«Тендерні ігри»: як «доять» бюджет освіти Луцька

«Тендерні ігри»: як «доять» бюджет освіти Луцька
У Луцьку, ймовірно, назріває новий «тендерний скандал»: управління освіти Луцької міської ради закупило для навчальних закладів послуги за завищеними цінами.

У вересні минулого року Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України встановила для ДКП «Луцьктепло» тариф на теплову енергію.

За цим тарифом бюджетні установи за 1 гігакалорію тепла повинні платити 754 гривні 39 копійок (без ПДВ). Таким чином, кінцевий тариф для бюджетників Луцька, із врахуванням податку на додану вартість становить 905 гривень 27 копійок. До слова, цю цифру підтвердила начальник управління фінансів та бюджету міськради Лілія Єлова.

Однак така ціна виявилась «неписаною» для одного випадку. За інформацією офіційного веб-порталу «Державні закупівлі», 26 грудня 2011 року «Луцьктепло» уклало договір із управлінням освіти Луцької міськради. Там йшлося, що у грудні тепловики повинні надати для навчальних закладів Луцька послуги з виробництва, збирання і розподілу теплової енергії у вигляді пари і гарячої води для опалення. За 3292,3 гігакалорії тепла освітяни обласного центру Волині мають заплатити 3 мільйони 100 тисяч гривень.

Таким чином, вартість 1 гігакалорії теплової енергії у цій закупівлі виявилася на 36 гривень 32 копійки вищою за затверджений тариф. Елементарні підрахунки показують, що внаслідок цього контракту тепловиків і освітян міський бюджет Луцька втрачає понад 119,5 тисяч гривень.

Більше тепла – вища ціна?

Схоже, що у справі постачання тепла до навчальних закладів обласного центру Волині панують подвійні стандарти. Бо, наприклад, у той же день, 26 грудня, Луцький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів - правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою» підписав із «Луцьктеплом» аналогічний договір. Але тут ціна тепла була зовсім іншою, ніж «управлінська» – 905,27 гривень за гігакалорію. Це цілком вписується у тариф, затверджений для бюджетних установ Луцька.

Те, що закуповувати теплову енергію за такими цінами можна, показала не лише школа-інтернат. 27 грудня гімназія №14 також уклала із ДКП «Луцьктепло» договір на постачання пари і гарячої води по 905,26 гривень за гігакалорію.

Цікаво, що три згадані контракти, окрім ціни, різняться між собою ще й обсягами постачання послуг і, відповідно, сумами бюджетних коштів.

Якщо у першому випадку (управління освіти) фігурує сума в 3 мільйони 100 тисяч гривень, то у випадку зі школою-інтернатом і 14-ю гімназією цифри як мінімум у 12 разів менші - відповідно 258,5 і 172 тисячі гривень.

Холодний апокаліпсис

Цікаве і обґрунтування такого тендеру за підписом керівника тендерного комітету управління освіти Ольги Цьок. У звіті про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника у графі «Інша інформація» змальована просто апокаліптична картина:

«Неукладання або несвоєчасне укладання договорів із державним комунальним підприємством «Луцьктепло» на централізоване постачання теплової енергії призведе до припинення/обмеження теплової енергії навчальним закладам м.Луцька у 2011 році. Це поставить під загрозу здоров’я та життя громадян України, призведе до відключення від систем тепло забезпечення соціальних об’єктів (установ освіти), може стати причиною виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, спричинить руйнування об’єктів життєзабечення».

Безальтернативно – не значить безвихідь

Звісно, альтернативи «Луцьктеплу» навчальні заклади міста Луцька не мають. Проте найбільш незрозумілим у цій справі є мотив, яким керувалися при укладанні договору структури, які обидва підконтрольні Луцькій міській раді.

Чи знав про таку ситуацію із закупівлею тепла начальник управління освіти Луцькради Олег Гребенюк? Очевидно, що так. Бо в документах вказується, що переговори, в результаті яких і була погоджена така ціна, відбувалися у його кабінеті ще вранці 9 грудня.

То чи не міг пан Гребенюк за 2 тижні до моменту підписання договору звернутися, наприклад, до міського голови, щоб врегулювати ситуацію і закупити тепло за нормальним тарифом? Бо в результаті цих дій втрати несе міський бюджет.



«Вміння» економити

Ситуація із тендером на закупівлю тепла особливо кричуща в умовах прийняття бюджету Луцька на 2012 рік. Його начальник профільного управління Лілія Єлова назвала складним.

Для потреб галузі освіти у наступному році не вистачає 30 мільйонів гривень, з яких 19-ть – це зарплата, а 11-ть – енергоносії. Тому вже з уст чиновників лунають заклики про так звану оптимізацію, тобто скорочення кількості працівників у навчальних закладах обласного центру Волині.

Інший варіант – скорочення зарплат освітян. Чи прийнятний такий варіант для лучан? Особливо в умовах, коли передбачають другу хвилю економічної кризи.

