ТОП-5 книг: що читає волинська письменниця Ольга Ляснюк

ТОП-5 книг: що читає волинська письменниця Ольга Ляснюк
Волинська письменниця, голова Волинської обласної організації національної спілки письменників України Ольга Ляснюк розповіла Інформаційному агентству Волинь Post про те, що читає найчастіше та які книги вважає улюбленими.

Письменниця зізнається, що читає багато різної літератури: поезію і прозу. Вона завжди намагається тримати руку на пульсі сучасного книговидавництва, завжди читає книги, що з’являються у різних видавництвах.

Каже, саме тому важко обрати лише п’ять улюблених книг.

«Я вирішила піти шляхом легшого спротиву і буду говорити про книжки «нині сущих» авторів. Якщо брати, скажімо, в розрізі літератури, то можна обрати «топ 5» поезії певного століття, «топ 5» прози певного століття, можна обирати «топ 5» регіонально… Звісно, якщо прочитати за життя 20 книжок, то «топ 5» із них обрати дуже легко, але якщо читати стільки, що давно збилася з ліку, то вибрати п’ять дуже важко. Багато проходить і повз, бо охопити всього просто фізично неможливо», - пояснює Ольга Ляснюк.

Жага до читання в авторки ‒ родом з дитинства. Тоді читала усе, що впадало в око – від дитячих книжок до вирізок із газет і усілякими порадниками на кшталт «Дім. Сад. Город».

«У мене була жага до читання, і коли закінчувалися книги, і треба було читати все підряд, бігом, бігом», - згадує письменниця.

Коли Ользі було близько 10 років, вона прочитала фантастичний роман Олексія Толстого «Гіперболоїд інженера Гаріна».

«Тоді було усе вже перечитано, перерито і не було до чого вчепитися… я навіть не пам’ятаю зміст цією книги, але було в моїй історії таке», - розповідає Ольга Ляснюк.
Полюбляв читати й дідусь письменниці.

«Він був головним бухгалтером колгоспу, він привчав людей до читання. Були моменти, коли вони збиралися й обговорювали ту чи ту книжку, а не про надої, курей чи качок. Намагався долучити людей до читання, тому, напевно, і я почала читати», - згадує Ольга.

Топ-5 книг Ольги Ляснюк

Енді Стентон. «Ви поганець, пане Гам!»

«Дуже добра, позитивна книга. Свого часу ця книга у наших літературних колах молодих авторів походила по руках. Усі її читали, усі були під враженням. Я її усім раджу. Це дуже позитивно, дуже мило і що важливо, ця казка написана дуже оригінально. Більше нічого не казатиму, нехай кожен, хто хоче прочитає і набереться позитиву. Вона абсолютно невелика за обсягом і дуже легка».



«Вересові меди» Надія Гуменюк і «Століття Якова» Володимир Лис

«Далі я не могла оминути Волинський край. У нас в організації Національної спілки письменників України 45 авторів. І, безперечно, кожен вартий, щоб його прочитали. Ту чи ту книгу, на вибір, але однозначно автори цього варто. Усіх не можу назвати, тому що це буде не чесно, але друга позиція, пов’язана з Волинню – трохи з порушенням правил. Я рекомендую одразу двох авторів, але у них є виправдання – вони подружжя. Я помістила їх на одну сходинку».



ДіБіСі П’єр. «Світло згасло в країні див»

«На третій позиції книга, яку я найдовше читаю. Насправді, не тому, що вона складна для сприйняття чи аж надто велика за обсягом. Ні. Я читаю її так довго, тому що не хочу її закінчувати. Я йшла до неї дуже довго. Спочатку не могла знайти, щоб прочитати. Зараз знайшла, але розтягую читання. Я від неї у захоплені, тому раджу прочитати всім».



Маріянна Кіяновська. «Бабин Яр. Голосами.»


«Це надзвичайно складна книга, вона вивертає навиворіт. Це поезії, але дуже складні і з великим болем написані. Історія написання книги майже містичне. Автор стала чути розстріляних у Бабиному Яру і стала від їхнього імені писати ці вірші. Складна книга, але у нас історія загалом складна. Ця книга мене висушила, але такі речі повинні бути і про них треба знати».



Тарас Федюк. «Трансністрія»

«Це теж поетична книга. У цього автора є багато поетичних книжок, але саме «Трансністрію» зараз рекомендую усім прочитати. Загалом, читайте сучасних авторів. Читайте, поки вони живі, поки з ними можна поговорити. Це робитиме кращими усіх нас».



ТЕКСТ - Олена ЛАУЩЕНКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
ТОП-5 книг: що читає волинська письменниця Ольга Ляснюк
29 жовтень, 2017, 06:14