«Полонений чеченець перелякано репетував: «Я хахол!!!»

«Полонений чеченець перелякано репетував: «Я хахол!!!»
Добровольчий спецбатальон «Азов» має незвичну історію формування. Його створили колишні політв’язні та громадські активісти. На початках формування діяло, не маючи ніякого статусу. А на сьогодні – це один з найбільш боєздатних підрозділів, який може записати собі в актив звільнення від проросійських терористів півмільйонного міста Маріуполь.

В лавах цього батальйону воюють і волиняни. Їх 14. .Втім, найближчим часом ця цифра повинна збільшитися, адже на схід вирушає немало добровольців.

Про спецбатальйон, звільнення Маріуполя та про перспективи пацифікації Сходу ми говорили з стрільцем цього підрозділу на псевдо «Захар».



На відміну від бійців Нацгвардії чи призовників «азовці» завжди закривають своє обличчя. Пересічні українці мало що знають про історію створення цього підрозділу та про рекрутів, які зараз на вишколі на тренувальній базі спецбатальйону в Бердянську.

«Азов» - головна страшилка терористів

Цей підрозділ створили активісти правих партій та колишні політв’язні режиму Януковича.Командує батальоном Андрій Білецький - він був засуджений за сфабрикованою справою "оборонців Римарської". Ротний батальйону Володимир Шпара відсидів два з половиною роки за справою «васильківських терористів» і разом з Білецьким був звільнений як політв’язень одразу після повалення режиму Януковича.


Володимир Шпара перед штурмом Маріуполя

Також серед командування та особового складу підрозділу є й інші, так звані «васильківські терористи», засуджені за вигаданою справою «оборонці Римарської», Сергій Павліченко, якого безпідставно звинувачували у вбивстві судді, журналіст «Дорожнього контролю» Андрій Дзиндзя та інші борці з колишнім режимом.


Бійці батальйону з трофеєм

Тобто батальйон складається не з випадкових людей. Більшість хлопців вже встигли проявити себе у вуличній політиці та акціях прямої дії. Це активісти Соціал-Націоналістичної Асамблеї, організації «Патріот України», футбольні ультра та бійці сотень самооборони Євромайдану. Окремий підрозділ – «Сотня Ісуса Христа» – складається з «братчиків» Дмитра Корчинського.



Перші бойові дії бійці почали в березні, коли в батальйону ще не було правового статусу. Вчинки були на межі чинного законодавства, але бійці провадили «профілактичні бесіди» з прихильниками сепаратистських ідей, не зважаючи на наслідки особисто для себе. Тактика виявилась досить ефективною, і сепаратистський рух на Харківщині (а саме там почали діяти «чорні чоловічки») не зміг оголосити створення місцевої «народної республіки».



5 травня «чорні чоловічки» стали спецпідрозділом ППС МВС України. В складі батальйону, окрім українців, воюють громадяни Росії, Грузії, Швеції та Італії. До речі, саме переговори по рації шведського снайпера Мікаеля Скіллта, перехоплені сепаратистами, використовуються ними як доказ участі в бойових діях американських найманців. А факт звільнення політв’язнів режиму сепаратисти на Донбасі називають амністією для «урок-головорізів», які начебто тепер у складі підрозділу «відробляють волю» тероризуючи мирне населення.



Бійці батальйону справді наводять жах на «колорадів». Підрозділ не зазнав жодної поразки, в його активі – захоплення декількох керівників ДНР, розгром тренувальної бази террористів в Урзуфі та звільнення від проросійських бойовиків Маріуполя.

Втрати батальйону – один стрілець. Він загинув від кулі снайпера в Маріуполі 9 травня. Ще кількох поранили.


Поранений боєць Руслан Берладін (псевдо "Легіонер") та ротний батальйону Володимир Шпара (псевдо - "Гуманіст")


Після штурму Маріуполя «Захар» разом з іншими волинянами-азовцями отримав відпустку. Відбулася ротація підрозділу, і бійці отримали згоду побувати вдома.

