Повернення хабарниці

Повернення хабарниці
Символ митного хабарництва – Клавдія Кутикіна – знову працює на митниці. Щоправда, не у формі заступника начальника Львівської митниці, а в цивільному костюмі.

Схоплена на хабарі кілька років тому чиновниця – один з найкращих прикладів правдивості старої байки про щуку, яку кинули у річку.

Волинянка Клавдія Кутикіна прославилася на всю країну ще три роки тому. Підприємлива чиновниця пропонувала бізнесменам занизити вартість імпортованих товарів, за що просила доларову винагороду.

Правоохоронці вхопили Кутикіну за руку в той момент, як вона отримувала 7-тисячний хабар. Усього ж у помешканні Клавдії Кутикіної правоохоронці вилучили більше 100 тисяч доларів! І це тільки те що вдалося знайти.

Кримінальна справа про хабарництво на Львівській митниці наробила багато шуму на початку 2011 року.

Втім, не дивлячись на «львівську славу», Кутикіна «наша»: до приходу на роботу у Львівську митницю у червні 2010 року Кутикіна працювала начальником відділу контролю митної вартості та номенклатури Волинської митниці.

Касирша митного «общака»

Особливим хітом у лютому 2011 року стало відео, на якому зафіксовано фінальну частину чітко налагодженої корупційної схеми, до якої причетна колишня працівниця Волинської митниці Клавдія Кутикіна.



Відеозйомка кабінету Кутикіної з’явилося в інтернеті через тиждень після того, як її затримали працівники СБУ у Львівській області під час отримання хабара у розмірі 7 тисяч доларів.

На записі видно, як відвідувачі передають чиновниці значні суми коштів. Показовим є те, що серед відвідувачів є кілька посадових осіб у формі митників.

Журналісти з'ясували, що "винагороду" заступник начальника Львівської митниці отримувала за сприяння у оформленні імпортованих товарів за заниженою митною вартістю. Гроші їй передавали безпосередньо начальники митних постів двічі на місяць - 15 та 30 числа. У середньому з однієї вантажівки з товаром, митники "заробляли" 3,5 тисячі доларів.

Долари США потрапляли у шухляду чиновниці, самі ж відвідувачі при передачі купюр у розрахунках користувалися калькулятором.

Під час обшуку у помешканні затриманої правоохоронці вилучили понад 100 тисяч доларів готівкою.

Під час журналістського розслідування з'ясувалося, що один з учасників корупційної схеми - начальник відділу тарифів - був зятем затриманої, а сама Кутикіна 11 лютого 2011 року готувалася помпезно відзначити свій 50-річний ювілей розкішним вояжем до Таїланду та Південно-Африканської республіки.

Обізнані люди розповідають, що насправді Кутикіна була тільки одним з елементів величезної структури з викачування грошей з митників і бізнесменів. Цю підприємливу жінку колеги називали «касиром»: вона збирала «общак» для своїх шефів. Коментуючи тоді затримання Кутикіної, прес-центр СБУ повідомив, що «співробітники СБУ викрили механізм стягнення хабарів з керівників митних постів Львівської митниці».

Таким чином спецслужба визнавала існування налагодженої корупційної схеми.

Вдалося піймати Кутикіну тільки завдяки «ображеним». Звільнені митники підказали правоохоронцям, як можна схопити хабарницю на гарячому.

«І щуку кинули у річку»

Невдовзі відбувся суд. Але Кутикіній вдалося уникнути долі «судді-засівальника» Зварича. Хабарниця-чиновниця не пішла по етапу «гріти парашу». Найгуманніший український суд і тут проявив свою дивну толерантність до чиновників-хабарників.

У Шевченківському районному суді Кутикіну визнали винною лише в «отриманні хабара у значному розмірі» та чомусь виправдали за звинуваченням у «зловживанні владою та службовим становищем».

Вироком районного суду від 20 червня 2012 року екс-заступницю начальника Львівської митниці засудили до п’яти років позбавлення волі (умовно). Водночас на підставі статті 75 КК України її звільнено від відбування основного покарання з випробуванням і встановленням іспитового строку на три роки. Кутикіну також позбавили права протягом трьох років обіймати посади у правоохоронних органах.

Вдалося врятувати від конфіскації

Клавдія Кутикіна тоді святкувала перемогу. Їй вдалося уникнути найстрашнішого - перебування у в’язниці та конфіскації майна. А цього добра у держслужбовця Кутикіної чимало.

Якщо вірити колишнім колегам Клавдії Кутикіної, вона має квартиру у багатоповерхівці на вулиці Конякіна, квартиру на Соборності та величезний будинок на території Липинського масиву.



Звільнившись з СІЗО Клавдія Кутикіна не сиділа склавши руки. Попрацювавши викладачем в одному з ВНЗ підприємлива чиновниця засновує фірму – приватне підприємство «Прайд-сервіс».

У начебто скромної викладачки з кримінальним минулим Клавдії Кутикіної звідкілясь знаходяться 55 000 гривень для внеску в статутній фонд підприємства.

Ця компанія зареєстрована за адресою однієї з квартир Кутикіної, що розташована на Конякіна



А директором у на цій фірмі – колишній співробітник Управління СБУ області Віктор Дмитрук.

