадує чоловік.

За його словами, у справі було достатньо матеріалів, щоб оголошувати підозру щонайменше Петрові Плевроцькому. У справі такого масштабу запобіжний захід – арешт, і потрапивши за грати, підозрюваний «заговорив би» – переконаний Олексій.

Але справа отримала несподіваний поворот…


ПРОКУРОРСЬКИЙ «ЗАВОРОТ»

«Не встигли ми доїхати з того допиту до Луцька, як передзвонила слідча і повідомила, що справу терміново витребувала ковельська прокуратура. Якщо конкретно – славнозвісний прокурор Василь Лопоха. Він «засвітився» не в одній гучній справі, тож одразу стало зрозуміло, що справу «ховають під килим», – розповідає Олексій Чайка.

Василь Лопоха
Василь Лопоха


Кримінальне провадження у цій справі – досі відкрите. Зараз – знову у ковельському міськвідділку. Чоловік, у якого вкрали 180 тон металу, не втрачає надії, що слідство таки продовжиться і винних притягнуть до відповідальності.

«Мова йде не про політику, як зараз декому захочеться перевернути акценти. Я розповідаю про банальну крадіжку, організовану групою осіб за попередньою змовою. Кримінальний закон передбачає за такий злочин – від 7 до 12 років позбавлення волі. Я колись працював в правоохоронних органах, і добре знаю, про що кажу. Починаючи з 90-х так звана «група Тиводара» вирізала і розікрала на Волині весь метал – заводи, колгоспи, бригади на селах… Мій випадок – один із сотні подібних», – переконаний Олексій.

За його словами, Олександр Тиводар був ключовою фігурою тіньового ринку металу, і на нього були заведені відповідні справи, у тому числі – ДСБЕЗом, який контролював економічні злочини.

«Метал – це величезні гроші, і «банда Тиводара» була цікавіша в той час корумпованим правоохоронцям як постійне джерело доходів, а не як люди, яких треба посадити за грати. Я переконаний: головним організатором крадіжки моїх 180 тон металу був Олександр Тиводар, і ще раз наголошую, що в цьому немає ніякої політики. Лише – кримінал, за який треба покарати цього злодія», – зауважив Олексій Чайка.

ТЕКСТ - Антон СТАШЕВСЬКИЙ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ніхто інший, тільки Тиводар, зруйнував Бастилію і розпочав першу світову війну, а ще вбив Лістьєва та посадив на трон Путіна. Нема про що більше писати? Вже надоїло.
Відповісти
Да лопоха це той ще аферист!Пiв Волинськой областi вкрав!
Відповісти
а раніше чому мовчали
Відповісти
Цікава інформація про Тиводара.
Відповісти
хто против балабеникив вони навелиб порядок
Відповісти
Останні статті
І заводи, і огорожі з могил: Історія «металоломного» магната Олександра Тиводара
16 серпень, 2017, 12:14