Голлівудські зірки з корінням із Західної України

Голлівудські зірки з корінням із Західної України
Сьогодні розповімо про голлівудських зірок різних часів, предки яких, або вони самі, народились на території Західної України, зокрема, таких регіонів як Волинь, Поділля та Галичини.

Вивчаючи біографії акторів з українським корінням, Голлівуд стає ближчим і ріднішим, адже багато наших співвітчизників творили якісне світове кіно та музику до нього. Ось дехто з цього переліку:

Леонард Німой більш відомий як легендарний Містер Спок із всесвітньо відомого серіалу «Зоряний шлях» (Star trek), має волинське коріння. Його батьки Макс та Дора народилися і проживали в місті Заславі у тодішній Волинській губернії.

В 1913 році до США першим емігрував батько актора Макс, а у 1921 році до нього приєдналась мати Дора разом із п’ятирічним сином і старшим братом Леонарда – Мелвіном, який народився в Ізяславі в 1916 році.

Подружжя волинських емігрантів оселилося в Бостоні. Ще з дитинства в нього проявлялись перші акторські здібності й батьки віддали його на уроки драми в Бостонський коледж. В тридцять три роки його долю назавжди змінив кастинг на серіал «Зоряний шлях», який зробив Леонарда знаменитим на весь світ.

Образ героя Спока прив’язався до нього на все життя. Паралельно із акторством Леонард займався професійно фотографією. В 1977 році Леонард Німой отримав ступінь магістра в галузі освіти. В 1987 році був удостоєний зірки на Алеї слави в Голлівуді. Свою останню роль Спока він зіграв у 2013 в фільмі «Стартрек: Відплата».

Леонард Німой
Леонард Німой


Джек Паланс. Справжнє ім’я Джека Паланса було Володимир. Він народився в 1919 році в родині українських емігрантів Івана Палагнюка та Ганни Грам’як в штаті Пенсільванія (США). Батько Іван був родом із села Іване-Золоте на Тернопільщині, а мати народилась у Львові.

Батько майбутнього голлівудського кіноактора працював шахтарем і помер через рак легенів. Життя пов’язало Володимира із професійними спортом, спочатку – футбол, а потім – бокс. Саме через бокс Володимир змінює своє ім’я на Джек Браццо і досягає успіхів. Потім було навчання в Стенфордському університеті на факультеті акторського мистецтва. Його дебют на екрані був в стрічці «Паніка на Вулиці» (англ. «Panic in the Streets», 1950). За комедійну роль у фільмі «Міські Піжони» (англ. «City Slickers») він отримав «Оскар» у 1992 р. В тому ж році отримав свого «Золотого глобуса».

10 листопада 2006 року він помер у своєму домі у Монтесіто, штату Каліфорнія. Мрією його життя, як зізнався актор, гостюючи в Києві, була роль Тараса Бульби. Протягом життя Джек завжди асоціював своє походження з Україною і пишався ним.

Джек Паланс
Джек Паланс
Джек Паланс
Джек Паланс


Пола Абдул. Для покоління 1980-х – початку 1990-х ім’я Пола Абдул є досить відомим, адже хіти цієї американської співачки були тоді дуже популярними і перебували в топах хіт-парадів США та Європи. Крім гастролей Пола Абдул активно знімалась в фільмах, серіалах, була хореографом та продюсером.

Дідусь по материнській лінії Поли Абдул, власник універсального магазину в Манітобі Вільям Райкіс, був родом з волинського містечка Катербург Волинської губернії (нині Катеринівка Кременецького району Тернопільської області).

В роки війни його родина емігрувала до США. Цей факт з біографії співачки прописаний у всіх її інтерв’ю про родину. У 1980-і роки Абдул була кумиром MTV та будучи молодою дівчиною отримала свою зірку на Алеї Слави в Голівуді. Шість разів вона очолювала головний чарт США Billboard Hot 100, Абдул - одна з п'яти співачок в світі, яким найбільше разів вдавалося це зробити.

Серед її досягнень, варто відзначити нагороду «Греммі» в категорії «Кращий відеокліп» за Opposites Attract, а також Primetime Emmy Award за видатні досягнення в хореографії. Альбоми Абдул були продані тиражем понад 30 млн. копій по всьому світу.

Пола Абдул
Пола Абдул
Зірка Поли Абдул на Алеї зірок в Голлівуді
Зірка Поли Абдул на Алеї зірок в Голлівуді


Кетрін Винник. Одну із головних ролей всесвітньовідомого серіалу «Вікінги», а саме роль володарки земель в Норвегії та першу дружину данського героя — вікінга Рагнара Лодброка, Лагерту, зіграла молода акторка Кетрін Винник, яка як виявилось має глибоке українське коріння. Предки матері Кетрін, Лесі, народилися в Галичині — бабуся на Львівщині, а дідусь на Тернопільщині.

Предки по лінії батька Кетрін, Романа, походять із міст Старий Самбор і Борислав. Отже батьки Кетрін по обидві лінії є нащадками вихідців з України, хоча обоє народилися в Німеччині, куди в 1940-ві роки їхні родини вимушені були втікали від радянської влади. Незабаром родини з маленькими дітьми перебралися до Канади. Акторка народилась в 1977 році в місті Етобіко біля міста Торонто.

Серед найвідоміших її робіт «Доктор Хаус», «Закон і порядок», «Криміналісти: мислити як злочинець», «Кілери», «Мистецтво крадіжки», «Вікінги», «Темна вежа». В доробку Кетрін є кілька премій, а це в 2002 — премія «Short Film Award» New York International Independent Film & Video Festival у категорії «Найкраща актриса» та в 2012 — премія «Best Female Performance» кінофестивалю у Беверлі-Гіллз (Beverly Hills Film Festival) у категорії «Найкраща актриса» («Child ren of the Air»).

Кетрін Винник
Кетрін Винник
Афіша серіалу «Вікінги»
Афіша серіалу «Вікінги»


Фото - http://www.gettyimages.com/, https://uk.wikipedia.org, https://www.biography.com
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я й не знав.
Відповісти
думати, що і я єврей!
Відповісти
Останні статті
Голлівудські зірки з корінням із Західної України
26 листопад, 2017, 09:30