«Абетка» Петра Шпиги

«Абетка» Петра Шпиги
На ВолиньPost триває рубрика «Абетка», в якій ви зможете прочитати цікаві, відомі та не дуже факти про знаних волинян. Для наповнення нашої абетки ми не проводили спеціального опитування, а відшукали інформацію, про яку гості «Абетки» розповіли у своїх виступах чи інтерв'ю.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ «АБЕТОК»

В «Абетці» начальника головного управлінні Нацполіції на Волині Петра Шпиги ми зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці його імені.

А - АТО

Петро Шпига долучився до флешмобу на підтримку українських військових, які служили в АТО. Посадовець взяв участь в акції «Іce bucket challenge» у січні 2015 року. Тоді він прийняв виклик від учасника АТО Володимира Федчишина та разом із колегам із роти «Світязь» облився крижаною водою та перерахував кошти на потреби українських військовиків.

Б – бруківка

У кабінеті Шпиги у книжковій шафі лежить бруківка з Майдану.

«Це – бруківка із київського Майдану, якою наші хлопці виборювали свою свободу. Якщо не помиляюся – безпосередньо з Голосіївської площі. Мені цей символічний подарунок вручили на віче, коли вперше виступав перед людьми як керівник міліції», – розповідав журналістам правоохоронець.

В – вишиванка

У гардеробі очільника Нацоліції на Волині - 4 вишивані сорочки.

«Особисто для мене вишиванка – це частина національної культури, української традиції, це історія, родинний оберіг та сімейна реліквія. Вишиванку одягаю в особливих випадках – на сімейні та державні свята», - розповідав Шпига. Проте найбільше йому до душі 2 вишиванки, вишиті руками мами та дружини.

Г – генерал

Начальник УМВС України у Волинській області полковник міліції Петро Шпига до Дня Незалежності 2015 році отримав звання генерал-майора. Відповідний указ Президента був підписаний 26 серпня. Офіційно його оголосили у Києві на зустрічі з Петром Порошенком. Відтак, після реформи поліції, Шпига став генералом поліції третього рангу.

Д – дружина

Саме дружину Шпига взяв би зі собою на безлюдний острів, якби була можливість обирати.

«Візьму дружину, і решту питань будуть вирішені!» - жартував поліцейський. А ще він вважає свою дружину одним зі своїх найліпших друзів.

Е – е-декларація

Наприкінці 2016 року Шпига заповнив декларацію - у 2015 році його родина стала власниками нової квартири площею 79,1 кв.м. У рівних частках – по 25% – власниками помешкання є правоохоронець, його дружина та доньки. Також оформили право власності і на дачний будиночок. «Дача» площею 127,9 кв.м у Луцьку оформлена на дружину поліцейського.

На посаді начальника волинської міліції/поліції у 2015 році Петро Шпига заробив 153 677 грн (трохи менше 13 тис грн в місяць).

У 2015 році Петро Шпига взяв позику у кредитній спілці «Фортуна-експрес», а також отримав 490 грн відсотків за депозит у банку.

Є – Євромайдан

Шпигу часто називають «ставлеником майданівських сил».

Ж – жінка

Петро Шпига познайомився зі своєю дружиною Русланою ще під час навчання в університеті – вони вчилися на одному факультеті.

«Вона на рік молодша. Спершу були спільні інтереси, а потім з’явилося спільне бачення життя. Одружилися, коли я закінчував навчання, а дружина була на 4 курсі», - пригадував поліцейський. Його дружина деякий час займалася підприємництвом, а згодом - родиною.

«Думаю, це завжди було її основним заняттям. У нас же – двійнята, а це – не так просто», - зауважував він.

З – зрада

Як зізнавався правоохоронець, найбільш нетерпимо він ставиться до двох речей – зради та лицемірства.

І – історія

Улюбленими шкільними предметами Шпиги були історія та фізкультура. У школі посадовець непогано вчився, мав лише четвірки.

«Не любив алгебру, геометрію, фізику і хімію», - зізнавався силовик.

Ї – їжа

Серед страв Шпига надає перевагу гострим.

«В їжі я не перебірливий, головне щоб було смачно. А дружина в мене готує дуже добре. Не знаю, чи є страва, якої б я категорично не любив», - зізнався очільник поліції.

К – кабінет

«На роботі має бути те, що потрібно для роботи, – переконаний керівник. – Не треба завантажувати простір. І все ж, приємно, коли оточують якісь свої речі. Дуже люблю вазони. На жаль, не можу тут все ними заставити, але в попередніх кабінетах в мене все було в вазонах», - розповідав Шпига журналістам, які побували в гостях у його кабінеті.

Серед цікавих подарунків – сувенір із мавпочками, які передають буддистську мудрість «Не бачу, не чую, не говорю». Багато серед дарованого і книг.

Л – «Ліквідація»

Улюблений фільм поліцейського - «Ліквідація».