Важкі тренування і дух побратимства

«Захар» розповідає, що про «чорних чоловічків» і їхню діяльність дізнався на початку травня з сайту Соціал-Націоналістичної Асамблеї.

«Вже 17 травня я писав в університеті заяву про перенесення сесії. На той час я вже побував на тренувальній базі добровольців «Азову» в готелі «Козацькому» на Майдані. Звідти мав вирушати на тренувальну базу постійної дислокації батальйону в Бердянську».

Їхали на південь колоною під охороною міліції, пригадує боєць. В Бердянську дали день-два на акліматизацію. Відпочили, покупалися в морі і одразу почалися тренування на базі.



«Також дуже тяжкі тренування були на полігоні за Бердянськом. Температура була більше тридцяти градусів. Інструктори казали, що ми можемо зняти бронежилети аби було легше, але ніхто того не робив, бо розуміли, що краще змучитися на вишколі, але в бою буде легше», - пригадує «Захар».

Навчання було поетапним: в перші дні курсанти лише вчилися стріляти по мішенях. Лише згодом, коли з’явилося те, що називають «духом побратимства», їм почали викладати тактичну практику. Наприклад, вчили на практиці, як правильно «взяти» барикаду.

«25 травня ми їздили до Запоріжжя на медкомісію, де ми пройшли психологічні тесті та обстеження. Також окрім тренування ми допомагали прикордонникам – патрулювали територію і підсилювали блок-пости», - каже чоловік


На блок-пості

Ставлення до батальйону в Бердянську було дуже добре. Спочатку люди боялися, а потім таки побачили що «Азов» допомагає.

«У нас надзвичайно високий рівень дисципліни. Я в армії не служив, але ті хто відбули строкову службу,о казали, що у нас дуже «жорстко». А ще – дуже гарні стосунки між старшинами та рядовими бійцями. На будь-яке запитання старшини дають пояснення і не ухиляються від спілкування з нами. Атмосфера дуже дружня», - розповідає волинянин-азовець.

Бійці батальйону носять чорну форму, але для бойових дій мають ще й німецький камуфляж. Зброї достатньо, але на весь батальйон не вистачає. Бронежилетів також мало, але всі, хто їде в зону бойових дій забезпечені необхідним захистом.



Спілкуються здебільшого російською. Основна маса бійців – зі Сходу України. Кажуть - воюють проти окупанта, який вдерся до них додому.

«Серед нас і росіяни. Вони добре розуміють, як зомбоване населення Російської Федерації. Є також шведи, італієць», - каже «Захар».

Батальйон має свій «КАМАЗ, обшитий броньованими листами. Цей «броньовик» всіх дуже здивував. Хлопці його самі зробили за три дні. І досить непогано сконструювали – кулі калібром 7.65 його не пробивають.


"Залізяка" під час штурму Маріуполя

«Коли ми взяли штурмом укріплення терористів в Маріуполі, вони покидали зброю і перевдягнувшись в цивільне, намагалися втекти. Багато з бойовиків було кавказької зовнішності. Один з них був з посвідченням «Служба бєзапаснасті ДНР». І цей чеченець кричав «я хахол». Мабуть боявся нас», - пригадує боєць.


Полонені сепаратисті з "зеківським" татуюванням

У взятій будівлі УБОЗу азовці знайшли там величезні тиражі сепаратистської літератури, а також записки, які свідчили, що бойовики «кришували» наркобізнес в Маріуполі. Там були записані контакти «бариг», які торгували на визначеній території. Був окремий список і постачальників наркоти.


Затримала бойовика-наркомана

Насамкінець розмови «Захар» зізнався:

«Коли я повернувся додому то звісно всі рідні хотіли, аби я лишився вдома. Але я мамі сказав: у мене дві матері - ти і Україна. І вона зрозуміла…».

Сергій ШАПОВАЛ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
зайд на Сході - віддавані...
Відповісти
еліта...одне слово...еліта. Ангела вам Охоронця хлопці
Відповісти
Останні статті
Хто боронить наше Завтра?
03 липень, 2014, 17:14
«Полонений чеченець перелякано репетував: «Я хахол!!!»
27 червень, 2014, 10:55