Звісно, можна багато говорити про економію в установах освіти міста Луцька. Але «теплова» закупівля показала, що у декого досі існує спокуса «доїти» бюджет.

Якщо у грудні 2011-го переплата за тепло «з повітря» становить майже 120 тисяч гривень, то що буде у 2012-му році? Елементарні підрахунки показують, що якщо переплати за опалення у таких обсягах продовжуватимуться, то за півроку «набіжить» понад 700 тисяч гривень.

Але чомусь крайнім у заходах бюджетної економії спершу бачать простих працівників, а не, скажімо, осіб, відповідальних за державні закупівлі. Елементарний контроль за тендерами дозволить економити значну кількість бюджетних коштів.

«Бульбагейт»-2?

Очевидно, власні помилки виконавчу владу Луцька не вчать. Ще нещодавно місто говорило про так званий «Бульба-гейт». Редактор газети «Хроніки Любарта» Андрій Лучик у своєму розслідуванні розповів про те, що у результаті дій посадових осіб управління освіти Луцької міської ради 211 тонн картоплі було придбано на 92 840 гривень дорожче, ніж на ринку.



Цікаво, що всі посадові особи, що входять до тендерного комітету з придбання «бульби» фігурують і у випадку із закупівлею послуг опалення. Це:

- голова тендерного комітету, провідний економіст централізованої бухгалтерії управління Цьок О.Р.;

- секретар комітету, бухгалтер відділу продуктів харчування дошкільних навчальних закладів централізованої бухгалтерії Доманська Н.Г.;

- заступник голови тендерного комітету, головний спеціаліст управління освіти Гдира В.С.;

- член комітету, спеціаліст І категорії відділу кадрово-методичного забезпечення управління освіти Войтина А.М.

Із цього переліку двоє (Алла Войтина та Валентина Гдира) за «Бульба-гейт» наприкінці жовтня 2011 року, як повідомляли тоді Волинські новини, отримали догану від Луцького міського голови.

Проте чомусь вказаних осіб навіть після виявлення порушень при закупівлі картоплі і далі допустили вирішувати долю мільйонів гривень бюджетних коштів, які спрямовуються на потреби освіти Луцька. Результат, як бачимо, не забарився. Зрозуміло, що за умови продовження такого підходу у 2012-му році міський бюджет втратить не одну сотню тисяч гривень. Коштів усіх лучан.

Андрій КАЛАХАН для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Андрій - молодець. гарно написано. можливо таку журналістську активність слід повязувати із призупиненням членства у фракції ВО "Свобода" в ЛМР?
Відповісти
Декілька уточнень:
1) Догани дали ВСІМ членам тендерного комітету, а його голові - лише на два місяці затримали присвоєння чергового рангу.
2) Хотіли вкрасти по гривні на кожному кілограмові. тобто насправді йдеться про 200-210 тис. грн.
Відповісти
Ціни на електрику встановлюються щомісяця, на газ - щокварталу, мінімальна зарплата міняється щокварталу, а ціна на ПММ - від Бога! Ціна на теплову енергію встановлюється на основі фактичних витрат попереднього(!!!) періоду. Таким чином ціноутворення на теплову енергію завжди відстає і не може покривати реальні витрати.
Відповісти
це де ви таке вичитали що ціна на електрику встановлюється щомісяця ? Оо
Відповісти
Цитата з коментаря Практика: "Дивує така стаття. Її могла написати тільки людина, яка відірвана від реального життя і господарська діяльність у його житті зводилась до купівлі булочки в шкільній столовці.
Дешевий популізм замішаний на некомпетентності та поверховому підході - є вкрай небезпечним для нашого поляризованого суспільства, особливо коли вміємо писати, але не вміємо добре читати."
Цитата з коментаря Правдоруба "Абсолютно згодний з Практиком. Дійсно, дана стаття орієнтована, мабуть, на тих чиє життя зводиться до купівлі булочки в шкільній столовці. Лише шкода цих людей, які стали заручниками цього Закону, який абсолютно не пристосований до наших реалій.... Для простих (мудрих) людей:тарифи на теплову енергію встановлюються Національною комісія регулювання ринку комунальних послуг України, і не може Луцьктепло завищувати чи занижувати їх, це ж не приватна кантора, яка безграмотно заробляє гроші.... А ціна в протоколі, швидше всього, була орієнтовною з врахуванням її зросту. В Законі є моменти , які просто вимагають багато що передбачати."
Відповісти
Андрію! Ви є експертом в сфері державних закупівель??? Чи Ви маєте хочаб якийсь досвід господарської діяльності чи бізнесу у своєму житті? Може варто було би спочатку розібратись, поспілкуватись, а потім писати таку нісенітницю? На мій погляд, журналісту треба писати обережно і зважено. (Щоб потім люди, які трохи тямлять, не сміялись). В цій статті політики НЕ БАЧУ, БАЧУ профанацію теми!!!
Відповісти
Практик, ти щось морозиш що і сам не можеш зрозуміти....
Відповісти