«Раніше дуже любив фільми про міліцію, але всі вони – російські і зараз, з цими подіями… Багато до чого змінюється ставлення. Найулюбленіший фільм – «Ліквідація», хороша постановка, гра. Також люблю «Місце зустрічі змінити не можна». Із зарубіжних подобається «Гладіатор», хороший психологічний фільм, зі змістом», - зауважував він.

М – мрія

У дитинстві очільник волинської поліції мріяв стати комбайнером. Щоправда, трохи підрісши, у старших класах вже хотів бути міліціонером.

«Любив справедливість. Та й у фільмах гарно описувалась ця професія», - розповідав посадовець.

Н – набір

Стосовно подарунків, які у пріоритеті Шпиги - реальні речі, наприклад, набір спінінгів.

«Можна мріяти і про автомобіль, але ж треба бути реалістом. Не відмовився б від якогось риболовного набору, наприклад, комплекту вудок чи спінінгів… те, що любиш – те і мрієш отримувати. Хоча важливіше для мене в день народження – щоб було багато друзів і весела компанія», - розповідав посадовець журналістам.

О – освіта

Очільник управління Нацполіції має 3 вищі освіти.

У 1995 році він закінчив Луцький державний педагогічний інститут, у 1996 р - Українську академію внутрішніх справ. У 2001 році Шпига отримав диплом у Тернопільській академії народного господарства.

П – психолог

Кар’єру у поліції Шпига розпочав у 1995 році – тоді він влаштувався на старшого психолога відділення бойової та спеціальної підготовки відділу швидкого реагування «Сокіл» управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України у Волинській області.

Р – резонанс

Чимало обговорень та невдоволення лучан викликала «бурштинова» картина. У кабінеті Шпиги улітку 2015 року, саме у розпал навали бурштинокопачів на Волинь, журналісти помітили портрет Петра Порошенка, оздоблений бурштином.

Громадськість обурювалася, що, мовляв, враховуючи проблеми нелегального видобутку каменю в області, така окраса є недоречною. Сам же поліцейський пояснював, що картину він отримав у подарунок від приватних осіб.

С – собака

Улюбленою твариною очільника поліції є собака. Проте вдома у Шпиги, як він сам зізнавався журналістам, живе тільки кіт.

«Люблю собак, але вдома маю кота – дружина надає перевагу котикам. Колись ми тримали собаку в квартирі, але, думаю, що правильніше заводити пса, коли є власний будинок, простір, щоб він мав можливість розвиватися і бути на вулиці», - зауважував силовик.

Т – Терези

За знаком зодіаку керівник волинських правоохоронців – Терези. А народився він у 1973 році, який за Східним гороскопом є роком Водяного Бика.

У – улюбленець

Домашню улюбленицю посадовця звати Мурка. Поте це не породиста тваринка, а звичайний котик.

«Правда, виріс великий. Чорний із білим і коричневим. Взагалі ми звемо або Муркою, або Кузьою», - розповідав очільник поліції.

Ф – футбол

Це улюблений вид спорту поліцейського.

«Я займався багато якими видами спорту, починаючи від класичної боротьби, карате і закінчуючи футболом. Свого часу і бігом займався. Але бути серйозним спортсменом ніколи не планував. Це так, швидше для здоров’я, для підтримки себе у формі», - розповідав Шпига.

Х – хобі

У вільний час головний поліцейський Волині не проти вирушити на «тихе полювання» чи зачаїтися в очереті із вудочкою.

«Переважно люблю ловити коропа, карася. Це – моє хобі. Виїжджаємо на річки, ставки. Риболовля – відпочинок, який дійсно знімає втому, як рукою. Але ловлю тільки на вудочку – ніяких сіток, «закидушок», я не браконьєр», - розповідав Шпига.

Ч – читати

Улюбленою книгою правоохоронця є «Кримінальний кодекс України». Він лежить на почесному місці на робочому столі поліцейського.

«Час від часу перечитую кодекс, щоб не забувалося. Найчастіше дивлюсь класифікацію того чи іншого злочину, все знати неможливо», - пригадував Шпига.

Ш – Шацьк

Очільник Нацполіції зауважував, що завжди намагається відпочивати на теренах рідної області. Зокрема, облюбувала його родина «перлину Волині», яка знаходиться у Шацькому районі.

«За все життя лише чотири рази був на морі. А, так – здебільшого наші волинські озера: Світязь, Добре, Святе, Люб'язь, Пісочне…» - пригадував він.

Я - я мрію

На питання журналістів, якою є мрія Шпиги він розповідав, що хоче жити у вільній, незалежній, європейській країні.

***

Автор цієї публікації виключила букву «Й», «Ц», «Щ», «Ю», з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань «Таблоїд. Волині», «Волинські новини», «4 влада», «Волинь24» .

Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.