* * *

Компанія під назвою Приватне підприємство «Прайд-сервіс», якщо вірити джерелам на митниці, займається абсолютно тим самим, за що Кутикіну вже судили: допомагає зменшувати митну вартість імпортованих товарів. Так це чи ні – належить невдовзі розібратися журналістам…

Далі буде

Сергій ШАПОВАЛ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: митниця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І Микитюка перевірте і відому Лєночку- доллар
Відповісти
ой як заказухою тхне.....
Відповісти
100 %, що це кимось замовлено,через стільки років знов вертатись до не актуальних подій...шукайте інших,більш цікавіших персонажів,їх,думаю,вистачає.Але в першу чергу потрібно на себе дивитись,чи в кожного з нас така чиста совість...
Відповісти
Нічого не бачу дивного. Працювати чесно на зарплату викладача не вийшло, повернулась туди , де є зв'язки, де можна мутити і заробляти легкі гроші на людях.
Відповісти
Ото здивували!нічим не особливий будинок,звичайна людина,якій просто не пощастило. В цій країні,де кожний!!колись і комусь давав хабар,чи то в лікарні,чи десь в іншому місці.А те, що людина не зламалась,заснувала фірму і просто продовжує жити,це що-так погано?Але ж ми щирі українці:якщо сусіду погано,то мені ще краще.В когось явна заздрість до цієї персони
Відповісти
Какой широкий кругозор у автора. Какие перлы - этапы, "греть парашу" и тк.пр. Автор а скажи будь добр, это ты с песен Круга взял этот лексикон, или только сам "откинулся". По словам автора, Кутыкиной нужно сидеть дома и горько плакать, или бухать, ну или на крайний случай устроится дворником в ЖЕК . Работает женщина, слава Богу. Попробуйте и Вы открыть фирму , акредитироватся на таможне и вперед, никто же не запрещает.
Відповісти
А коли до цих позитивних характеристик додати ще і те, що вона "зону топтала" не у лазареті залізничному, а чесно шила рукавиці для стропальщиків, фуайки для двірників, не так мастирилась, як Юлька, то і взагалі можна вважати прикладом добропорядності.
Слава Клаві!
Відповісти
А по поводу зоны я ничего не озвучивал. А ты если так понимаешь о чем я написал так озвучь свою позицию по поводу данной статьи. А эти приколы по поводу, мастырить , шить рукавици и остальную х...ю, мы и так знаем. Сам шил, сам был ? Или только пишешь с того , что прочитал в нете ? Давайте будем откровенными сами с собой. Кто был бы на ее должности, или аналогичной, брали бы кассу так что мама не горюй. А вот эти комменты, по поводу был,не был, шил не шил, мастырил не мастырил, это для приезжих панты. Тот кто знает тот поймет, а кто просто комментирует и думает что выучил специфический лексикон тому должно быть стыдно......
Відповісти
Покійний зять Кутикіноі ніколи не працював в митних органах а був співробітником МВС України, у цій статті достовірний лише факт судимості Кутикіноі та назва її брокерськоі компанії, а все решта - чутки бабів, що сидять під під'їздами. Я не здивуюс якщо завтра на сайті з'явиться стаття про скажені зловживання директора іншої брокерськоі контори з м/п "Луцьк", що могуть скласти конкуренцію пані Леоновій
Відповісти
дааа-всі коментарі правдиві зникають
Відповісти
хороша інтернет-газетка-всі правдиві коментарі повидаляли....
Відповісти
Вот тебе Европа,вот тебе правда!!! И кому можна верить,и во что верить,вор на воре,вором поганяет.Бери пока другой не взял.Народ как был нищим так и будет!!!
Відповісти
Зятьок гвля -начальник зміни косить капусту і нічим не гребує. А всім до фєні. Ніхрена не змінилось!!!
Відповісти
А де мої коментарі про Леонову- дружину Пащенка , дійсно незалежний та справедливий Інтернет ресурс
Відповісти
О!!!!! Де порядність Леоновоі - вона давно в неі пропала. Гроші, гроші і ще раз гроші - це все що іі цікавило і цікавить. Директори фірм, поважайте себе , залиште Тріаду і йдіть до інших на оформлення, хай відчує неповагу людей через свого ЛЮБИМОГО. Написано гарними словами, то може не видалиш? Але це мало з тим. Народ в черговий раз переконався на що здатен Пащенко і його команда. Так що всі хто йому чимось не вгодите - знайте, вас чекає це ж саме, що й Кутикіну.
Відповісти
100 процентів правда,тільки ж правда завжди в очі ріже.певно і ваш коментар сьогодні кудись зникне...
Відповісти
Прочитав - посміявся досхочу. Кутикіна - звичайна жертва системи.... І сумнівів немає, що стаття написана на замовлення. Але мене цікавить питання: як працівник брокерськоі фірми може допомагати зменшувати митну вартість імпортованих товарів??? Стаття написана непрофесійно! Не ганьбіть журналістську професію.
Відповісти
А можливо пані Леонова боїться продути тендер по контракту із "Торчин продукт" в якому бере участь і компанія Кутикіноі, оскільки послуги "Тріади", за перевіреними чутками, не дуже влаштовують Торчин
Відповісти
А можливо пані Леонова боїться продути тендер по контракту із "Торчин продукт" в якому бере участь і компанія Кутикіноі, оскільки послуги "Тріади", за перевіреними чутками, не дуже влаштовують Торчин
Відповісти
Останні статті
Повернення хабарниці
11 квітень, 2014, 09:51